14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR: frana creditarii incetineste economia

BCR: frana creditarii incetineste economia

Efectele regulamentului recent adoptat de banca centrala pentru reducerea ritmului de expansiune a creditului pentru populatie se vor resimti in special in 2009, potrivit analistilor BCR. Astfel, analistii BCR spun ca efectele ar putea fi benefice pentru deficitul comercial pe segmentul bunurilor de larg consum destinate populatiei, dar ar putea afecta cresterea economica din 2009, in special pe partea constructiilor si serviciilor.
Noul set de masuri adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in luna august vizeaza reducerea ritmului de crestere a creditelor acordate populatiei. Impactul major se va resimti la nivelul creditelor in valuta, care vor suporta o dubla constrangere din punctul de vedere al stabilirii gradului maxim admis de indatorare. O constrangere determinata in functie de cea mai mare crestere a dobanzilor si comisioanelor si o alta constrangere indusa de cel mai depreciat curs al leului in raport cu valuta in care e contractat creditul.

"E posibil ca din 2009 noul regulament al BNR sa afecteze mai mult creditul ipotecar – cu implicatii pe domeniul constructiilor, dar va fi afectat si creditul de consum –, cu incetiniri pe servicii si comert", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In ultimul trimestru din an, mai ales in luna decembrie, presiunea pe consum oricum e ridicata, iar efectele noului regulament, de incetinire a creditarii, vor fi reduse, spune Anghel.
Chiar si fara masurile administrative ale BNR, ritmul anual de expansiune a imprumuturilor pentru populatie s-ar fi redus oricum, pe seama unui efect de baza (in iunie, iulie si august 2007 creditarea populatiei a explodat, crescand cu peste 10% lunar).
Analistii BCR si-au revizuit in crestere prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 7% la 8,3%, dupa avansul peste asteptari al PIB in trimestrul al doilea. "Efectul cresterii economice peste asteptari pe care o vom avea in acest an se va resimti in 2009 intr-o incetinire a economiei, mai ales ca efect de baza. Restrictivitatea politicii BNR ar putea conduce la o incetinire si mai abrupta a economiei in 2009. De aceea, am putea asista la o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii-cheie", a explicat Lucian Anghel.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă