» Dorind sa creeze o imagine de siguranta, China a intarit ieri dispozitivul de securitate la Kashgar, a doua zi dupa atentatul sangeros soldat cu moartea a 16 politisti si pentru care au fost arestati uiguri.
Marti, la Kashgar, provincia Xinjian, situata la extremitatea Asiei Centrale si populata majoritar cu uiguri, ziaristii AFP au vazut un oras sub tensiune. Controalele rutiere la marginea orasului aflat la 4.000 km de Beijing au fost inmultite, iar vigilenta in locurile publice a fost sporita, patrulele fiind mult mai numeroase. Politia a intrat in camera unui fotograf al agentiei franceze si l-au fortat sa stearga fotografiile pe care le facuse la locul atentatului din ajun. Ziaristii sunt urmariti constant de politisti in civil si China Noua relata ca politia de frontiera a prezentat scuze pentru molestarea a doi ziaristi niponi veniti in Xinjiang pentru a urmari evenimentele. Atentatul de luni de la Kashgar, in care si-au pierdut viata 16 politisti, a fost comis de doi atacatori si ieri, pentru prima oara, guvernul a aratat cu degetul spre islamistii uiguri.
"La locul atacului politia a gasit cutitele utilizate si un document de propaganda chemand la razboi sfant", arata un document al Ministerului pentru Securitatea Publica. Au mai fost gasite componente ale bombelor explodate similare celor descoperite in 2007 la Xinjiang dupa un raid al politiei intr-o tabara a Partidului Islamic din Turkestanul Oriental (ETIM). Atentatorii au fost arestati, ei fiind uiguri, etnie principala in Xinajiang, care reuneste musulmani turcofoni si care militeaza pentru independenta. Uigurii, din care unii sunt acuzati de Beijing ca duc actiuni separatiste violente, considera ca sunt victima represiunii si se plang de discriminare din partea guvernului central. Responsabili regionali ai securitatii declarasera ca primisera recent "elemente care sugerau ca ETIM prevede atacuri intre 1 si 8 august". Sub presiunea SUA si a Chinei, miscarea a fost plasata pe lista ONU a organizatiilor teroriste. Cel mai inalt responsabil din Kashgar a afirmat ieri ca teroristii doresc un razboi violent si psihologic contra JO. "Ei doresc sa transforme anul 2008 intr-un an de doliu pentru China", a precizat Shi Dagang, anuntand ca "18 teroristi straini au fost arestati in acest an in Xinjiang".
» Olimpiada si tensiune
Flacara olimpica a incheiat ieri ultima etapa inainte de Beijing la Chengdu, capitala provinciei Sichuan, distrusa in mai de un seism devastator. Sosirea flacarii a coincis cu o ceremonie in onoarea echipelor de salvatori prezente in regiune, dupa ce cutremurul cu magnitudinea de 8 grade a facut peste 90.000 de morti si disparuti. Ieri, provincia a fost zguduita de un seism de 6 grade pe scara Richter, dar autoritatile au precizat ca nu au fost inregistrate victime. Biroul Chinez de Seismologie a precizat ca este vorba de o replica a cutremurului din mai, de atunci fiind repertorizate peste 12.000 de replici. De astazi, flacara se afla la Beijing. Miercuri dimineata, flacara pleaca de la poarta sudica a Orasului Interzis si trece prin Piata Tienanmen. "Putem asigura securitatea JO, suntem pregatiti sa facem fata oricarei amenintari", asigura ieri Comitetul chinez de Organizare. "Exista un risc in ce priveste securitatea si de aceea am pregatit sute de planuri".