15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 50.000 de copii, imbolnaviti de laptele contaminat

Peste 50.000 de copii, imbolnaviti de laptele contaminat

» Ministerul Sanatatii din China a anuntat un bilant revizuit al imbolnavirilor provocate de laptele contaminat cu melamina, in care numarul spitalizarilor este dublu fata de cel anuntat anterior. seful agentiei guvernamentale chineze de control al calitatii alimentelor a demisionat ieri.

Scandalul laptelui contaminat cu melamina ia amploare, Ministerul Sanatatii din China anuntand un nou bilant al cazurilor de imbolnavire, potrivit caruia numarul copiilor internati in spital cu probleme renale se ridica la 12.892, aproape dublu comparativ cu bilantul anterior, care indica doar 6.200 de internari. Peste 80% din copiii internati au varsta mai mica de 2 ani. Potrivit bilantului oficial, starea sanatatii a 1.579 de copii s-a imbunatatit, acestia fiind externati.

Alti 104 copii sunt insa in stare grava. Presa oficiala a scris ca s-au inregistrat patru decese in randul copiilor, dar bilantul Ministerului Sanatatii de la Beijing indica trei decese, a constatat ieri "The New York Times". Alti 39.965 de copii au primit tratament ambulatoriu pentru probleme de sanatate provocate de laptele contaminat, nefiind necesara spitalizarea. Oficialii chinezi nu au explicat modificarea atat de importanta a bilantului, dar au sugerat ca aceasta ar fi rezultatul analizarii datelor din perioada mai-august din registrele spitalelor.

Responsabili ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) discuta cu oficialii chinezi posibile masuri pentru intarirea controlului calitatii alimentelor. "Este important sa stim daca au fost ascunse informatii, unde si de ce au fost ascunse. A fost vorba de ignoranta sau de neglijenta din partea autoritatilor locale? Pentru ca, daca a fost vorba de ignoranta, este nevoie de o pregatire si de o educatie mai buna… Dar daca este neglijenta, situatia este mai grava", a declarat responsabilul pentru China al OMS, Hans Troedsson, citat de AP. OMS a cerut ieri monitorizarea mai stricta a industriei laptelui din China.
Mai multe state, in special din Asia si Africa, au interzis importurile de lapte si produse lactate (inclusiv prafuri pentru cafea instant si bomboane, dupa ce urme de melamina au fost gasite in bomboane marca "Iepurasul alb" importate in Singapore) din China. Companii straine, cum ar fi Marudai Food din Japonia, care utilizau ca materie prima lactate chinezesti, si-au retras unele produse de pe piata.
seful agentiei guvernamentale chineze de control al calitatii alimentelor si supraveghere a sigurantei alimentare, Li Changjiang, si-a inaintat demisia, care a fost acceptata de guvern, a anuntat agentia Xinhua. Scandalul din China a readus in atentie o practica ilegala dezvaluita in urma cu cateva luni: adaugarea de melamina (produs chimic care provoaca pietre la rinichi si insuficienta renala) in alimente, pentru cresterea artificiala a continutului de proteine. Saptamana trecuta, responsabilii chinezi au anuntat ca a fost descoperita melamina in laptele praf produs de 22 de companii chineze, inclusiv Sanlu Grup, cel mai mare producator de lactate al tarii. Semnalul de alarma a venit de la compania Fonterra, un partener din Noua Zeelanda al concernului Sanlu.

» Calitate indoielnica
Scandalul laptelui contaminat cu melamina este cel mai recent dintr-un sir de crize care au afectat grav produsele "made in China", aminteste presa internationala. In 2007, s-a descoperit ca glutenul importat din China si folosit la prepararea conservelor pentru caini si pisici era contaminat tot cu melamina, provocand un val de imbolnaviri in randul animalelor de companie din America de Nord. Produse contaminate au fost folosite si pentru hranirea mai multor zeci de mii de animale din ferme, in special porci. Tot anul trecut, in mai multe state au fost retrase de pe piata jucarii fabricate in China, dupa ce s-a constatat ca vopseaua folosita pentru acestea continea plumb.

La inceputul acestui an a izbucnit un alt scandal, din cauza heparinei produse in China. Utilizatorii au constatat ca acest produs era amestecat cu un alt anticoagulant, mai ieftin, care a provocat reactii alergice grave mai multor pacienti din SUA, dintre care 19 au decedat. Premierul chinez, Wen Jiabao, s-a angajat ca va lua masuri pentru inasprirea controalelor calitatii tuturor produselor si pentru pedepsirea celor care au provocat astfel de crize.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă