16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialScoli darapanate si fara invatatori

Scoli darapanate si fara invatatori

» Situatia invatamantului din judetul Tulcea este extrem de grava.

» O treime din scoli nu au autorizatie de functionare.

» Mai putin de jumatate din cadrele didactice sunt calificate.

In judetul Tulcea, noul an scolar nu a inceput prea bine. Aproape o treime din scolile tulcene nu au autorizatie de functionare si nu o pot obtine intr-o perioada scurta pentru ca sunt insalubre, nu au alimentare cu apa potabila si nu detin instalatii de canalizare. Este vorba de scolile din satele izolate, cu putini copiii, unde cursurile se desfasoara dupa sistemul simultan. Aceste unitati de invatamant nu mai beneficiaza de investitii. Sunt si scoli cu multi elevi, 20 la numar, care au inceput sa fie reparate si modernizate, dar lucrarile nu pot fi finalizate decat anul vitor, pentru ca fondurile de investitii au fost alocate, partial, abia la inceputul lunii septembrie.

Profesorii emigreaza
Criza de cadre didactice pare a fi problema cea mai grava a invatamantului din nordul Dobrogei. Doar jumatate din cadrele didactice din acest judet sunt calificate, iar in invatamantul primar doar 30 la suta din personalul didactic este calificat. In scolile tulcene din mediul rural mai sunt doar cativa invatatori calificati. Ei au fost inlocuiti cu absolventi de liceu, suplinitori, care, la examenele de ocupare a posturilor au obtinut note foarte mici. Mihai Stroe, inspector scolar general al Inspectoratului scolar Tulcea, a declarat ca invatatorii calificati au iesit la pensie si foarte multi care nu sunt pensionari au plecat sa munceasca in Italia si Spania.

» Revin copiii capsunarilor
In timp ce cadrele didactice pleaca sa lucreze in vestul Europei pentru un salariu mai bun, copiii tulcenilor aflati la munca in tari din vestul Europei, care invatau in aceste tari, se intorc acasa. Conducerea Inspectoratului scolar Tulcea a declarat ca in luna septembrie a acestui an s-au inregistrat 100 astfel de cereri de transfer, iar de plecat in strainatate nu a mai plecat vreun elev.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă