9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSportRus, Dancu si Puscas il lasa pe Geoana lui Iliescu

Rus, Dancu si Puscas il lasa pe Geoana lui Iliescu

» Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas au decis sa se autoretrogradeze din toate functiile detinute in PSD la calitatea de simpli membri satui de inertie si nomenclaturisti obezi.

Demisiile din toate functiile detinute in PSD la nivel central si local ale lui Vasile Dancu si Ioan Rus (vicepresedinti) si Vasile Puscas (membru al Consiliului National), demisii individuale trimise ieri dimineata conducerii centrale, i-au luat prin surprindere pe liderii pesedisti. Singurul informat telefonic doar cu putin timp inainte a fost Cristian Diaconescu, cel care tocmai fusese desemnat cu o zi inainte de Biroul Permanent National sa se ocupe de coordonarea activitatii filialei Cluj.

De altfel, Diaconescu s-a trezit pus intr-o situatie ingrata, deoarece el este apropiat al Grupului de la Cluj, dar trebuie sa gestioneze o situatie extrem de delicata, el fiind trimis sa le impuna amicilor sai decizia de la Mamaia. Departe de a se recunoaste demisi, Dancu si Rus au preferat sa renunte la toate functiile de conducere pe care le aveau in PSD, nu numai din fruntea filialei. Cei trei raman simpli membri de partid, dar au avertizat ca intentioneaza sa transforme Institutul Social Democrat din Transilvania, ai carui fondatori sunt, intr-un cadru in care isi vor dezvolta propriile proiecte social-democrate.

Daca presedintelui PSD, Mircea Geoana, ales in fruntea partidului datorita unei puternice sustineri a demisionarilor de ieri, nu-i prea pasa de cei trei, ideea retragerii lui Ion Iliescu ii da frisoane. "Pe mine, ca om si ca lider de partid, ma afecteaza, reprezinta un gest pe care nu ni-l doream", a declarat Geoana despre demisii, adaugand insa rapid: "PSD are un obiectiv mult mai important, acela de a convinge alegatorii ca social-democratii pot asigura guvernarea". Mai mult, el a adaugat ca atunci cand se impune o analiza a performantelor unui partid, sentimentele trebuie sa faca loc ratiunii. Intrebat cum comenteaza posibilitatea, anuntata de Ion Iliescu, de a nu mai candida pentru un loc in Parlament din partea PSD, Geoana a raspuns prompt:

"Eu sper ca Ion Iliescu va candida din nou". Trecand peste explicatiile oferite pana in acel moment referitoare la procentul obtinut de filiala Cluj a PSD la alegerile locale, Ion Iliescu nu si-a ascuns satisfactia ca demersul sau care a vizat demiterea lui Dancu si Rus din fruntea filialei a reusit inclusiv la nivelul conducerii centrale din care au plecat clujenii. "Cred ca este o decizie pertinenta, si anume asumarea raspunderii pentru o performanta slaba a organizatiei pe care au coordonat-o si, in consecinta, inclusiv pentru retragerea din functiile de conducere la nivel national", a spus Iliescu. Potrivit lui Adrian Nastase insa, cei trei "nu au facut bine ca au demisionat".

Culmea este ca, desi clujenilor li s-a cerut capul, Cristian Diaconescu a afirmat ieri ca el inca spera ca cei trei vor coopera in privinta restructurarii filialei, ba chiar se si bazeaza pe experienta lor. Luni seara, Vasile Dancu anunta ca nu i se transmisese oficial decizia Biroului Permanent National (BPN) potrivit careia dizolvarea si reorganizarea filialelor sanctionate nu va fi supusa validarii Consiliului National, o asemenea decizie contravenind statutului. Ieri dimineata insa, Dancu primise confirmarea ca la asteptata sedinta a Consiliului National subiectul nu va mai fi abordat, fiind considerat inchis de catre BPN, la sugestia lui Iliescu. Cum filiala Cluj nu era singura care avea probleme, liderul organizatiei PSD Brasov, Mihai David, a anuntat ieri ca decizia de dizolvare a conducerii filialei sale pentru rezultate sub medie reprezinta "un gest lipsit de judecata" si "un punct de vedere ingust" al conducerii nationale a PSD.

Fostul prefect al Clujului, Valentin Cuibus, a declarat ca restructurarea organizatiei clujene a inceput deja. Joi dupa-amiaza vor avea loc alegeri pentru desemnarea noului presedinte al PSD Cluj-Napoca, iar in urmatoarele trei saptamani vor fi desemnati si liderii celorlalte organizatii locale decapitate in urma alegerilor. Cei trei fosti ministri nu vor participa, probabil, nici la competitia interna din partid. Fostul negociator-sef cu UE, deputatul Vasile Puscas, a declarat ca va lipsi din tara pana la sfarsitul lunii. In aceste conditii, nu este exclusa promovarea unor lideri din esalonul doi al partidului. Cel mai probabil, primarul din Dej, Costan Morar, care este singurul reprezentant al PSD care a reusit sa castige batalia electorala intr-un oras din judetul Cluj, ar putea deveni secretar general al filialei judetene ori prim-vicepresedinte.

De asemenea, ar putea deveni presedinte al PSD Cluj deputatul Vasile So-poran, fost prefect si fost candidat al PSD la postul de presedinte al consiliului judetean. In fruntea organizatiei din Cluj-Napoca ar putea fi instalat fostul subprefect, Danut Canta, in prezent consilier judetean, sau consilierul local Alexandru Cordos ori consilierul judetean Valentin Cuibus, in prezent director al Palatului Copiilor din oras. Restructurarea filialei l-ar putea readuce in prim-plan pe ex-ministrul Culturii din Guvernul Vacaroiu, Grigore Zanc, unul dintre apropiatii fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.

Cele mai citite

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

Italia, locul unde magnatii discreți mor în condiții suspecte: ancheta finalizată în cazul milionarului Petrescu și moartea misterioasă a lui Michael Lynch ridică mai...

Italia a devenit, în mod surprinzător, scena unor tragedii misterioase în care magnații lumii de afaceri dispar în circumstanțe dubioase. Două cazuri recente, ale...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă