Cel mai mare dusman al speciilor de peste din Marea Neagra, pescuitul industrial, a disparut o data cu falimentarea flotei romanesti de traulere. Ecosistemul are insa acum un nou inamic, braconajul.
Teoretic, cantitatile de peste capturate anual din Marea Neragra de cele cateva vase de mici dimensiuni si barcile pescarilor sunt mult prea mici pentru a influenta speciile marine. Din pacate, statisticile oficiale nu reprezinta imaginea reala a unui ecosistem afectat grav de pescuitul haotic si care nu respecta prevederile legale. Locul traulerelor care "radeau" portiuni intinse de apa a fost luat de unelte fixe, respectiv taliene, setci si orhane. Aceste tipuri de plase au in comun faptul ca, indiferent de tipul si modul cum sunt amplasate, distrug aproape toate speciile de peste. "Incepand cu 2007, utilizarea acestor unelte este interzisa, insa avem filme in care apar pescarii ce verifica plase fixe amplasate in apropiere de Tuzla", a precizat biologul Razvan Popescu Mirceni, directorul Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin. Situatia este cu atat mai grava cu cat unele specii, cum este sprotul, au nevoie de mai multi ani pentru a ajunge la maturitate si reproducere. Practic, efectele negative ale pescuitului industrial nu au disparut, ci se resimt din plin in urma activitatilor de braconaj.
Desi nu ajung sa captureze cantitatile mari de peste care incap in calele unui pescador, braconierii pun presiune pe anumite specii pe care le pescuiesc excesiv si care astfel dispar. Intrucat la adancimi mai mari de 200 de metri in Marea Neagra nu se pot dezvolta specii din cauza gazelor otravitoare, flora si fauna marina se concentreaza in apropierea tarmului, adica exact acolo unde actioneaza pescarii. "Ecosistemul Marii Negre este unul fragil, care poate produce cantitati considerabile de peste, dar care la fel de usor poate fi afectat de activitatile de pescuit excesiv", a adaugat biologul.
Masacrul delfinilor
Biologii au descoperit un fapt cutremurator. Braconierii, pentru a sterge urmele activitatilor ilegale, taie in bucati delfinii prinsi in plase. Mamiferele capturate accidental plutesc de obicei mai multe zile si, astfel, marcheaza zona unde au fost amplasate plasele interzise. Scafandrii organizatiilor de protectie a mediului au descoperit de mai multe ori in plase si pe fundul apei bucati din corpul delfinilor macelariti. Conform rapoartelor specialistilor, peste 80% din cazurile de delfini esuati au fost descoperite exact in perioada de prohibitie a calcanului, respectiv 15 aprilie-30 iunie. Calcanul este una dintre speciile cele mai cautate de braconieri. Cum nu poate fi "cultivata" in captivitate, cea mai mare parte a cantitatilor de calcan vandute pe piata libera provine din plasele monofilament ale pescarilor.
» Cazul "pescadorul", nici o condamnare
Ultimul caz deosebit de braconaj, descoperit acum doi ani, s-a finalizat fara nici o condamnare. "Un pescador turcesc a fost retinut cu peste 1.100 tone de calcan la bord. Instanta a judecat cazul, nava a fost vanduta la licitatie, iar echipajul a fost repatriat", a declarat comisar-sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Gratie unui tratat incheiat intre Romania si Turcia, braconierii executa pedeapsa in tara natala si de obicei scapa cu o simpla amenda. Navele vandute la licitatie sunt cumparate chiar de societatile sau persoanele fizice carora le-au apartinut in momentul retinerii de catre autoritati.