14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAverea SIF-urilor a mai scazut cu 2% in iulie

Averea SIF-urilor a mai scazut cu 2% in iulie

» SIF-urile au incheiat primul semestru cu un profit net cumulat de 268 milioane lei.

» Iulie a adus cele mai drastice scaderi pentru SIF-uri, astfel ca de la inceputul anului scaderea acestora s-a adancit la peste 53%.

Activul net cumulat al Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri) a mai scazut cu 2% in iulie, la 9,638 miliarde lei (2,725 miliarde euro), accentuandu-si la 16% scaderea de la inceputul anului. SIF5 Oltenia a fost singura dintre cele cinci SIF-uri care a reusit sa-si conserve  in iulie valoarea activului net, celelalte pierzand intre 1,3% si 4% din avere. SIF3 Transilvania continua sa aiba cel mai mare activ net, de 2,337 miliarde lei, fiind urmata la mica distanta de SIF5 Oltenia, cu o avere de 2,247 miliarde lei. SIF Moldova, al carei activ net era cel mai mic pe sectorul SIF, a suferit cea mai pronuntata scadere, cu 4%, pana la un activ net de 1,47 miliarde lei. SIF4 Muntenia a incheiat luna iulie cu o avere de 1,9 miliarde lei, iar SIF1 Banat-Crisana cu un activ net de 1,678 miliarde lei. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au continuat si marti sa scada, cu 3,75%, coborand indicele BET-FI la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si 11 luni.

Desi dupa primele sase luni titlurile SIF consemnau scaderi ample, luna iulie a adus cele mai puternice deprecieri pentru SIF-uri. Titlurile SIF Transilvania, SIF Oltenia si SIF Muntenia au pierdut in iulie intre 27% si 30% din valoarea de la finalul lunii iulie. Actiunile SIF Moldova si SIF Banat-Crisana au fost cel mai putin afectate in iulie, sca-zand cu 15%, respectiv cu 22%. Astfel, in primele sapte luni din acest an, titlurile SIF au pierdut mai mult de jumatate din valoare, intre 52% si 58%, fiind printre cele mai afectate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Titlurile SIF Muntenia si SIF Transilvania erau cele mai afectate la finalul lunii iulie, tranzactionandu-se la mai putin de jumatate (45%) din valoarea activului net. Actiunile SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana se tranzactionau la jumatate din averea societatilor. Prin faptul ca averea SIF Moldova a scazut cel mai mult in iulie, decalajul dintre capitalizare si activ net era cel mai mic pe ansamblul sectorului SIF, titlurile SIF2 tranzactionandu-se la circa 57% din activut net.

Pana pe 14 august, doar doua societati si-au publicat rezultatele pe primele sapte luni din 2008, dar acestea sunt identice cu cele de la finalul primelor sase luni. Astfel, SIF Moldova a raportat un profit net de 70,6 milioane lei, iar SIF Muntenia de 63,4 milioane lei, identice cu cele de la finalul primului semestru, iulie fiind practic o luna de vacanta din punctul de vedere al valorificarii portofoliilor. Pentru primele sase luni, SIF Banat-Crisana a obtinut un profit net de 54,4 milioane lei, SIF Transilvania – de 75,4 milioane lei, iar SIF Oltenia – de 53,8 milioane lei. 

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă