16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialJocurile economice omoara bolnavii

Jocurile economice omoara bolnavii

» Viata bolnavilor de cancer, diabet si SIDA din Constanta este pusa in pericol de distribuitorii care refuza sa onoreze comenzile farmaciilor.

» Depozitele de medicamente din zona stau cu marfa pe stoc pentru simplul fapt ca patronilor nu le convine modificarea preturilor.

Distribuitorii de medicamente refuza sa onoreze comenzile facute de farmacii. Zilele trecute, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta si ai Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana Constanta au fost in control la 20 de farmacii din judet, pentru a vedea daca farmacistii si-au facut datoria si au emis comenzi pentru aprovizionarea cu medicamente de la depozite. Punctele de desfacere au fost alese de pe bulevardele Mamaia, Lapusneanu si Tomis, zone care acopera o treime din numarul total de retete eliberate. "Am elaborat un chestionar si am verificat atat lanturi mari de farmacii, cat si unitati mici. Am constatat ca farmacistii si-au facut datoria si au solicitat medicamentele necesare. Stocul este suficient pentru retetele compensate si gratuite. Problema intervine la retetele pentru programele nationale de oncologie, diabet si HIV/SIDA. Insulina lipseste din numeroase unitati farmaceutice.

Vom evalua si stocurile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta", a declarat directorul CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu. Acesta a adaugat ca vor fi verificate si depozitele distribuitorilor, iar in cazul in care se va vedea faptul ca au pe stoc medicamentele pentru programele nationale si refuza sa le trimita farmaciilor vor fi aplicate sanctiuni drastice, in valoare de zeci de milioane de lei sau 2% din profitul societatii.

Alegeri facute pe "pielea" asiguratului
"Am aflat ca unele farmacii primesc marfa ceruta. Din cele 20 de unitati controlate, sapte aveau inaintate cereri pentru medicamente, insa nu primisera nici un raspuns timp de cateva zile de la distribuitori. Trei lanturi mari de farmacii au completat stocul fara probleme. Distribuitorii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa blocheze comenzile. Ei fac niste jocuri economice care pun in pericol viata bolnavilor si se gandesc ca la o simpla afacere, ca si cum ar vinde prune in piata, nu ca la o activitate medicala in detrimentul asiguratului. De asemenea, am auzit ca acest blocaj porneste de la patronii depozitelor din Bucuresti care dau ordin ca nici un medicament sa nu plece din depozitele locale.

Este absurda aceasta revolta avand in vedere ca modificarea preturilor a fost anuntata din timp, iar agentii economici nu ies oricum in pierdere", a declarat directorul CJAS. Autoritatile sanitare sunt hotarate sa-i actioneze in judecata pe patronii firmelor de distributie si sa faca adrese catre Ministerul Sanatatii si Consiliul Concurentei. In anii precedenti au mai fost astfel de situatii neplacute, in urma carora agentii economici au creat panica degeaba, s-au ales cu amenzi si au fost nevoiti sa respecte legislatia.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă