5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii nationalizeaza AIG

Americanii nationalizeaza AIG

» AIG primeste un imprumut de 85 miliarde dolari.

» Federal Reserve ia la schimb 80% din AIG si schimba sefii.

Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a pariat neasteptat pe doua decizii care au calmat temporar atmosfera din mediul financiar mondial. Pe de o parte, Federal Reserve (Fed) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2%, desi aproape toata piata se astepta sa fie micsorata pana la 1,5%. Pe de alta parte, Fed a considerat ca gigantul asigurarilor, American International Group (AIG), nu poate deveni o noua victima a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc si a decis sa-i acorde un imprumut de 85 miliarde dolari pe doi ani, cu dobanda de 11,4%, preluand 79,9% din actiunile companiei.
Masura ridica factura crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc platita de contribuabilii americani la aproximativ 930 miliarde dolari.

In intelegerea semnata cu AIG, Fed a precizat ca va concedia vechea conducere. Totusi, solutia este temporara, deoarece imprumutul este pe o perioada de doi ani. Desi noul actionar majoritar, sistemul federal de banci centrale, este privat si statul american nu a scos nici un dolar din buzunar, interventia poate fi considerata o "nationalizare", fiindca AIG a fost preluata fara despagubiri, spune analistul economic Matei Paun.
Conform estimarilor RBC Capital Markets, disparitia AIG ar fi "costat" industria financiara 180 miliarde dolari, caci firma asigura vehicule investitionale cu venit fix de peste 441 miliarde dolari, detinute de cele mai mari institutii din lume.

Paun a explicat ca Fed a luat decizia corecta, deoarece "AIG era prea mare ca sa pice; in plus, avea un bilant ce trece de o mie de miliarde (n.r. – dolari). Este foarte riscant sa cada un asemenea gigant, mai ales in contextul ultimelor evolutii de pe piata financiara". Al doilea motiv evocat de analist este nevoia de a crea un precedent. Interventia Fed a fost facuta fara sa salveze actionarii. "Nu au creat premisele pentru ca actionarii sa faca tot ce vor fara sa existe repercusiuni. Este un semnal foarte important dat pietei", a concluzionat Paun.
Masura luata pentru salvarea AIG are loc dupa ce guvernul american a preluat, in 7 septembrie, controlul asupra companiilor de credite ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, lideri pe piata americana de profil, pentru a sprijini sectorul rezidential si de a tempera turbulentele din pietele financiare.

Eforturile SUA de a stabiliza sistemul financiar si piata locuintelor au costat circa 700 miliarde dolari, dar autoritatile ar putea primi fondurile inapoi daca pretul activelor nu va continua sa scada.

Neincrederea persista
In predeschiderea sedintei de ieri, titlurile AIG se depreciau cu peste 30%, urmand a dschide in scadere cu circa 45%, din cauza a neincrederii investitorilor in planul de salvare a celei mai mari companii de asigurari din lume de catre Federal Reserve. Pe acest fond, indicii principali ai bursei din New York afisau deprecieri de 2,7% – Dow Jones Industrial si de 3,4% – S&P si Nasdaq.

Cele mai citite

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

Amenzi record în industria alimentară: ANSVSA a aplicat sancțiuni de 1,6 milioane de lei

Controalele au fost desfășurate în luna octombrie, la nivel național și s-au soldat cu peste 300 de sancțiuni contravenționale și avertismente Inspectorii Autorității Naționale Sanitare...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă