13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBush isi ia adio de la aliatii europeni

Bush isi ia adio de la aliatii europeni

» Presedintele SUA, George W. Bush, si-a inceput ieri turneul de adio in Europa, promovand pentru ultima data obiectivele care au dominat agenda sa la Casa Alba.

Atentia este deja focalizata asupra succesorului lui George W. Bush, dar, avand in vedere faptul ca actuala garnitura de lideri europeni este atlantista, spre deosebire de precedenta, este de asteptat ca ultimul turneu european al presedintelui american sa depaseasca incarcatura strict simbolica.
Convorbirile cu aliatii europeni se vor concentra asupra dosarului nuclear iranian, asupra situatiei din Afganistan si din Orientul Mijlociu si, nu in ultimul rand, asupra politicii comerciale transatlantice. Or, in fiecare dintre aceste chestiuni de pe agenda, SUA par sa fi castigat teren. Marea Britanie, Franta si Germania sunt mult mai favorabile intensificarii presiunilor asupra Teheranului, pentru a-i forta pe liderii iranieni sa renunte la programul nuclear.
Intalnirile lui Bush cu omologii sai europeni au loc cu doar cateva zile inainte ca inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, sa prezinte la Teheran noile propuneri ale grupului celor sase (Germania, Franta, Marea Britanie, SUA, Rusia si China), o ultima sansa pentru Iran sa evite sanctiunile economice si politice.
In Afganistan, noul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a angajat deja sa trimita un contingent suplimentar de 700 de oameni, preconizand si o mai puternica implicare in NATO.

 

Un angajament similar este de asteptat si din partea noului premier italian, Silvio Berlusconi, un vechi aliat al SUA.
La Roma, este posibil sa se discute si trimiterea mai multor trupe in Irak, de unde Italia si-a retras fortele combatante in 2006.
Aliatii europeni cer, in schimb, inlaturarea barierelor comerciale impuse de SUA, masura care ar ajuta UE sa faca fata concurentei puternice din partea Chinei si Indiei.
In privinta schimbarilor climatice, ambii potentiali succesori ai lui Bush la Casa Alba, democratul Barack Obama si republicanul John  McCain, au declarat ca sustin pozitia acestuia, de neacceptare a unui acord international care nu include si economiile emergente.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă