21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialArtistii romani vor contracte ca in Occident

Artistii romani vor contracte ca in Occident

Conferinta de presa "Sclavia din sectorul cinematografic: accidentele de munca de pe platourile de filmare" a adus in atentia opiniei publice problemele cu care se confrunta cascadorii in industria filmului romanesc – care sunt obligati sa lucreze sub contracte ce cuprind "doar obligatii pentru artist", propunand totodata un nou proiect de contract, pe model occidental. Problemele ridicate sunt vechi, insa accidentele care s-au intamplat la fimarile coproductiei "Barbarosa" au functionat ca o amorsa – Castel Film, partea romaneasca a coproductiei, nu a incheiat polite de asigurare pentru accidente –, o practica generalizata a caselor de film, a detaliat Cristian Prisacaru, presedintele executiv Artis, sindicatul din industria de divertisment.

"O secventa – a povestit cascadorul Nicolae Bocanet circumstantele accidentului – implica un galop prin padure cu un grup de cai. Prima problema a fost ca nu s-a facut o repetitie a actiunii, ci s-a filmat direct; a doua, ca nu au fost decat cativa cascadori profesionisti – restul, niste «copii» de la o herghelie (care au fost insa trecuti pe hartie ca fiind cascadori profesionisti). Nu s-a pastrat distanta de «un cal» in pluton, astfel ca patrupedele au ajuns prea aproape unul de celalalt si s-a creat o ambuscada. Calul din fata lui Andrei Preda s-a ridicat pe picioarele din spate si l-a lovit in picior, facandu-i-l zob. Pentru a i se plati spitalizarea si operatia s-a facut o cheta intre actori. I s-a bagat o tija de titan in picior – practic, cariera lui de cascador e terminata", a incheiat acesta.

 

Spre deosebire de orice alt stat din lumea civilizata, in Romania casele de productie nu au obligatii de a incheia polita de asigurare pentru accidente, aceasta ramanand la optiunea cascadorului, chiar daca in felul acesta se  aduce o incalcare a Codului Muncii. Pe de alta parte, termenii contractelor "sunt niste ramasite din timpuri imemoriale, avand conditii care nu mai au sens in zilele noastre", peste care se adauga un cerc vicios institutional: "Ministerul Culturii zice ca nu tinem de ei, ci de Ministerul Muncii, care refuza sa recunoasca profesia de cascador, iar casele de asigurari nu stiu unde sa ne incadreze"; un haos institutional complet, pe care casele de productie nu au de ce sa vrea sa-l schimbe. Ce s-ar putea face? "Trecerea profesiei de cascador in nomenclatorul profesiilor, obligarea companiilor sa plateasca polite de asigurare, iar Inspectoratul Muncii ar trebui sa rupa cu amenzi companiile de productie daca nu se conformeaza.

Insa toti arunca pisica de la unul la altul", a incheiat Cristian Prisacaru. De ce se regaseste doar Castel Film pe o lista a impricinatilor care pare sa adune toate casele de productie? "La MediaPro, de pilda, nu au fost accidente. Se pare ca doar aici au fost accidente majore. E o problema a cascadorilor coordonatori de la Castel, supervizarea lor fiind defectuoasa. Nu am vazut astfel de accidente la Buftea", acuza liderul sindicatului. Pe de alta parte, Bogdan Moncea, director de marketing, spune ca nici cascadorii coordonatori nu tin de Castel Film, ci sunt simpli prestatori, cu acelasi statut ca al cascadorilor. De asemenea, el a mai precizat ca nu exista obligativitatea ca toti membrii unei secvente sa fie cascadori, ci pot fi si figuranti printre ei. si ca in contracte se specifica faptul ca un cascador actioneaza asumandu-si propriul risc.

Pe langa cereri legate de polita de asigurare pentru accidente, sindicatul are si o agenda legata de partea financiara: "E umilitor sa castigi, ca prestator de servicii, 50 de euro pe zi, in conditiile in care lucrezi sub contract si prinzi doar doua-trei zile de lucru pe luna. Colegii cascadori din Vest care lucreaza cu noi castiga de la 700 de euro pe zi, li se platesc diurna si transport. Noi nu beneficiem de nici una din toate astea – daca ai o filmare la 3 noaptea, iti platesti din buzunar taxiul pana in afara orasului. Mancarea e, de asemenea, de multe ori proasta, fara nici un respect pentru dieta sportiva pe care ar trebui s-o urmeze un cascador, pentru care conditia fizica e parte din job; cunosc si cazuri in care cascadorilor li s-a dat un sandvis pe zi.

Sa nu mai vorbim despre situatia cel putin stranie ca strainii din echipa mananca dupa un alt meniu decat cel al echipei romanesti; diferentierea alimentara e o practica comuna pe orice platou de filmare". In ce priveste tarifele, Constantin Prisacaru propune un tarif minim de 250 de euro pe zi pentru un actor si unul de 200 de euro pe zi pentru prezenta cascadorului pe platoul de filmare, fiecare cascadorie urmand sa fie tarifata suplimentar, in functie de gradul de dificultate.

Artistii romani, sprijiniti de fostul membru Boney M
Conferinta de presa, a precizat presedintele Artis, a starnit reactii din partea celor impricinati chiar inainte sa aiba loc. "Cei de la Castel Film au reactionat: inainte de conferinta, am primit un fax prin care s-au aratat disponibili la negocieri", spune Constantin Prisacaru. "Este un prim pas, sa speram ca o sa putem sa ne impunem termenii". La randul sau, Bogdan Moncea sustine ca a auzit acum pentru prima data de sindicatul Artis si ca nu are cunstinta de vreun fax trimis de Castel Film. La conferinta de presa a fost prezent si Vee Johnson, ex-Boney M, stabilit in Romania inca din 2003. Pe langa cariera muzicala, acesta lucreaza si ca actor, fiind membru al sindicatului Artis inca din 2006 si unul dintre sindicalistii cei mai activi. "Cand Brad a vazut sub ce termeni lucram, a spus ca e de neconceput. A spus ca suntem prosti ca acceptam astfel de conditii aberante", a incheiat Cristian Prisacaru.

Cele mai citite

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale la BEC

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...
Ultima oră
Pe aceeași temă