-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleLight&Building 2018, tendinţele mondiale în iluminat, reţele electrice şi automatizarea clădirilor

Light&Building 2018, tendinţele mondiale în iluminat, reţele electrice şi automatizarea clădirilor

Ca de obicei, târgul a oferit  imaginea clară a nivelului atins de ingineria electrică dedicată clădirilor și, de asemenea, a prezentat tendințele în iluminat. 2.600 de firme au prezentat cele mai recente tehnologii de iluminat, tehnologie electrică pentru toate tipurile de clădiri și produse de automatizare pentru acestea la r ecenta ediţie a târgului Light&Building, care se desfăşoară la doi ani şi se adresează arhitecţilor, designerilor, constructorilor  şi inginerilor electricieni.

Teme de mare actualitate

Temele abordate pot fi considerate de mare actualitate, printre acestea numărându-se: eficiența energetică a clădirilor, securitatea și siguranța persoanelor și a bunurilor, limitarea resurselor, digitalizarea, automatizarea clădirilor şi casa inteligentă, “smart cities”, interconectarea reţelelor, prezența dispozitivelor inteligente, contorizarea inteligentă, reducerea emisiilor de bioxid de carbon, conectivitatea extinsă, interoperatibilitatea tuturor dispozitivelor, ca și interconectarea lor.

Printre temele de top s-au numărat “Smartificarea” vieţii de zi cu zi (au fost prezentate soluții inteligente pentru toate problemele uzuale din clădiri, ce țin de confort și securitate) şi “Estetica și confortul în armonie”, ce a inclus designul ca factor de succes și lumina sănătoasă ce are în prim-plan omul.
 
 Evenimente speciale

Sub denumirea de SECURE! – Securitatea conectată în clădiri s-a desfășurat un eveniment special dedicat securității clădirilor, o demonstraţie live prezentând marea varietate de caracteristici ale tehnologiei securității într-un mediu real, cu utilizări comerciale tipice, în cadrul căreia vizitatorul a putut experimenta sau simți aplicații realiste în care  clădirile, finisajele interioare, tehnologia, utilizările și evenimentele sunt legate interactiv într-un mod încrucișat și transversal. Au fost prezentate trei scenarii  cu aplicaţii tipice pentru utilizări comerciale – hotel, birou şi industrie – privind problemele care pot apărea în clădiri.

Simultan cu această ediție a târgului s-a desfășurat Luminale – Bienala pentru arta iluminatului și a designului urban, un adevărat festival de lucrări de iluminat ce au fost realizate în orașele Frankfurt și Offenbach, atrăgând peste 200.000 de vizitatori.

Tendinţele în designul iluminatului la interior

Cel mai spectaculos sector a fost, fără îndoială, cel al soluţiilor de iluminat, atât pentru că în acest caz designul joacă un rol deosebit de important, cât şi prin faptul că în pavilionul care a găzduit standurile expozanţilor a fost amenajată o expoziţie tematică cu o selecţie de produse expuse în târg şi prin care au fost identificate tendinţele majore privind iluminatul de interior.

 

Prezenţă românească

Ambiflux, Flashnet, Electromax, Electra, Dara Agora şi Elba au fost companiile româneşti care şi-au prezentat soluţiile (în majoritate pe iluminat stradal cu LED-uri) la această ediţie a târgului, iar din cele relatate la faţa locului s-au declarat mulţumite de prezenţa la târg. Din păcate, deşi sunt în ţară designeri care au proiectat interesante soluţii de iluminat de interior, nu s-au găsit companii care să le producă industrial şi să le prezinte la un târg de asemenea anvergură.
 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă