Mai avem cateva luni pana la alegerile parlamentare, dar pe toate posturile politicienii se dau in stamba in dorinta de a castiga notorietate. Sar de la o televiziune la alta precum puricii pe maidanez. Se pricep la toate, la sport, la cultura si la miss-uri.
Televiziunea publica a incercat sa-si salveze audienta aflata in scadere prin transmisiile de la Beijing ale Jocurilor Olimpice. Nu a avut insa comentatori de valoarea celor de la Euro Sport, fosti sportivi de marca, specialisti bine documentati. Nu a avut nici inspiratia de a transmite in reluare, la ore de maxima audienta, evenimentele in care erau implicati sportivii nostri. TVR 1 si TVR 2, in special, au preferat sa mearga pe fagasul grilelor sale anoste. Singurele emisiuni ale programului estival demne de atentie au fost "S-a intamplat in Romania" si "Top Super Hit". Prima isi continua drumul in fiecare marti, la 21.10, iar "Top Super Hit" s-a pierdut printre "agendele olimpice". Pacat, pentru ca era printre singurele emisiuni de divertisment bine realizate care puteau atrage si publicul tanar. Aflata la al treilea sezon, moderata cu nerv si farmec de Vali Barbulescu, avand invitati de calitate care stiau sa cante live, implicand telespectatorii in alcatuirea clasamentelor, "Top Super Hit" iesea din stilul prafuit specific postului public. S-a preferat insa in plina Olimpiada ca timp de o saptamana sa fie ocupat spatiul de transmisie la TVR 2 de "Festivalul Callatis", sa fie bombardati telespectatorii cu manifestarea de la Mangalia.
Ca intr-un ghiveci lipsit de mana unui bucatar priceput, Callatis a inghesuit de-a valma concursuri si recitaluri, plus o emisiune speciala la miez de noapte "Dopo festival", moderata de Leonard Miron, o fata palida la care, din cand in cand, apeleaza televiziunea publica. S-a pornit de la Felicia Filip si s-a ajuns la Costi Ionita. De ce nu i-au invitat si pe Guta sau Adi copilul minune? Trupe, solisti de tot felul, play-back cat incape, reportaje, primarul Mangaliei etc. dar mai nimic de calitate, de tinuta artistica nu s-a intrezarit ca sa ridice audienta postului public. Gabriel Cotabita si, fireste, Alina Sorescu, pompata vedeta la TVR, s-au balbait adeseori, incurcandu-se in superlativele folosite cand prezentau numerosii invitati.
"Va fi o emisiune fara rautati, vom avea un spirit al umorului si al ironiei", "totul cu multa decenta si bun simt" se scuza mereu Leonard Miron la taclalele de la "Dopo festival", unde nu se rosteau decat vorbe goale. Din nou, ne-am amintit de Catalin Maruta si dezbaterile sale despre muzica usoara, despre valoare, calitate si furtisagurile vedetutelor cu pretentii ca stiu a canta sau compune o melodie. S-au dus insa emisiunile cu Maruta.
N-a lipsit din ghiveciul "Callatis" nici concursul Miss Diaspora. O multime de fete, de origine romana, imprastiate pe toate meridianele, majoritatea minore, au venit la Mangalia sa uimeasca publicul mioritic cu frumusetea lor. Evident, a functionat si un juriu, al carui presedinte nu era nimeni altul decat gardianul culturii noastre, senatorul PSD presedinte al Comisiei parlamentare de cultura, Adrian Paunescu.
"Va prezint cu deosebit respect pe presedintele juriului la Miss Diaspora, Adrian Paunescu" (Festivalul Callatis)
Fetele i-au starnit un fior si le-a scris un poem pe care cu bunavointa TVR2 l-a recitat telespectatorilor. Persoana e celebra si prin odele compuse pe timpuri de trista amintire in cinstea "geniului carpatin" pe care recunoaste si astazi ca il pretuieste. Respectivul politician face parte din echipa angajatilor la dezbaterile de tot felul ale postului de nisa Realitatea TV, iar la TVR este angajat la presedintia juriilor de la mare. Dupa ce la Constanta a prezidat juriul de la Mamaia copiilor ca mare specialist in muzica usoara, a trecut la Mangalia, la Miss Diaspora, sa aprecieze frumusetea corporala si spirituala a unor adolescente. Ocupat pana peste cap ca senator si implicat in jurizarile de la Marea Neagra ale postului public, respectivul n-a scapat prilejul sa-si spuna si punctul de vedere, ca specialist fireste, si in artele plastice, asupra Expozitiei de arta contemporana de la Centrul nostru cultural din New York. Dansul va judeca la comisia senatoriala poneiul acela roz ce avea o cruce imbarligata pe crupa, condamnand in numele partidului pe… Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR (Institutul Cultural Roman). Daca poneiul avea desenate secera si ciocanul, poate am fi inteles revolta manifestata la o antena a acestui senator al "Cantarii Romaniei". S-au revoltat gardianul culturii de la Parlament, specialist si in miss-uri, dar si o serie de moderatori TV, cu pretentii a fi instruiti cultural, care dovedeau la Antena 3 ca habar n-aveau cine a fost Emil Cioran sau ce a scris din exil Caragiale cand se afla la Berlin si nici macar pe Creanga se vedea ca nu-l citisera. Cauza revoltei tuturor nu a fost insa poneiul roz, ci simpatia unui intelectual de valoare ca Horia-Roman Patapievici pentru presedintele tarii. Politichia se vede pe sticla micului ecran cum ignora regulile elementare ale democratiei, dar si ale culturii si artei, cum macina ca o molima grava mass-media. De la ponei pana la un concurs de miss-uri a ajuns sa-si bage coada peste tot infaptuind nonsalant un "genocid cultural"!