Veterani ai scenei politicii postdecembriste, politicieni care realizeaza, sau poate ca nu inca, faptul ca nu mai au nici o sansa sa se strecoare printre furcile caudine ale uninominalului se vor desparti (mai mult de nevoie decat de bunavoie) de fotoliul de parlamentar. Realitatea politica generata de introducerea unui nou sistem electoral va cerne serios, fortandu-i pe multi sa faca pasul inapoi. In viitorul Legislativ nu se vor mai regasi o seama de nume importante. Ostilitatea sefilor de partid, varsta, lipsa resurselor financiare si chiar teama de uninominal, absenta sanselor (generata de lipsa credibilitatii) unei bune imagini sunt unele dintre motivele care determina "iesirea in decor".
Exista senatori si deputati care au decis sa anunte singuri ca nu vor mai candida, altii nu se vor mai regasi in viitorul Legislativ deoarece au ales sa candideze la alegerile locale castigand mandate de primari ori presedinti de consilii judetene. Exista si categoria celor care vor candida la alegerile din noiembrie, dar sansele lor de a trece pragul parlamentar sunt doar iluzorii.
Vazut inca de unii ca fiind locomotiva de imagine a PSD, presedintele de onoare Ion Iliescu si-a anuntat decizia de a nu mai candida pentru un loc in Parlament. "Pentru mine nu e o noutate votul uninominal. Eu am participat din 1990 numai la voturi uninominale pentru Presedintia tarii. Deosebirea e foarte mare, eu participam la circumscriptia care se numea Romania, iar acum sa ma rezum la un colegiu nu am nici un interes", si-a motivat Iliescu retragerea. De altfel, el s-a declarat adept al alegerilor pe liste de partid, preferand vechiul sistem. Un alt longeviv al politicii, presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu, a anuntat exact in ziua retragerii lui Iliescu: desi "amicii" din partid insista sa-si depuna candidatura, a decis si el sa nu mai candideze, preferand sa-si dedice timpul scrierii memoriilor. Politician cu state vechi si adversar declarat al votului uninominal, fostul ministru PSD al Justitiei, senatorul Rodica Stanoiu, a anuntat recent ca s-ar putea retrage din cursa pentru fotoliul de parlamentar.
In luarea deciziei este posibil sa fi cantarit si verdictul CNSAS de colaborare cu Securitatea. Recent, senatorul Vasile Dancu, membru al Grupului de la Cluj, a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa ca nu va candida la alegerile parlamentare din toamna. "Nici unul dintre motivele pentru care nu putem raspunde acestei solicitari nu este generat de relatia noastra cu Organizatia Judeteana Cluj. Dimpotriva, Organizatia PSD Cluj va avea tot sprijinul nostru si va beneficia de efortul nostru atata timp cat ramane o echipa solidara, deschisa spre idei noi si modernizare si nu cedeaza tentatiei servilismului in fata obsesiilor centraliste", a furnizat Dancu, pentru el si pentru Ioan Rus, detalii despre activitatea sa politica viitoare.
Din viitorul Parlament nu va face parte nici senatorul Ion Solcanu, unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu. El a demisionat din PSD invocand abuzurile primarului Iasiului, Gheorghe Nichita. Deputata Daniela Buruiana a anuntat recent ca se gandeste daca va mai candida sau nu. Resursele sale electorale par a se fi epuizat dupa despartirea galagioasa de Corneliu Vadim Tudor. Ieri Buruiana ne-a declarat ca spera sa reuseasca sa candideze sustinuta de un partid ori ca independent pe undeva, la un colegiu din tara. Deocamdata insa n-a gasit partidul-umbrela.
sapte parlamentari PD-L, unul din PNL si unul de la UDMR au castigat sefia consiliilor judetene, multi altii devenind, dupa scrutinul de la 1 iunie, primari in diferite localitati. In consecinta, printre cei care nu se vor mai regasi in viitorul Parlament se numara si fostii senatori Sorin Oprescu si Gheorghe Flutur. Ei au schimbat fotoliul de parlamentar pentru a trece in administratia locala, primul, in calitate de primar al Capitalei, iar al doilea, de presedinte al Consiliului Judetean Suceava. Alte nume sunt: Nicolae Iotcu, Mihai Tabuleac, Vasile Pruteanu, Marius Balu, Florin Popescu, Mircea Man, Radu Tarle, Tamas Sandor.
Aflati in partide intepenite in marja de eroare a sondajelor sau avand imaginea si mesajul politic tocit, unii politicieni au intuit ca intra intr-o lupta pierduta din start.
Avand ca arme discursul antisistem si incercand sa convinga electoratul sa parieze pe "tanara generatie", Cozmin Gusa spune ca a obosit. El a anuntat ca nu mai candideaza pentru inca un mandat de deputat, neomitand sa precizeze ca, in mod sigur, va fi cel mai slab Parlament din istoria post-‘89. Cu un partid aflat sub limita pragului electoral (la alegerile din iunie abia a reusit sa treaca putin peste 3%), liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, are sanse extrem de reduse de a mentine barca pe linia de plutire, apropiindu-se de final dupa 16 ani de activitate in calitate de senator. In consecinta, daca PRM nu-si gaseste repede un partid mare sa-l remorcheze, nici secretarul general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, nu are sanse sa prinda un alt mandat de "ales".
Alti peremisti negociaza cu liderii PC inscrierea la conservatori, sperand astfel sa mai prinda un mandat. Nu este cazul unui alt lider al PRM, loial lui Vadim Tudor, Lucian Bolcas. Deci nici el nu are sanse sa ramana senator. In Legislativ nu se va regasi nici senatorul Ioan Talpes. Fostului consilier al lui Ion Iliescu si fost sef al SIE nu ii ramane decat sefia liliputanului partid Uniunea Populara Social-Crestina (UPSC). Vor disparea si alte multe nume ale senatorilor si deputatilor botezati de presa "muti", ei neevidentiindu-se nici macar prin luari de cuvant de la tribuna ori depunerea unor initiative legislative.
» Anchetatii de catre DNA si-au ales si ei colegii
Deocamdata, toate partidele analizeaza numele celor care si-au ales colegii in care doresc sa candideze. Urmeaza validarea doritorilor de catre conducerile centrale, fapt ce se va produce la inceputul toamnei. Nu au uitat sa se inscrie nici macar anchetatii de catre DNA. Liderii politici consultati nu au stiut, deci, sa ne spuna, pana la verdictul final al forurilor de conducere, care sunt alte nume de parlamentari ce vor disparea de pe prima scena politica in afara de acelea ale personajelor care si-au anuntat singure retragerea.