15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialTransilvania, in pelerinaj de Sfanta Marie Mica

Transilvania, in pelerinaj de Sfanta Marie Mica

– Ortodocsii, romano-catolicii si greco-catolicii au serbat Hramul Nasterii Maicii Domnului.

– Traditiile populare s-au impletit cu ceremoniile religioase.

Momarlanii din Maleia – Petrosani au participat, ieri, la o adevarata petrecere campeneasca, organizata la biserica ortodoxa din aceasta zona, cu hramul "Nasterea Sfintei fecioare Maria". Un sobor de preoti a oficiat o slujba religioasa si a sfintit bucatele pregatite, dupa tipicul locului, doar de barbati.
Dupa regulile momarlanilor, adica populatia bastinasa din Valea Jiului, sapte barbati s-au apucat dis – de – dimineata sa pregateasca bucatele pentru agapa. Chiar langa biserica ortodoxa, la foc mic, de lemn, in ceaune speciale, s-a preparat ciorbita de oaie, varza calita si pasatul, o mancare traditionala din malai, lapte si branza de oaie. "Nevestele noastre au pregatit de ieri totul, au curatat zarzavaturile, au taiat carnea. Noi ne-am apucat pe la 7 si jumatate sa le fierbem, sa fie bucatele gata imediat dupa ce se termina sfanta slujba. Toti credinciosii sunt poftiti la masa, dupa ce mancarea este sfintita", a declarat unul dintre barbatii ce mesteca de zor intr-un ceaun cu o lingura de lemn imensa.

 

Zeci de persoane au tinut sa participe la Slujba de Sfanta Maria la biserica de pe Maleia, oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu preotul Gheorghe Chisalita, din Cernauti. "Vin aici an de an, de cand a fost construita biserica si ma simt tare bine. Dumnezeu e parca mai aproape de noi", spune tanti Maria, care locuieste in satul Jiet de langa Petrila. Biserica cu hramul "Nasterea Sfintei Fecioare Maria" a fost plina de credinciosii ortodocsi, care s-au asezat apoi la mesele intinse cu darnicie de organizatori agapei momarlanesti, dar numai dupa ce bucatele au fost sfintite de soborul de preoti.

Lacrimile Maicii Domnului au adunat 5.000 de oameni la Radna
Peste 5.000 de credinciosi au participat, luni, la slujbele oficiate la Manastirea de la Radna, din judetul Arad, cu ocazia Sarbatorii Nasterii Maicii Domnului.
Cei care au participat la slujbe s-au impartit in grupuri si au refacut Drumul Crucii, cu icoana Maicii Domnului, iar pe traseu s-au oprit sa caute, potrivit traditiei, fructele unui copac, despre care credinciosii spun ca simbolizeaza lacrimile Maicii Domnului si ca le aduc noroc si sanatate. Printre credinciosi s-a aflat si un grup de franciscani tertiari din Oradea.

Acestia au spus la plecare ca le vor duce fratilor lor de acasa, "iubirea de Dumnezeu si de Maica Domnului". Preotii au oficiat liturghii in limbile romana, bulgara, germana, croata, maghiara. In cursul noptii de duminica spre luni, a fost oficiata si o liturghie pentru credinciosii de etnie roma. Sfanta liturghie solemna a fost celebrata, luni, de PS Martin Roos, episcopul Diecezei romano-catolice de Timisoara, si a fost urmata de Procesiunea cu Sfantul Sacrament.

Procesiune prin centrul orasului
In Cluj-Napoca, mii de oameni au participat la serbarea hramului Manastirii Congregatiei Surorilor Maicii Domnului. Sute de pelerini s-au adunat in fata catedralei greco-catolice Schimbarea la Fata din Cluj-Napoca. De aici, ei au pornit in procesiune prin centrul orasului, impreuna cu episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu. Oamenii s-au inchinat pe langa toate bisericile ortodoxe si catolice care le-au iesit prin cale. Ei au trecut pe Bulevardul Eroilor, Piata Avram Iancu, Piata stefan cel Mare, Piata Timotei Cipariu si pe strada Constantin Brancusi. Printre pelerini s-au regasit si tarani din Bistrita-Nasaud, care au venit imbracati in portul lor popular. Mii de oameni au asteptat, la marginea orasului, procesiunea la manastirea Congregatiei Surorilor Maicii Domnului, singurul ordin calugaresc catolic in intregime romanesc. Liturghia la manastire a fost oficiata de episcopul Florentin Crihalmeanu.

 

El le-a amintit pelerinilor ca in masa altarului de la manastire se regasesc moastele Sfantului Procopie si ale Sfintei Teresa de Lisieux. In timpul liturghiei, preotii au impartasit oamenii in cinci puncte din manastire. Lacasul monahal din Cluj este centrul mondial al Congregatiei Surorilor Maicii Domnului si a fost ridicat dupa Revolutie, cand centrul acestei congregatii a fost mutat de la Blaj la Cluj. Surorile Maicii Domnului au activat in ilegalitate in perioada comunista, pentru ca, in anul 1948, autoritatile comuniste au interzis Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, precum si toate ordinele si congregatiile calugaresti asociate acestui cult.

Cele mai citite

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă