14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturile productiei industriale au urcat cu 20,3%

Preturile productiei industriale au urcat cu 20,3%

In luna iulie, indicele preturilor productiei industriale (PPI) a urcat cu 1% fata de luna precedenta si a ajuns astfel la o crestere anuala de 20,3%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). "Principalele cauze care au condus la o asemenea crestere a preturilor in industrie sunt deprecierea cursului de schimb in ultimul an, cresterea preturilor la materiile prime (energie si alimente), precum si cresterea costurilor cu forta de munca", ne-a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Dumitru considera ca in iulie a fost atins maximul, dar preturile vor ramane la niveluri ridicate si in lunile urmatoare, pe fondul mentinerii presiunilor dinspre preturile materiilor prime si costurile cu forta de munca.

 

In luna iulie 2008, cel mai mult au urcat preturile in domeniul energiei electrice si termice, gazelor si apei, cu 2,67%, si cele din industria extractiva, cu 2%, in timp ce preturile din industria prelucratoare au crescut cu doar 0,65%. Totusi, comparativ cu luna iulie 2007, cel mai mult au urcat preturile din industria prelucratoare, cu 23,2%, fiind urmate de preturile din industria extractiva, cu 16%. Cea mai mica rata de crestere anuala s-a inregistrat la preturile productiei de energie electrica si termica, gaze si apa – de 5,46%. In zona euro, preturile productiei au marcat in iulie o crestere de 9% fata de aceeasi perioada din anul trecut, in special din cauza cresterii preturilor la petrol, potrivit Eurostat.

 

Preturile productiei industriale reprezinta un indicator timpuriu privind presiunile inflationiste, intrucat majorarea acestora se transmite eventual in costuri mai ridicate pentru consumatori, cu exceptia situatiei in care sunt absorbite de retaileri, cu ajutorul marjelor de profit mai reduse. Majorarea preturilor pentru consumatori ar putea declansa cereri de crestere a salariilor, ducand la o spirala salarii-preturi pe care atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor s-o evite.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă