14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGafa monumentala: Guvernul taxeaza veniturile neimpozabile

Gafa monumentala: Guvernul taxeaza veniturile neimpozabile

» In goana dupa venituri la bugetul asigurarilor de stat, Guvernul a luat in colimator cea mai oropsita categorie de cetateni, persoanele cu handicap grav, taindu-le dintr-o lovitura toate facilitatile fiscale acordate.

Astfel, prin ordonanta de Urgenta nr. 93/2008, Ministerul Sanatatii impoziteaza cu 5,5% pentru bugetul asigurarilor de stat (CASS) toate veniturile persoanelor cu handicap. Ordonanta a intrat deja in vigoare din 30 iunie, in aceeasi zi in care a fost discutata in Parlament si publicata in Monitorul Oficial. Se observa inca o data excesul de zel al autoritatilor, in perioada concediilor, cand e vorba de luat un ban in plus de la cetateni.
A.P. este nevazator si ne-a contactat la redactie pentru a ne semnala flagranta greseala (sau intentie) a guvernantilor. Pana in prezent, nu i se retinea contributia pentru asigurarile sociale de sanatate, in cuantum de 5,5% din veniturile sale. El este ingrijorat deoarece, prin ordonanta in cauza, Guvernul Tariceanu calca in picioare niste drepturi castigate de niste persoane si asa nenorocite de soarta. "Nu stiu undeva in lume ca handicapatii sa fie impozitati. In plus, dupa Guvernul Tariceanu, trebuie sa platesc impozit la CASS pentru indemnizatia de insotitor, pentru cartelele de masa, pentru abonamentele radio, telefon, transport, care sunt toate niste facilitati fiscale, niste drepturi castigate.

 

Nicaieri in lume nu se pot anula sau modifica in jos drepturile castigate", a declarat mahnit A.P. De exemplu, pensiile fostilor activisti de partid, securisti sau militieni, desi sunt ridicate, nu se pot diminua, fiind drepturi castigate. Tot asa, nici pensiile care sunt mai mari decat punctajul actual calculat prin reforma pensiilor nu se pot diminua, explica A.P. In cazul indemnizatiei de insotitor, aceasta este deja impozitata, fiind echivalentul salariului minim net pe economie, iar prin aceasta ordonanta ar aparea o dubla impozitare, care este o infractiune, spune acesta. "Este vorba de o masura cinica si marsava, care nu face decat sa devoaleze esenta carmuirii actuale. Este o ilegalitate crasa", a afirmat A.P.
Prin Ordonanta nr. 93, Guvernul vrea sa-i taxeze, pe langa handicapati, si pe IT-isti.
Din partea industriei IT criticile nu au intarziat sa apara, reprezentantii acestora aratandu-se nemultumiti de faptul ca nu au fost consultati in prealabil si estimand o influenta negativa asupra activitatilor companiilor din domeniu.

Unde dai si unde crapa
Vrand sa sporeasca pusculita Casei de Sanatate, prin Ordonanta nr. 93 Guvernul a comis de fapt o gafa fara precedent, cerand impozitarea tuturor veniturilor neimpozabile!
"Cred ca prin punctul 55 din OUG 93/2008 Ministerul Sanatatii a vrut sa introduca in baza de impozitare (5,5% la CASS) veniturile realizate de handicapati si IT-isti (venituri neimpozabile in prezent conform art. 42x, 55k si 55l). Prin formularea existenta s-au introdus insa in baza de calcul a CASS toate veniturile neimpozabile, nu numai cele de natura salariala, de exemplu: sume primite din asigurari, donatii, mecenate, exproprieri, despagubiri de deces, subventii etc. Daca este asa, atunci textul ordonantei de urgenta este gresit si trebuie modificat, pentru ca deja produce efecte importante. Nu este suficient sa se «clarifice» prin norme, pentru ca o astfel de clarificare va adauga la lege, ceea ce nu este permis", ne-a declarat avocatul Gabriel Biris.
Ordonanta isi produce deja efectele si, potrivit lui Biris, se vor face unele state de plata pana pe 29 iunie, iar altele pentru 30 iunie.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă