» Cum PD-L si PSD si-au descoperit o noua pasiune, cea a motiunilor simple, se anunta nu mai putin de noua "praguri" pentru guvernanti. Fara a lua in calcul si atat de des invocatele motiuni de cenzura.
» Pentru ca temele de bataie sunt identice, apar motiunile duble. La Camera Deputatilor, de pilda, vor fi depuse si dezbatute doua motiuni pe tema educatiei.
» Votul asupra primei motiuni a sesiunii, cea a PD-L, a fost amanat ieri de deputati.
Atat de mare este dorinta partidelor sa ingroape Cabinetul Tariceanu in motiuni simple, incat s-a ajuns la situatii aproape paradoxale: cate doua motiuni pe aceeasi tema, depuse in aceeasi Camera! Prima "dubla" se inregistreaza, pe tema educatiei, la Camera Deputatilor, iar situatia s-ar putea repeta si pe sanatate si infrastructura.
La aceasta situatie s-a ajuns in conditiile in care liderii PD-L si PSD au anuntat ieri, aproape simultan, depunerea de motiuni simple pe tema educatiei. Cea a PD-L se numeste "Nesansa invatamantului romanesc. Guvernarea PNL si Cristian Adomnitei au dus educatia in pragul dezastrului" si in textul ei se critica, potrivit liderului Emil Boc, "modul in care PNL si Cristian Adomnitei au inteles sa utilizeze banii publici alocati educatiei in scop de partid, clientelar si personal, sfidand orice norma democratica de utilizare a banului public".
Printre cerintele initiatorilor PD-L se numara schimbarea din functie a ministrului Adomnitei, lucru solicitat de altfel si de social-democrati, in propria motiune simpla, intitulata "Guvernarea de dreapta – un esec pentru educatie" si anuntata ieri in plenul Camerei. In afara doleantelor PD-L, PSD ar mai vrea demisia secretarului de stat pe invatamantul preuniversitar, Svetlana Preoteasa, dar si majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.
O invitatie de colaborare a fost lansata, tot ieri, de Emil Boc, acesta aratand ca cele doua motiuni simple pe educatie ar putea fi comasate si transformate intr-o motiune de cenzura. "Daca va mai exista o motiune pe tema educatiei si din partea unei alte formatiuni politice si daca va exista vointa politica de a le comasa intr-o motiune de cenzura, nu vom avea nici o retinere sa facem acest lucru", a declarat Boc.
Liderul PD-L a mai aratat ca intre formatiunea sa si cea condusa de Corneliu Vadim Tudor nu exista discutii pe tema unei motiuni de cenzura pentru ca cele doua partide nu au voturile necesare finalizarii unui astfel de demers si ca doar o colaborare cu PSD ar putea duce la adoptare. "Oricat am dori, alte formatiuni politice din Parlament, sa adoptam o motiune de cenzura, nu avem voturile necesare pentru a o trece daca un asemenea demers nu este sustinut de PSD", a mai spus Boc.
Propunerea sa a ramas insa, cel putin deocamdata, in suspensie, in conditiile in care social-democratii au spus ca nu au primit inca vreo propunere concreta si ca nici nu ar fi interesati de un astfel de demers. "Nu am primit o astfel de propunere (de a sustine o motiune de cenzura – n.r.). In afara de declaratii ale unor politicieni, nu exista nici o propunere in acest sens", a precizat senatorul Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD. "Nu stiu cu ce partide vrea domnul Boc sa faca aliante, dar cu PSD nu se pune problema", a aratat si deputatul Victor Ponta.
Social-democratii au mai anuntat ieri depunerea unei motiuni simple pe tema agriculturii, la Senat, prin care solicita acordarea unei subventii de 700 lei/hectar pentru motorina, seminte si pesticide, in vederea lucrarilor agricole din aceasta toamna, precum si alocarea, in 2009, a 4% din PIB agriculturii.
Aflat intr-o vizita in judetul Giurgiu, premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca motiunile simple ale PSD si PD-L nu au nici un fel de motivatie reala. "Motiunile PD-L si PSD nu sunt decat o reflectare a stilului politicianist al acestor doua partide. Ele sunt fara nici un fel de suport in realitate", a declarat Tariceanu. Pe langa motiunile deja depuse, PD-L a anuntat inca trei – pe infrastructura, sanatate si absorbtia fondurilor europene –, iar PSD inca doua, pe transporturi si sanatate.
Votul asupra motiunii simple a PD-L intitulata "Populatia ramane fara caldura la iarna. Criza sistemului de termoficare" a fost amanat de deputati din cauza lipsei cvorumului. In favoarea motiunii s-au pronuntat grupurile PD-L si PRM, in vreme ce deputatii PSD au anuntat ca parasesc sala in momentul votului, dupa ce au anuntat ca initiativa democrat-liberalilor ar fi "fariseica". La randul lor, liberalii au aratat, prin intermediul deputatului Ioan Ghise, ca au gasit un subiect "prin care sa sperie cetatenii inainte de alegeri".
In textul motiunii, democrat-liberalii au acuzat situatia grava a serviciului public de termoficare din majoritatea localitatilor si au invocat "stoparea furnizarii energiei termice si cresterea exploziva a facturii".
Guvernul a aratat ca motiunea si-a pierdut justificarea, deoarece Executivul a alocat, in ultima sedinta de Guvern, fonduri suplimentare (200 milioane lei) pentru autoritatile locale, care sa compenseze cresterea preturilor pentru achizitionarea combustibililor.