15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCasutele minerilor, scoase la mezat

Casutele minerilor, scoase la mezat

» Casutele minerilor de la Paroseni, aflate in statiunea Eforie Nord, au devenit extrem de atractive pentru ortacii care vor sa-si petreaca sejurul pe litoral. Din pacate, la ora actuala, imobilele sunt sub sechestru asigurator instituit de Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara, in contul datoriilor pe care Compania Nationala a Huilei Petrosani le are la bugetul de stat, si ar putea fi vandute in orice moment.

 

Administratia companiei nationale a Huilei Petrosani si sindicatele miniere din Valea Jiului nu au reusit sa salveze de la executare silita cele 30 de casute de vacanta detinute la Eforie Nord de Exploatarea Miniera Paroseni. Pe de o parte, sindicatele nu au banii necesari achizitionarii lor, iar, pe de alta parte, CNH Petrosani abia a reusit sa-si deblocheze conturile prin interventia Ministerului Economiei si Finantelor. In plus, liderii minerilor spun ca la mijloc au fost tot felul de interese ale fostilor oficiali ai Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.
Cele 30 de casute de vacanta, aflate in Eforie Nord, se afla sub sechestru asigurator inca din anul 2004, cand Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara a decis executarea silita a Companiei Nationale a Huilei Petrosani, in contul datoriilor la bugetul de stat, calculate la acea vreme la peste 8.000 de miliarde lei vechi. De atunci, nu s-a reusit salvarea lor, mai ales ca aproape toate bunurile companiei sunt sechestrate in contul creantelor la bugetul consolidat al statului.

Imobilele au fost scoase la vanzare prin Administratia Finantelor Publice Eforie, iar pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit initial la 1,65 miliarde lei vechi. Administratorii casutelor au sustinut ca pretul real al acestor obiective este de cel putin 10 miliarde de lei vechi, adaugand ca din momentul constructiei acestea au suferit mai multe imbunatatiri. Ca atare, Compania Nationala a Huilei Petrosani a contestat suma in instanta si a cerut o reevaluare a imobilelor. Instanta a admis cererea CNH Petrosani si, astfel, pretul de pornire a crescut la 3,6 miliarde de lei vechi. Pana la ora actuala nimeni nu a cumparat cele 30 de casute de pe litoral, cu atat mai mult cu cat terenul de sub ele este in litigiu si nu a fost niciodata in proprietatea companiei.
In plus, Sindicatul Liber al Exploatarii Miniere Paroseni ar fi dorit sa cumpere cabanutele, dar nu are fondurile necesare, suma fiind mult prea mare pentru posibilitatile sindicatului si chiar pentru ale Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, la care este afiliat Sindicatul Liber al Exploatarii Miniere Paroseni. "Nu avem fondurile necesare, nu avem de unde sa facem rost de acesti bani. Daca as dispune de suma necesara, le-as cumpara. In plus, terenul de sub ele este inca in litigiu", a declarat presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas. Acesta a precizat ca nu pot fi ajutati nici de Blocul National Sindical, din care fac parte, din cauza ca si posibilitatile financiare ale acestui organism sindical sunt limitate. "Din punct de vedere juridic, BNS ne-a ajutat foarte mult, dar nici ei nu stau foarte bine cu fondurile", a mai spus Lacatas. LSMVJ are la ora actuala conturile blocate si abia reuseste sa faca plati in valoare de 100 de milioane de lei lunar in contul datoriilor fata de bugetul de stat si fata de administratia miniera, datorii care dateaza inca de pe timpul mineriadelor.

Interese majore?!
Pe de alta parte, presedintele executiv al LSMVJ, Marian Holban, care ani de zile a fost lider la SL al EM Paroseni, spune ca la mijloc au fost interese foarte mari, care duceau pana la fostul presedinte al LSMVJ, Vasile Ioan Savu. "Eu am fost unul dintre primii care am vrut sa transfer la sindicate casutele de la Eforie Nord, dar in demersul meu m-am lovit de tot felul de probleme, care pe mine m-au depasit. Din acest motiv, demersul meu nu a avut finalitate. Din cate am auzit si eu, acolo ar fi fost interese mari, de care nu era strain nici Savu, si nici cei din fosta conducere a companiei", a spus Marian Holban.
Casutele sunt tot sechestrate, dar acum suscita interesul major al minerilor din Valea Jiului si, in special, al celor de la Paroseni. Din cele 30 de casute, 24 sunt din lemn, iar 6 din BCA, avand cate o camera cu doua paturi si baie proprie. "Pe timpul in care minerii beneficiau de bilete de odihna si tratament subventionate de la buget, casutele nu erau interesante. Acum, pentru ca primesc o anumita suma de bani, dintr-o data minerii vor sa mearga la casute", explica Holban.
De fapt, un sejur de 10 zile in aceasta locatie costa in jur de 500 de lei pentru o casuta, un pret extrem de avantajos comparativ cu tarifele percepute la hotelurile de pe litoral.

 

» Conturi blocate
CNH este cel mai mare datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorarile si penalitatile reprezinta 2,01 miliarde de lei. Compania beneficiaza de ajutoare de stat in perioada 2007-2010 in valoare de 1,29 miliarde de lei, subventii aprobate de Comisia Europeana. Conturile CNH au fost blocate prin declansarea procedurii de executare silita de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si doar interventia MEF a stopat executarea silita a CNH pe o perioada de 6 luni.

Cele mai citite

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de...

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...
Ultima oră
Pe aceeași temă