Pe modelul predecesorilor săi din perioada Războiului Rece, Putin a scos din joben un vaccin minune, pe care l-a numit tot Sputnik, după misiunea satelit care a șocat lumea în 1957.
Nu subestimați niciodată dorința oamenilor puternici de a se implica în orice acțiune de propagandă geopolitică. Tocmai din aceste motive, pe 1 aprilie, Putin a trimis tone de echipamente medicale la New York pe post de ajutoatre, chiar dacă virusul pusese deja stăpânire pe țara sa, cea în care medicii critici ai regimului începeau să se arunce în gol de la ferestre.
Anunțul Rusiei despre un vaccin minune, este de fapt parte a unei strategii de răspuns care trebuie să îl provoace pe Donald Trump. Săptămâna trecută, Trump a anunțat, în ciuda lipsei de susținere a cercetătorilor, că Statele Unite ar putea pune pe piață un vaccin anticoronavirus până în ziua alegerilor prezidențiale. „Cred că vom avea vaccinul înainte de sfârșitul anului, cu siguranță, probabil în jurul datei alegerilor” a spus Trump, fiind imediat contrazis de experții medicali, cei care au negat orice șansă de îndeplinire a pronosticului.
Pe acest fond, Rusia a reacționat imediat, anunțând nu o prognoză, ci un rezultat, vaccinul Sputnik. Pentru că, spre deosebire de Trump, în noul Război Rece al vaccinurilor, Putin nu se împiedică de experți, nu este contrazis de media, vorbele sale nu sunt infirmate de statistici sau analize de nișă. În Rusia, democrația este o farsă și, cel puțin conform datelor serviciilor de intelligence, mizând pe orgoliul lui Trump, Vladimir Putin crede că ar putea extinde, cu puțin efort, modelul, și către Statele Unite.
Noul Sputnik rusesc a fost lansat pe orbită
Revenind la Sputnikul injectabil rusesc anunțat de Putin, apare, firesc, întrebarea, ”Cum a făcut Rusia un vaccin atât de repede?”. Criticii spun că preocuparea țării pentru un vaccin se datorează în mare parte presiunii politice din partea Kremlinului, care dorește să înfățișeze Rusia ca o forță științifică globală. Rusia nu a publicat date științifice cu privire la testările făcute și nici nu și-au bătut prea mult capul să replice mediei occidentale, cum ar fi New York Times, care a raportat că, în cazul vaccinului rus, nu au fost finalizate studiile. Oficialii ruși au declarat, însă, pentru CNN că cel puțin 20 de țări și unele companii americane și-au exprimat interesul pentru vaccin, chiar dacă, în prezent, în întrega lume, există 25 de vaccinuri în studii clinice și mai mult de 100 în curs de dezvoltare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În atare situație, profitând de influența sa și de panica generalizată cauzată de coronavirus, vaccinul rusesc ar putea ajunge la miliarde de persoane din întreaga lume.
Sunt pregătiți oamenii societăților deschise să aibă încredere în faptul că un vaccin netestat, importat de propriile lor guverne, nu le va face rău? Rămâne de văzut. Până atunci, noul Sputnik rusesc a fost deja lansat pe orbită.