-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024

Cine suntem

Asa se intituleaza cartea lui Dan Puric de curand aparuta la Editura Platytera. Desi aici nu e locul vreunei recenzii, ne referim totusi la carte deoarece prin cam tot ce contine pune degetul pe rana, adica reia o tema veche, dar, fir-ar sa fie, din ce in ce mai actuala, aceea a identitatii. Asadar, cine suntem? Daca nu ne-am intreba permanent, probabil ca am disparea in neant. Cu cat revine mai des intrebarea, cu atat o natiune are sanse sa supravietuiasca in marele tavalug nivelator. Exaltarea lui Dan Puric este binecunoscuta. El are un stil personal si persuasiv de a se impune in fata celor care-l asculta. Desi ajuns celebru ca mim, atunci cand vorbeste si cand isi expune ideile numai asa ceva nu este. Cu alte cuvinte, nu mimeaza deloc, nu se preface, este el insusi si vine cu sufletul in palma la intalnirea cu scepticismul nostru.

Spirit crestin, bun patriot cu acea aura a nationalismului care duce patriotismul spre sfintenie (sau spre isterie!), el stie  sa vitupereze si amintindu-ne ca intr-o emisiune cu Robert Turcescu, convorbire reluata in carte, a avut curajul sa le spuna celor care au distrus Romania –  ma intreb cine dintre noi nu a distrus-o? – si mai ales celor care se dau crestini, cretinilor, a dovedit caracterul sau de luptator, de cruciat care desfasa mumiile si arunca pansamentele la caini.

 

Eminescu i-a spus odata lui Titu Maiorescu, oripilat pe atunci de excesele Scolii Ardelene, lasa-i asa, exaltati, asa si noi putem spune celor care acum mai au putina inaripare in ei, ramaneti asa si nu va dati pe brazda, fiti voi insiva, cum va dicteaza sufletul si nu va supuneti modelor, nu fiti conformisti sau rebeli intr-un mod conformist, nu fiti cool!

Dan Puric ne cam scoate din papuci de fiecare data cand vrem sa ni-i punem in picioare si sa ne ducem sa ne odihnim. Evident, in toate pledoariile sale exista si un coeficient de histrionism. Actorul din el nu are cum sa piara cu totul in fata omului de credinta. El face spectacol, dar un spectacol de buna calitate, cu idei incendiare pentru care altii, cei mai buni dintre noi, au murit. Dar intr-o societate a spectacolului, a publicitatii, a raportului vanzare-cumparare si cerere-oferta, cum poti sa te descurci altfel? Trebuie sa ai stiinta ambalajului ca sa atragi cat mai multa lume.

 

Intrebari, asertiuni, forta si uimire, toate sunt pietre de incercare intr-o vara care a inceput cu alegeri locale violente, o vara a rutinei si a somnolentei, in care miliardarii cumpara iahturi, iar batranii saraci sunt furati cu voie de la primarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă