16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpirea gazelor, sub 20%

Scumpirea gazelor, sub 20%

» Doi mari distribuitori de gaze cer o majorare cu 24% a tarifului la gaze de la 1 iulie.

» ANRE e de acord cu o majorare, insa nu la acest nivel.

 

E.ON Gaz, care controleaza distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Nord, a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa aprobe o crestere cu 24% a pretului gazelor livrate populatiei, incepand cu 1 iulie.
"Nu vom accepta o majorare a tarifului la gaze cu 24%. Evaluam in acest moment toate influentele care ar putea justifica cererea distribuitorilor de gaze, insa pana in acest moment este clar ca nu vom majora nici macar cu 20% tariful la gaze", ne-a declarat Gabriel Sarbu, directorul general al ANRE. Sarbu nu a dorit sa avanseze un nivel al scumpirii care va fi acceptat, insa a spus ca solicitarea distribuitorilor de gaze arata o problema serioasa, deoarece e posibil ca acestia sa sisteze importurile. "Ne asiguram din productia interna doar doua treimi din consum si nu dorim sa reducem fortat consumul cu o treime", a spus Sarbu.
Pentru a decide care va fi procentul de majorare admis, ANRE va analiza preturile internationale, cursul de schimb valutar, costurile de transport.

Compania a justificat cererea de majorare prin impasul alimentarii cu gaze din import. "Preturile mici pun in pericol alimentarea cu gaze a tuturor consumatorilor – a declarat directorul general al E.ON Gaz, Frank Hajdinjak. La fel ca Distrigaz Sud, pierdem bani zilnic pentru ca livram gaze pe piata captiva. Asteptam ca ANRE sa accepte o majorare consistenta a preturilor la gaze de la 1 iulie". De asemenea, existenta unor capacitati reduse de inmagazinare a gazelor si aparitia altor surse de energie reprezinta "o provocare pentru companie", a adaugat si Frank Hajdinjak.
Initial, E.ON Gaz si Distrigaz Sud au cerut o crestere de circa 19% la 1 aprilie, modificare pe care insa ANRE nu a operat-o, astfel ca solicitarile celor doua companii au urcat la 25% din cauza avansului preturilor internationale.
"De la inceputul anului, preturile gazului natural au urcat cu 10% in piata internationala, insa in ultimii doi ani s-au dublat. In Romania, anul trecut au stagnat, nu s-a operat nici o majorare", a spus Sarbu.

Si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a admis ca preturile gazelor naturale pe piata interna sunt influentate de evolutia cotatiilor internationale, dar a afirmat, in acelasi timp, ca populatia trebuie protejata. "Romania nu poate face abstractie de evolutia preturilor internationale, dar asta trebuie facut protejand atat consumatorul final, cat si respectand criteriile de rentabilitate pentru sistem."
Reprezentantii companiei E.ON Gaz Romania, fosta Distrigaz Nord, spun insa ca din pretul final pe care consumatorul trebuie sa-l plateasca doar 5% ii revin companiei pentru serviciile de furnizare, restul de 95% fiind constituit de costuri externe pe care nu le poate influenta. In plus, E.ON Gaz are programate investitii de un miliard de lei pana in 2012 in Romania si deruleaza un program de inlocuire a 40% din reteaua de gaze si de reducere a pierderilor de gaze prin conducte.
Cu toate acestea, profitul obtinut anul trecut de E.ON in Romania, prin distribuitorii de electricitate si gaze E.ON Moldova Distributie si E.ON Gaz Distributie, a urcat cu 63%, la 30,9 milioane euro, fata de nivelul de 18,9 milioane euro din 2006.

Crestere cu 34,5% de la Inceputul anului
Daca s-ar aproba majorarea cu 24% solicitata de E.ON Gaz Romania, aceasta
ar echivala cu o scumpire cu 34,54% a gazelor de la inceputul anului, avertizeaza specialistii. In plus, majorarea facturii de gaze ar mari cu 0,4% inflatia lunii iulie,
spune Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata (GEA). "Romania
0a avut cea mai mare crestere a preturilor la gaze din Europa in ultimii patru ani, ceea nu se justifica, deoarece doar 40% din consum se sprijina pe exporturi", spune Voinea. In primele patru luni ale anului, Romania a importat 1,39 milioane tone echivalent petrol si a produs 3,276 milioane tone echivalent petrol, arata datele statisticii. Ultima majorare a preturilor gazelor livrate populatiei, cu 8,5%, a avut loc pe piata romaneasca la data de 2 februarie.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă