14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDigurile Deltei, scoase din nou la mezat

Digurile Deltei, scoase din nou la mezat

AVAS si lichidatorii judiciari vand firmelor private digurile de aparare impotriva inundatiilor din Delta. Curtea de Conturi a dezvaluit ca Prefectura si Consiliul Judetean din Tulcea sunt complice la praduirea domeniului public.

Peste  100 kilometri de diguri de aparare impotriva inundatiilor din zona Pardina au fost scose la vanzare. Digurile, canalele de desecare, statiile de pompare aferente amenajarii agricole Pardina, care se intinde pe aproximativ 26.000 ha, sunt in patrimoniul SC Deltasitem Tulcea, societate cu capital integral de stat aflata in faliment de mai multi ani. Firma Rovi Now, desemnata de Tribunalul Tulcea lichidator judiciar la aceasta societate, conform planului de faliment aprobat de instanta, trebuie sa vanda digurile si canalele de desecare pentru a plati datorii de aproximativ un milion de euro pentru care Deltasistem a fost declarata insolvabila.

Desi Tribunalul Tulcea a dispus vanzarea digurilor de la Pardina pentru a stinge o datorie de un milion de euro pe care societatea o are la bugetul de stat, Curtea de Conturi se opune acestei tranzactii motivand ca digurile nu pot face obiectul vanzarii pentru ca apartin, conform Legii 213/1998, domeniului public si ar trebui sa fie administrate de Consiliul Judetean Tulcea, impreuna cu terenurile agricole si piscicole din Delta Dunarii. Liviu Bocaneala, directorul Camerei de Conturi Tulcea, sustine ca situatia de la Pardina nu este singulara: "Toate digurile de aparare din Delta au facut sau fac obiectul unor tranzactii comerciale ilegale pentru ca acestea apartin domeniului public si, conform Constitutiei si Legii 213 a domeniului public, nu pot fi instrainate; ele pot fi date numai in administrare, concesionate sau inchiriate, in conditiile legii".

Anomalii de genul celei de la Pardina au fost descoperite cu prilejul unor controale de gestiune desfasurate de Curtea de Conturi la Consiliul Judetean Tulcea si in alte zone ale Deltei. Conform unui act de control al Curtii de Conturi din 2007, firma de lichidari judiciare Continvest SRL Braila, care administreaza falimentul societatii cu capital de stat Piscicola Chilia Veche, a vandut in 2005 digurile si canalele aferente amenajarii piscicole Chilia Veche firmei Palmyra SRL, care apartine cetatenilor ucraineni Vlodomyr Pop si Georgiy Babaian, contra sumei de 200.000 de dolari. Anterior acestei tranzactii, care a fost avizata de un director al CJ Tulcea, lichidatorul judiciar a facut o oferta de vanzare, dar sefii de atunci ai administratiei judetene au refuzat-o pe motiv ca nu au fonduri bugetare pentru o astfel de achizitie.

Curtera de Conturi a mai constatat ca CJ Tulcea nu-si exercita functia de administrare a digurilor de aparare impotriva inundatiilor din Delta, desi a dobandit aceasta calitate conform Legii 69/1996. Mai trebuie spus ca, in ultimii ani, consilierii judeteni din Tulcea au emis hotarari care contravin prevederilor legale, iar Prefectura Tulcea nu le-a atacat in contencios administrativ. Desi in contabilitatea acestei institutii sunt inventariati peste 150 kilometri de diguri de aparare impotriva inundatiilor, la capitolul domeniu public de interes judetean consilierii au hotarat, in urma cu patru ani, sa transfere aceste lucrari hidrotehnice, menite sa apere localitatile Deltei si terenurile agricole si piscicole in domeniul privat, iar anul trecut, printr-o alta hotarare, CJ Tulcea a renuntat la administrarea respectivelor diguri.

 

Constatand aceste ilegalitati, Curtea de Conturi a sesizat Prefectura Tulcea, cerandu-i sa cenzureze in instanta de contencios administrativ respectivele hotarari, iar conducerii CJ Tulcea i-a cerut, conform adresei 490/2007, "sa efectueze demersurile legale pentru anularea actelor de vanzare a digurilor de aparare impotriva inundatiilor si sa exercite calitatea de administrator al domeniului public de interes judetean din Delta Dunarii".
Ioan Boieru, noul vicepresedinte al CJ Tulcea, responsabil de administrarea domeniului public judetean, a declarat ca "efectuam o evaluare a situatiei patrimoniului din Delta. Primele estimari arata ca nu s-au facut demersurile cerute de Curtea de Conturi pentru recuperarea patrimoniului public. Daca acest lucru se confirma, cei vinovati vor suporta rigorile legii, iar digurile trebuie sa revina la administratorul legal".

» Interese
Acapararea digurilor din Delta a suscitat continuu interesul celor care fac afaceri in zona. Digurile sunt folosite de acestia pentru a evita licitatiile publice la concesionarea terenurilor administrate de CJ Tulcea. Directia Juridica a CJ Tulcea considera ca proprietarii unor active pe terenul public destinat agriculturii si pisciculturii au drept de preemptiune la concesionarea acestor terenuri. Astfel, de ani buni, CJ Tulcea nu mai organizeaza licitatii pentru ca aceia care utilizeaza aceste terenuri au cumparat de la FPS, APAPS sau AVAS digurile si canalele de desecare, iar patrimoniul firmelor cu capital de stat aflate in faliment este vandut, bucata cu bucata, de lichidatorii judiciari sau de Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea, care are de recuperat datorii de la aceste firme. Fermierii din Delta platesc anual pentru utilizarea a 70.000 ha de terenuri agricole si piscicole, catre CJ Tulcea, doar un milion de euro, dar incaseaza subventii agricole de la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura de zeci de milioane de euro.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă