15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialScutul antiracheta opune SUA si Rusia

Scutul antiracheta opune SUA si Rusia

» Presedintii american, George W. Bush, si rus, Dmitri Medvedev, au afirmat ieri ca vor colabora in dosarele iranian si nord-coreean, dar au constatat si mentinerea divergentelor, in special in problema scutului antiracheta american.

Liderii statelor membre ale G8 (Germania, Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia) au demarat ieri  un summit  de trei zile, care are loc intr-un hotel de lux pe malul lacului Toya din insula nipona Hokkaido. G8 se reuneste pe fondul unei crize economice – statele industrializate fiind marcate de o puternica incetinire economica provocata de cresterile preturilor petrolului –, al problemelor alimentare si al consecintelor crizei financiare care afecteaza SUA si Europa.
Presedintele rus Dmitri Medvedev, aflat la prima sa "iesire" internationala, a ridicat tonul ieri fata de omologul sau american, George W. Bush, in ce priveste scutul antiracheta american, dar a promis ca va coopera in dosarul iranian. Noul sef de la Kremlin si-a exprimat "serioasele ingrijorari" privind proiectul scutului american in Europa, fata de care Moscova este visceral ostila, si mai ales fata de posibila lui desfasurare in Lituania, ex-republica sovietica, la portile Rusiei. "Aici este absolut inacceptabil", a avertizat Medvedev dupa intrevederea cu Bush, care a durat o ora. El a mai deplans "absenta progreselor reale" in negocierile cu Washingtonul asupra scutului, dar si-a exprimat vointa de a dialoga cu americanii.
Medvedev, desi in alt stil, surazator si relaxat, si-a asumat deplin continuitatea cu Putin prin fermitatea privind dosarele care au reinviat o ambianta de razboi rece – scutul antiracheta, extinderea NATO –, dar si prin vointa de a demonstra ca Rusia este un actor responsabil pe scena mondiala.

» Ziua "africana"
Prima zi a Summitului G8 a fost dedicata discutiilor cu sapte state africane, centrate pe dezvoltarea Africii, unde inflamarea preturilor petrolului si a alimentelor agraveaza situatia tarilor sarace, liderii africani cerand respectarea promisiunilor precedente. Comisia Europeana va propune statelor membre ale UE crearea unui fond de un miliard de euro pentru sprijinirea sectorului agricol in tarile in curs de dezvoltare, a declarat presedintele acesteia, Jose Manuel Barroso. Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat ca membrii G8 vor lua masuri pentru a lupta contra crizei alimentare care, in opinia sa, poate avea repercusiuni asupra securitatii internationale.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă