16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialHoti de fier vechi gazati intr-o mina de aur parasita

Hoti de fier vechi gazati intr-o mina de aur parasita

Doi tineri au murit gazati in noaptea de sambata spre duminica intr-o galerie a unei mine de aur abandonate din Hondol, Hunedoara. Victimele au stat blocate in galeriile parasite mai bine de sapte ore.

Sambata seara, in jurul orei 17.00, doi tineri, unul de 21 de ani si cel de-al doilea de 26, au intrat in galeria inchisa inca din 1996 ca sa fure fier vechi. Imediat, dupa ei a plecat tatal unuia dintre baieti. Un alt barbat care ii insotea si care ar fi fost posibil sa fie calauza pentru hotii de fier vechi, a dat alarma imediat dupa ce a observat ca acestia nu se mai intorc, iar echipele de salvare au venit la fata locului.

 

Nici reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si nici jandarmii nu au reusit sa faca nimic pentru salvarea celor trei persoane blocate in galeriile pline de gaze ucigase, iar in ajutor au fost chemati salvatorii minieri din Petrosani. "Am fost solicitati sa intervenim in jurul orei 20.30 si imediat doua echipe au plecat spre Mina Hondol", a declarat Petre Dragoescu, directorul Serviciului de Securitate Miniera din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, care a insotit echipele de salvare. Pentru a ajunge la victime, salvatorii au intrat pe o galerie de coasta, locul pe unde au patruns in incinta si hotii de fier vechi, dupa care au coborat pana la locul unde acestia au ramas blocati. Cel de-al treilea barbat, tatal uneia dintre victime, a fost gasit in viata, insa in hipotermie. "Pacientul era intoxicat cu monoxid de carbon si era in soc hipotermic. Starea lui a fost stabilizata si este tinut sub observatie", a spus medicul Ciprian Dutulescu, de la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean din Deva.

In timp ce echipele de salvare luptau cu secundele, la gura minei s-au adunat rudele celor blocati in subteran, dar si prieteni de-ai lor, care au asteptat cu sufletul la gura vesti de la salvatori. "Pe mine m-au anuntat in jur de ora 19.00 ca s-a intamplat ceva rau cu el. Nu stiu ce cauta in mina, eu stiam ca era la munca, la firma de lemn unde lucra. stiu ca avea prieteni care mai intrau in mina, pentru ca sunt foarte saraci oamenii de aici. Nici el nu era angajat permanent, doar cand avea de lucru", a povestit cu lacrimi in ochi Carmen, sotia lui Ovidiu Doban, unul dintre tinerii care au murit in mina abandonata de la Hondol.
Cautatorii de fier vechi actioneaza, de regula, in grupuri, iar pentru a sustrage materialele feroase din incinta minelor – cel mai adesea armaturile de fier ale galeriilor – si-au confectionat tot felul de unelte. Asa s-a intamplat si in acest caz, cand o drujba a fost transformata intr-un flex de mare putere, pentru a taia fierul vechi din interiorul minei.

» Un fenomen greu de stopat
Directorul Companiei Nationale Minvest Deva, Pompiliu Crai, a afirmat ca zilnic bande de hoti fura din minele unde activitatea a fost sistata, mai ales ca acestea nu au fost inchise propriu-zis din lipsa de fonduri. "Ca o prima masura de siguranta, noi am impuscat gurile in minele unde activitatea a fost sistata, insa ei sapa pe langa acestea pentru a patrunde in interior", a spus Crai.

Cele mai citite

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă