13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul cheltuieste un miliard cu marirea pensiilor

Guvernul cheltuieste un miliard cu marirea pensiilor

»  Majorarea pensiilor in campania electorala cere un efort bugetar suplimentar de 520 miliarde lei lunar, care va inghiti tot surplusul de un miliard de lei al fondului asigurarilor sociale.

Decizia de marire a pensiilor are un iz profund populist, sustin analistii, deoarece intra in vigoare cu doar cateva zile inaintea alegerilor parlamentare. Totusi, chiar daca nu s-ar fi operat aceasta majorare de la 1 noiembrie, viitorul Guvern ar fi fost oricum obligat sa creasca pensiile cu cel putin 25% de la 1 ianuarie 2009, conform legislatiei in vigoare, care prevede alinierea la nivelul de 45% din salariul mediu brut prevazut in constructia bugetara.
Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a declarat deja ca de la 1 ianuarie 2009 valoarea punctului de pensie ar putea creste la aproximativ 730-750 lei, ceea ce inseamna o majorare suplimentara de 4,5-7,5%, peste cea de 20% (de la 581,3 lei la 697,6 lei). Practic, daca pensiile nu s-ar fi marit din noiembrie, acestea oricum urmau sa creasca brusc, cu 25-29%, de la 1 ianuarie.

Excedent cu semne de intrebare
"Pe primele sapte luni avem un excedent bugetar la asigurarile de stat de peste 600 milioane lei si pana la finalul anului era prognozat sa ajunga la un miliard de lei. Efortul suplimentar la bugetul asigurarilor sociale determinat de majorarea cu 20% a pensiilor, in ultimele doua luni ale anului, este de un miliard de lei si de aceea s-a decis folosirea acestor bani in beneficiul pensionarilor, neexistand posibilitatea reportarii sumelor in anul viitor", a declarat Mariana Campeanu, presedinta Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

"Daca ne uitam pe bugetul general la finalul primului semestru, vom vedea ca grosul excedentului bugetar pe partea asigurarilor sociale nu provine din contributiile la pensii, unde excedentul e putin peste 100 milioane lei. In acest buget sunt cumulate si contributiile pentru accidente de munca, sume colectate, dar nefolosite, intrucat nu prea au fost accidente de munca. La acestea se adauga intrari de peste un miliard de lei, pe primul semestru, la categoria sume in curs de rambursare, care nu au de unde sa provina decat din partea statului. Aceste sume au fost constituite din timp, tocmai pentru a acoperi majorarea cu iz electoral a pensiilor, cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare", ne-a explicat Mihai seitan, fostul presedinte al CNPAS. Conform datelor CNPAS, la finalul lunii iulie erau 5,7 milioane salariati cu contributii la bugetul asigurarilor sociale si 4,66 milioane pensionari de stat.
Chiar si cu majorarile consistente din ultima perioada, in prezent pensia medie neta reala este la nivelul celei din 1990. Majorarile pensiilor ce vor urma nu fac decat sa compenseze cresterile deja operate la tarifele de energie electrica si gaze, precum si cresterile preturilor de consum, reflectate intr-o inflatie ridicata (9,04% in luna iulie).

» Presiuni in 2009
In 2008, efortul suplimetar la bugetul pensiilor de stat va fi de 660-760 milioane lei lunar, ajungand la  8-9 miliarde lei pe intreg anul. "Efortul financiar generat de majorarea pensiilor este destul de mare si nu poate fi finantat decat din resursele altor bugete. Dintr-o contributie totala de 29-30% din salariul mediu brut este greu sa acoperi o pensie de 45% din acel salariu. Ar trebui sa ai cel putin cu 50% mai multi salariati decat pensionari si de unde sa ii iei?", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă