Absorbtia banilor europeni este cea mai importanta problema a Romaniei in perioada urmatoare, intrucat de ea depinde ridicarea economiei romanesti la nivelul statelor dezvoltate, a avertizat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Absorbtia fondurilor, in intelesul adanc, nu inseamna distribuire, nu se arunca bani din avion si nici nu se dau. Daca nu ai capacitate sa-i absorbi prin proiecte, nu-i primesti", a explicat guvernatorul BNR. Isarescu spune ca absorbtia fondurilor comunitare poate potenta si celelalte sectoare, dand ca exemplu turismul, care depinde fundamental de dezvoltarea infrastructurii.
In opinia guvernatorului, termenul de absorbtie nu a fost inteles pe deplin, iar euforia fondurilor poate crea si probleme. "Sper sa nu cadem in capcana de anul trecut. Sa dam mai mult la bugetul UE, si acolo banii chiar se dau, si sa primim mai putin", a spus Isarescu. El a insistat asupra implicarii bancilor in sistemul de distributie a fondurilor europene. "Vom avea o corelare a fondurilor structurale cu sistemul bancar din Romania. Va fi o stimulare reciproca. Daca in 2000, cand a inceput redresarea sistemului bancar, gradul de intermediere bancara era de doar 8%, cel mai mic din Europa, acum el a ajuns la 40%, avand potential de crestere fata de media europeana. Fondurile comunitare sintetizeaza capacitatea administrativa a Romaniei de a gestiona aceste fonduri eficient. Absorbtia fondurilor structurale este mai importanta decat investitiile straine directe. Investitiile straine si-au gasit loc in Romania si isi vor mai gasi loc fara a avea de a face cu acest paienjenis birocratic. Cei de la Bruxelles s-ar putea sa nu ne mai dea atatia bani daca nu stim sa-i folosim", a declarat Isarescu.
Pe de alta parte, ritmul lent de finalizare a proiectelor de infrastructura nu justifica deficite bugetare ridicate, mai spune Isarescu.
"Nu cred ca trebuie sa discutam de deficite bugetare mari cand noi nu reusim in ultimii sapte ani sa terminam proiecte de infrastructura majore, unele anuntate inca din anul 2000. Mai degraba, sa vorbim de proiecte de un management performant, de o birocratie accesibila si de o coruptie sub un nivel minimal", a declarat Isarescu.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va avea pana saptamana viitoare un portofoliu de 14 proiecte pe fonduri europene, in valoare totala de 600 milioane euro, destinate infrastructurii locale si regionale, a declarat ministrul de resort, Laszlo Borbely. "Ministerul a sustinut din timp autoritatile locale, alocand in 2006 si 2007 circa 65 milioane euro pentru pregatirea proiectelor", a spus Borbely.
» Inca trei pasi
"Simpla depunere a unui proiect nu rezolva problema. Dupa ce vin banii trebuie sa-i cheltuiesti conform standardelor europene, si asta inseamna consultanta, management, optimizare", a spus Borbely. "Daca in urmatorii doi ani nu incepem lucrarile la autostrazi si centurile de ocolire a principalelor orase, vom inchide Romania", a avertizat Borbely.