-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNuclearelectrica si-a dublat cifra de afaceri in primul semestru

Nuclearelectrica si-a dublat cifra de afaceri in primul semestru

» Compania a livrat 4,7 milioane MWh in primele sase luni, comparativ cu 2,8 milioane MWh in semestru I din 2007.

» Profitul brut al Societatii Nationale Nuclearelectrica, in prima jumatate a anului, a fost de 87 milioane lei.

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) a livrat in sistemul energetic, in primul semestru al anului, o cantitate de 4.716.459 MWh, comparativ cu 2.830.909 MWh in perioada simlara a anului trecut. Ca urmare, rezultatele financiare obtinute in semestrul I de Nuclearelectrica indica o dublare a cifrei de afaceri a societatii. Acest fapt se datoreaza, in principal, exploatarii a doua unitati in anul 2008 la sucursala Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda (CNE), fata de o singura unitate in aceeasi perioada a lui 2007.

Suplimente de productie
Nuclearelectrica a incheiat primul semestru din 2008 cu un profit brut de 87 milioane lei, cu 45% mai mare decat cel inregistrat in primele sase luni din 2007. In ceea ce priveste cifra de afaceri din primul semestru al anului 2008, aceasta a fost de 681 milioane lei, inregistrand o crestere de 195% fata de aceasi perioada a anului 2007. Veniturile aferente primului semestru al acestui an includ si cantitati de energie electrica tranzactionate de societate in anumite perioade (303.252,302 MWh in total pe sase luni) suplimentar fata de productia proprie (din care 149.953,848 MWh pe durata extinderii opririi planificate a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda).
In semestrul I al anului 2008, atat nivelul creantelor, cat si cel al datoriilor a scazut cu 20%, fata de semestrul I al anului 2007, fara a se inregistra creante sau arierate restante semnificative, au declarat reprezentantii societatii.

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), apreciaza ca "venitul celor de la Nuclearelectrica este totusi mic pentru o firma gestionata privat, acest lucru fiind cauzat de cheltuielile mari financiare pe care trebuie sa le suporte", insa subliniaza faptul ca "noi avem avantajul sa fim destul de fiabili fata de alte tari din UE, datorita rezervelor autohtone (uraniu imbogatit si apa grea)".

Capacitate de 97%
In 2007 nu a mai avut loc o oprire planificata a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, trecandu-se la sistemul de opriri planificate o data la doi ani pentru fiecare unitate, fapt ce a dus la realizarea unui factor de capacitate-record, de peste 97%. In acest an, in conditiile unei opriri planificate extinse, din cauze independente de societate, Unitatea 1 a realizat un factor de capacitate de circa 71%, cu sanse reale de a realiza cifra propusa si bugetata, de 90%, pana la finele anului, a anuntat Nuclearelectrica. Unitatea 2, care nu are planificata o oprire in acest an, a obtinut pana acum un factor de capacitate de 95,1%, cu sanse reale de a egala recordul Unitatii 1 din anul 2007.

Previziuni

» Rezerve de utilizare
"Sursa de energie predominanta in Romania este de departe cea hidro, cu o pondere de 30% si cu un potential de pana la 35%. Energia nucleara se tine bine acum, cu o pondere de aproximativ 18%, insa dupa 4-5 ani o sa scada. Nu vad o dezvoltare pe termen mediu pentru energia nucleara, iar o unitate noua consider ca nu va fi construita inainte de 2015. Din punctul de vedere al utilizarii diferitelor forme de energie stam foarte bine in raport cu alte tari din UE", a precizat presedintele IRE.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă