– Unsprezece sculptori care au primit, de-a lungul anilor, premii ale Uniunii Artistilor Plastici (UAP) Iasi – Ilie Bostan, Dan Covataru, Simion Cristea, Gabriela Dranceanu, Valentin Meiu, Sorin Purcaru, Mircea stefanescu, Catalin Tarziu, Mihai Verestiuc, Gheorghita Vornicu si Lucian Zmau – au primit provocarea de a crea pe tema "Iasi 600".
Tabara nationala de sculptura "artis 600", organizata de Uniunea Artistilor Plastici, Filiala Iasi, este gazduita de Universitatea de Arte "George Enescu", manifestarea fiind inclusa in Programul "Iasi 600". Tabara fiind una de sculptura in lemn de stejar, la jumatatea lunii august fiecare dintre artisti a primit cate un bustean de aproximativ trei metri si jumatate, iar acum lucrarile sunt in curs de finalizare. "Sunt si sculptori care s-au consacrat prin lucrari in metal sau piatra, dar pentru unitatea expozitiei au folosit toti acelasi material", a declarat pictorul Constantin Tofan, presedintele UAP Iasi.
Artistii au dat frau liber imaginatiei, iar lucrarile lor sunt inchinate Iasiului. "Heruvimul" lui Mircea stefanescu va fi distribuit in rolul de "inger al orasului"; "Pustnicul" lui Simion Cristea va fi "un semn de exclamare" pentru societatea care se indreapta spre "un materialism total", intocmai spre polul opus al spiritualitatii; "Zborul" lui Ilie Bostan este o trimitere la vechea tema mitologica a lui Icar, "dar nu vorbeste despre cadere, ci despre desprindere", dupa cum a subliniat maestrul; "Fereastra" lui Dan Covataru este una deschisa, pentru ca Iasiul inca mai poate primi valori, sugestii, idei, pentru ca, "din pacate, nu prea facem pasi inainte.
Batem moneda pe valorile trecutului, iar in prezent suferim de lipsa de initiativa", dupa cum exprima, plastic, Dan Covataru. "Initial, am vrut sa facem aceasta tabara la Parcovaci, in judetul Iasi, unde cadrul natural ar fi fost mai prielnic, insa nu am putut asigura conditii de masa si cazare acolo. Ne simtim bine si aici. Poate in viitor o sa reusim sa facem un simpozion national de sculptura si sa-i oferim o permanenta", a precizat Ilie Bostan, unul dintre initiatorii taberei. Lucrarile artistilor romani vor fi amplasate pe strada Lapusneanu sau in imediata apropiere a ei, incercandu-se crearea "aleii sculptorilor", un fel de galerie in aer liber.