Deloitte arata ca statul poate lua 90 milioane de euro daca vinde la Bursa 15% din CE Craiova.
Angajatii ar trebui sa scoata cate 30.000 de euro pentru a participa la privatizare.
Consiliul de Administratie (CA) al Complexului Energetic (CE) Craiova a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute vanzarea unui pachet de 15% din capitalul social al societatii, pentru a putea finanta investitiile de mediu asumate fata de UE, a dezvaluit liderul sindical al unitatii, Costel Mitrut. Potrivit acestuia, pachetul a fost evaluat de compania Deloitte, consultantul pentru privatizare, la aproximativ 90 de milioane de euro.
"Suma ar fi suficienta pentru continuarea lucrarilor de modernizare pentru complex. In urma cu cateva luni eram cu adevarat disperati, pentru ca nu se gasea finantare. Acum suntem mai optimisti", a spus Mitrut. Evaluarea facuta de catre Deloitte ne contureaza o idee despre valoarea pachetelor detinute de ceilalti actionari la CE Craiova. Astfel, statul, care detine prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 72,88% din capitalul social, ar avea actiuni in valoare de 437,28 milioane de euro, in timp ce Fondul Proprietatea (FP), care detine 24,98% din capitalul social, are titluri in valoare de 149,88 milioane de euro. In fine, societatea comerciala pentru Inchidere-Conservare Mine (ICM) SA are si ea 2,13% din capitalul social, in valoare de 12,78 milioane de euro.
La aceasta evaluare, titlurile CE Craiova se ridica la 600 de milioane de euro. Recent, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, s-a exprimat ca vrea sa privatizeze CE Craiova pana la sfarsitul anului, lucru care i-a facut sa zambeasca pe cei care stiu ca un asemenea proces nu poate avea loc in pripa.
Complexul nu se afla pe lista unitatilor care trebuie privatizate pana la sfarsitul anului 2008, iar reprezentantii institutiei spun ca "inca nu s-a lansat strategia de privatizare". Intr-una dintre variantele de privatizare, salariatilor ar urma sa li se pastreze 8% din actiuni, ca in cazul Petrom. Trebuie spus ca, la actuala evaluare, cei 1.630 de angajati ar trebui sa scoata din buzunar circa 48 de milioane de euro pentru pachetul de 8%, adica in jur de 30.000 de euro de salariat.
O banca finantatoare ar fi singura solutie pentru a face rost de acesti bani, insa liderul sindical Costel Mitrut se fereste sa faca speculatii in acest sens. "Nici nu stiu ce vom face, pentru ca subiectul acesta nu a fost luat in discutie de catre sindicat. Oamenii mei nu au atatia bani, au si ei rate, ca orice angajat. Vom vedea ce va mai fi", ne-a declarat Mitrut.