O echipa de medici britanici si americani va incerca sa solutioneze misterul experientelor a 1.500 de pacienti aflati in moarte clinica, dupa ce au suferit atacuri de cord. Dupa cum scrie in editia de joi publicatia "Daily Mail", cercetarile, care se vor concentra in special asupra modului in care sufletul se desprinde de trup, vor fi coordonate de Universitatea din Southampton (Marea Britanie). Studiul isi propune sa constate daca oamenii fara puls sau activitate cerebrala pot avea experiente in afara corpului.
Moartea clinica survine in momentul in care bataile inimii si respiratia se opresc. Persoana poate fi resuscitata timp de maxim 45 de minute, dupa aceasta perioada de timp fiind constatat decesul. Dupa aproximativ 10 minute creierul incepe sa se deterioreze din cauza lipsei de oxigen. Foarte multe persoane care s-au aflat in moare clinica povestesc experient ele prin care au trecut cat timp inima lor a incetat sa mai bata. Aceste descrieri au primit numele de "near death experience" (experiente aproape de moarte sau NDE) si au aparut intr-un numar foarte mare de la inventia tehnicilor de resuscitare. Daca moartea clinica depaseste mai mult de trei minute, atunci apar probleme de natura cerebrala care se pot remedia in timp.
Anumite persoane au relatat ca au trait astfel de experiente, in timpul carora au fost capabile sa "iasa din propriul corp" si sa se priveasca de deasupra, o marturisire comuna fiind "Am vazut un tunel, in urma era intuneric iar inainte o lumina foarte puternica, ma indreptam spre lumina…".
Astfel, unii oameni pretind ca vad un tunel sau o lumina stralucitoare, altii relateaza cum s-au detasat de corp si se uitau la personalul medical in timp ce acestia incercau sa-i salveze in salile din spital.
Concret, in cadrul cercetarilor, echipa de medici din 25 de spitale engleze va incerca sa determine daca experientele povestite de pacienti care au fost in moarte clinica sunt adevarate sau sunt amintiri false.
Studiul, care va dura 3 ani, se bazeaza pe plasarea unor imagini pe rafturi in salile de resuscitare. Imaginile vor putea fi vazute doar de sus, deci doar in cazul unei detasari de corp.
Dr Sam Parnia, expert in domeniu, seful echipei de cercetatori, a declarat ca, "daca se va demonstra ca exista constiinta dupa ce creierul iese din functiune, atunci se va putea afirma ca avem de-a face cu o entitate separata, chiar constiinta. Si, contrar perceptiei oamenilor, moartea nu este un moment specific. Este un proces care incepe prin oprirea inimii, a plamanilor si a creierului. Urmeaza apoi o perioada, de la cateva secunde la peste o ora, in care eforturile medicinei de urgenta pot inversa procesul mortii".
Cititi si Exista viata dincolo de moarte? (II)