O informatie bomba a naucit media din toata lumea. Radovan Karadjici a fost prins. Multi dintre noi cu siguranta il uitasera, asa cum, din pacate, asupra istoriei recente se lasa deseori ceata si nu mai vezi la doi pasi. si liderul triumfal al sarbilor bosniaci risca sa intre intr-un con de umbra. Iata ca n-a fost asa. "Mana lunga a revolutiei", cum suna o formula de trista amintire, a reusit sa-l insface. Se poate spune ca s-a facut dreptate.
Dar cine este Radovan Karadjici? Cu acest prilej am aflat ca are studii de medicina. In conditii normale, probabil ca acest personaj ar fi stat linistit in banca lui si ar fi murit in patul lui. Destinul special al tarii l-a scos insa din normalitate. A intrat pe o orbita de pe care nu a mai putut sa sara. Aceasta il duce obligatoriu in puscarie dupa ce toata opinia internationala stie despre el ca este un notoriu criminal de razboi si se face vinovat de acte de genocid. Dar omul este pana la urma determinat de epoca in care soarta l-a pus sa traiasca. Karadjici nu poate fi astfel despartit de guvernarea Milosevici si tot ce a facut e intr-un fel consecinta regimului dictatorial hazardat nationalist al fostului stapan de la Belgrad. Doamne fereste, prin aceasta nu-l disculpam, dar nu are rost sa nu-l asezam intr-un context corect. El, asadar, nu poate fi rupt de Milosevici, asa cum, sa zicem, Miron Cosma nu poate fi detasat de Ion Iliescu. Ce ar fi fost subinginerul din Petrosani fara Emanat? Cum ar mai fi emanat el daca altul inaintea lui nu s-ar fi urcat pe dealul format din morti si sperante al lui decembrie 1989? Aceasta este si situatia lui Karadjici. Haosul creat in fosta Iugoslavie din cauza faptului ca pedala nationalismului a fost impinsa pana la refuz de o serie de lideri, nu numai de Milosevici, l-a adus pe el intr-o ipostaza in care nu s-a visat, probabil, niciodata. si, evident, a muscat din marea tentatie varata sub nas.
Iesea din anonimat si-i conducea pe sarbii bosniaci impotriva bosniacilor musulmani ce doreau ruptura de tara-mama. Il avea alaturi pe militarul de cariera Ratko Mladici. Acesta nu a fost capturat, dar zilele ii sunt deja numarate. Sa dam timpul inapoi si sa ne amintim ce a fost atunci in Bosnia, in anul de gratie sumbra 1992… Daca nu ne inselam, si croatii bosniaci au avut atunci un cuvant greu de spus. Fiindca urau Belgradul, fiindca nu aveau cum sa uite ce se intamplase cu un an in urma, cand tunurile sarbesti bombardasera fara mila coasta Dalmatiei, au votat si ei fara mila in favoarea secesiunii. Sarbii din Bosnia au vazut negru in fata ochilor. si dupa cum mentalitatea pasnic democrata, aici, in Balcani nu prea e, din pacate, la mare pretuire, au trecut grabnic la actiune. S-a nimerit ca in fruntea lor sa apara un fanatic pentru care crima nu era chiar o problema de constiinta. Sau ideologia conta mult mai mult decat umanul, indiferent de etnie ori religie. Astfel, confllictul istoric dintre crestini si musulmani i-a inflamat sufletul, care de altminteri asta si astepta. Fondul irational ce zace in fiecare din noi poate fi in anumite circumstante lesne activat. In cazul lui Karadjici, o asemenea activare a mers mult mai repede si cu efecte catastrofale. Ne e greu sa uitam poza care l-a facut celebru in toata lumea. Smerit, se inchina si saruta icoana Mantuitorului intr-o biserica ortodoxa, dar imediat se duce la trupele inarmate si le ordona exterminarea bosniacilor. Crestinismul nationalist a facut de-a lungul istoriei mult rau. Sa speram ca Radovan Karadjici este ultimul produs al unei asemenea hibridari primejdioase. Asa cum arata cand a fost arestat aproape ca semana cu Saddam. Pana la urma, toti dictatorii sunt la fel. Nu-i vorba, autoritatile de la Belgrad l-au prins la tanc. Tot li s-a spus ca, daca nu pun mana pe om, sa-si ia gandul de la UE. Coincidenta?