– In groapa din apropierea castrului roman se afla 18 schelete.
Cercetarile incheiate zilele trecute la Complexul Arheologic Porolissum, in zona asezarii civile a castrului roman, au scos la suprafata o parte din prima groapa comuna descoperita vreodata in imprejurimi.
"Este o groapa in care au fost identificate 18 schelete umane – copii si adulti, puse de-a valma, semn ca persoanele in cauza au murit in acelasi timp, cel mai probabil in urma unei epidemii, apartinatorii nemaiavand timp sa le inmormanteze organizat, individual", a spus arheologul Dumitru Gheorghe Tamba.
In groapa nu s-a gasit, pana in acest moment, material arheologic care sa permita o plasare cronologica a momentului in care s-a facut depunerea comuna a celor 18 corpuri. Ca urmare, datarea scheletelor este destul de dificila.
In cadrul aceleiasi campanii de cercetare, in cimitirul roman de pe dealul Ursoies, arheologii au descoperit si un leu funerar, apreciat de Tamba drept "unicat in Dacia, prin modul de redare a fetei si coamei leului, dar si prin frumusetea lui si prin starea de pastrare excelenta".
Campania de cercetari de la Porolissum a fost finantata de Ministerul Culturii si Cultelor, dar arheologii au fost ajutati si prin munca voluntara a unor studenti de la Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Colecti-vul de cercetatori a fost coordonat de profesorul universitar Nicolae Gudea si a inclus si alti specialisti de la universitatea clujeana, institutii muzeale din Cluj, precum ii arheologi de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. La cercetari au participat si specialisti de la Universitatea "Eotvos Lorand" din Budapesta.