16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa castiga 4,7 miliarde de euro prin absorbtia a 90% din Rasdaq

Bursa castiga 4,7 miliarde de euro prin absorbtia a 90% din Rasdaq

» Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar putea creste brusc cu 4,7 miliarde euro (25%), pana la 23,5 miliarde euro, daca arbitrul pietei de capital (CNVM) va aproba transferul in bloc a circa 400 de companii de pe piata Rasdaq, potrivit lui Stere Farmache, presedintele BVB.

Cele aproape 400 de companii au o valoare cumulata de piata ce reprezinta circa 80-90% din capitalizarea pietei Rasdaq si indeplinesc cerintele minime pentru a fi transferate la categoria Rasdaq-Start-up, spune Farmache. In prezent, capitalizarea BVB este de 18,8 miliarde euro, fara Erste Bank, iar cea a Rasdaq – de 5,2 miliarde euro. Rasdaq-Start-up va reprezenta un segment special al pietei reglementate a BVB si va functiona ca un sistem alternativ de tranzactionare (Alternative Trading System-ATS). Cerintele de admitere la aceasta categorie sunt: o capitalizare de minimum un milion de euro si o vechime de cel putin trei ani. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) intarzie sa reglementeze sistemul alternativ de tranzactionare al BVB, care este o cerinta a directivelor europene, estimand ca numai jumatate (200) dintre companii indeplinesc cerintele minime de admitere pe Rasdaq-Start-up.
Farmache pune estimarile diferite ale BVB si CNVM pe seama faptului ca multe titluri de pe Rasdaq au fluctuatii mari de pret, iar capitalizarea companiilor variaza mult de la o zi la alta.

Companiile care vor migra de pe Rasdaq vor fi monitorizate timp de noua zile pentru a face dovada ca pot mentine standardele pietei alternative. Din aceasta categorie, cateva companii sunt eligibile pentru a promova la una din primele doua categorii ale Bursei, dar decizia apartine companiilor, spune seful BVB.  Numai anul acesta, trei companii au promovat la categoria a doua a BVB de pe piata Rasdaq. Alte zece companii urmeaza sa faca acest pas spre Bursa, avand aprobarea actionarilor, dar asteapta conditii mai bune de piata. Cele zece companii care isi doresc sa promoveze la BVB sunt Prospectiuni Bucuresti (PRSN), Albalact (ALBZ), Imotrust (ARCV), Cemacon (CEON), Transilvania Constructii (COTR), Vulcan (VULC), Bere Azuga (BEGY), Prefab (PREH), Boromir Prod (SPCU) si Brailact (BRLT).
Adoptarea unor noi standarde de transparenta de catre cele 400 de companii le va aduce acestora vizibilitate si credibilitate mai bune in randul investitorilor, ceea ce s-ar putea concretiza intr-o crestere cu circa 30% a valorii de piata, este de parere Stere Farmache.

Actionari anonimi
Bursa de Valori va implementa pana la sfarsitul anului sistemul conturilor globale (nominee account) pentru toate companiile listate. Pana in prezent, conturile globale au fost folosite in cadrul unui program-pilot pentru actiunile Erste Bank. In august expira acest program-pilot pe Erste Bank, iar Bursa va demara implementarea conturilor globale pentru fiecare emitent.
Prin acest sistem, la Depozitarul Central se vor evidentia doar conturile caselor de brokeraj, care vor opera pe piata de capital in numele clientilor. Doua avantaje ale sistemului conturilor globale sunt o decontare mai rapida si costuri de tranzactionare mai reduse. Prin aceste conturi globale, insa, investitorii individuali isi pierd urma sub umbrela a diferite case de brokeraj. Citibank opereaza deja la BVB print-un cont global in numele clientilor sai, avand detineri de peste 5% la cateva companii listate.
Astfel, evidenta complexa a detinerilor individuale ale investitorilor se transfera de la Depozitarul Central la companiile de brokeraj, care vor avea unele costuri pe partea de back-office, spune Farmache.

Suspendarea se va reduce la 15 minute
Pentru ca lichiditatea pietei sa nu mai fie afectata in zilele in care au loc evenimente importante pentru companiile listate, Bursa ar putea reduce la numai 15 minute perioada de suspendare de la tranzactionare a titlurilor acestor companii. O decizie in acest sens va fi luata de Comitetul Bursei peste o saptamana. Pana acum, suspendarea actiunilor dura 1-3 zile.

Sistem de raportare "american"
Bursa de Valori va implementa un sistem de raportare standardizat, similar cu sistemul utilizat pe piata americana (EDGAR), a declarat presedintele BVB.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă