14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024

Energia sapa inflatia

» Inflatia anuala a urcat in iulie, conform asteptarilor, pana la cel mai inalt nivel al ultimilor trei ani, dirijata de scumpirea facturilor de gaze si energie electrica.

Preturile de consum au crescut cu 0,69% in iulie, iar inflatia anuala s-a accelerat pana la 9,04%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Totusi, inflatia anuala s-a situat sub nivelul prognozat de cei mai multi analisti, cuprins intre 9,2 si 9,4%, datorita ieftinirilor peste asteptari la fructe si legume si scaderii tarifelor la biletele de avion si a facturii la telefon pe fondul aprecierii monedei nationale in raport cu euro. "Faptul ca inflatia a atins un maxim in iulie era previzibil, surpriza venind din faptul ca s-a situat sub nivelul asteptat de piata.

 

Anul agricol bun incepe deja sa-si puna amprenta asupra preturilor la legume si fructe, care au coborat cu peste 6% in iulie. Agricultura nu numai ca va contribui la cresterea PIB, dar are deja impact asupra inflatiei si, in conditiile unui curs de schimb stabil, ar putea conduce chiar la deflatie in august. si in iulie am fi avut deflatie daca nu ar fi urcat preturile administrate. Cu un an agricol bun, un curs relativ stabil si un pret al petrolului sub nivelul de 140 dolari/baril am putea avea o inflatie anuala sub 6,6%, cat prognozeaza BNR", a spus Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
In luna iulie inflatia a urcat exclusiv din cauza scumpirilor cu 12,53% la gaze si cu 4,5% la energie electrica, preturi care, dupa cum se stie, sunt administrate de stat. Scumpiri mai consistente pe partea marfurilor nealimentare s-au inregistrat, de asemenea, la tigari (cu 3,66%), determinate, in special, de majorarea accizelor la tutun, si la combustibili (cu 1,37%). "Pe rate anuale, preturile administrate au urcat consistent fata de luna anterioara, dar evolutia a fost compensata partial de cursul de schimb si de temperarea peste asteptari a preturilor la alimente.

 

Daca in iunie preturile alimentelor aveau un ritm anual de crestere de 11,8%, in iulie noi il asteptam sa se tempereze la 11%, dar a coborat la 10,4%. Este posibil ca aceasta evolutie sa se manifeste si in august, cand am putea avea chiar deflatie si, astfel, inflatia anuala sa coboare spre 8%. De altfel, ne-am putea revizui prognoza de inflatie pentru finalul anului, de la 6,5% la 6%, datorita acestei evolutii din iulie", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Chidesciuc se asteapta ca si in august cursul de schimb sa aiba un impact pozitiv asupra inflatiei, prin intarirea leului.
Cresterile de pret la marfurile nealimentare, cu 2,31% in iulie, au fost compensate partial de ieftinirea alimentelor cu 0,68% si a serviciilor cu 0,30%. Aprecierea leului in raport cu euro a avut un impact pozitiv asupra tarifelor la telefon si asupra biletelor de avion, care au coborat cu 2,1%. In schimb, abonamentele auto s-au scumpit cu 3%, iar tarifele la cazarea in hoteluri s-au majorat cu 1,03%.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă