Scaderile au continuat la Bursa de Valori Bucuresti si chiar s-au accentuat. Desi nu au aparut stiri negative referitoare la performanta economica a companiilor locale, preturile actiunilor s-au depreciat semnificativ ca urmare a impactului nefavorabil indus de bursele externe. Indicii cei mai importanti de la BVB au pierdut peste 7% pe fondul unei lichiditati in crestere vizibila fata de zilele de luni si vineri. Dupa noul val de scaderi dramatice de marti, bursa a ajuns la minimul ultimilor trei ani si jumatate. Cele mai importante burse europene s-au depreciat intre 2,7 si 3,8%.
Cele mai importante tranzactii s-au facut cu titluri BRD. Valoarea acestora a fost mai mult decat dubla fata de cea realizata de urmatorii clasati in topul lichiditatii zilnice. Vanzarile au fost mai agresive, astfel ca pretul actiunilor BRD a scazut cu 13,25% fata de nivelul de luni.
Foarte multe dintre actiunile importante de la BVB au consemnat marti noi minime pentru anul in curs. In cazul Transgaz si Alumil am avut chiar noi minime istorice. Titlurile Erste Bank s-au depreciat de asemenea semnificativ, insa mai putin decat celelalte banci romanesti tranzactionate. Circa 0,1% din actiunile Petrom s-a transferat prin intermediul unei tranzactii speciale (deal) pentru suma de 21,3 milioane lei. Pe piata principala titlurile SNP au pierdut peste 5%. O depreciere importanta au suferit si actiunile Impact, cu 10%, acestea coborand sub valoarea nominala, la 0,09 lei.
Titlurile Bancii Transilvania au ramas in continuare suspendate de la tranzactionare, astfel ca deocamdata sunt neafectate de valurile de scaderi de luni si marti. Ele se vor reintroduce in ringul bursei dupa finalizarea operarii majorarii de capital social si a consolidarii valorii nominale. Pe plan extern, volatilitatea a fost si ramane foarte ridicata. Cursurile valutare ale euro si ale dolarului american oscileaza foarte puternic de la o ora la alta, cotatiile aurului si petrolului inregistreaza miscari extrem de ample, iar indicii burselor majore pierd procente importante in ultimele doua zile. Pentru seara zilei de marti se asteapta rezultatul deciziei de politica monetara a Rezervei Federale. Daca FED va decide reducerea dobanzii de referinta cu cel putin 0,25%, asa cum anticipeaza in prezent piata, este posibil ca scaderea preturilor actiunilor (la nivel global) sa se stopeze temporar sau macar sa fie incetinita. In caz contrar, reactiile negative ale pietelor ar putea continua.