23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial200 de politisti si jandarmi, anchetati la Stefanesti

200 de politisti si jandarmi, anchetati la Stefanesti

Fraudele electorale de la stefanesti, judetul Ilfov, sunt cercetate de Parchetul Buftea in doua dosare penale. In paralel, se deruleaza o ancheta administrativa a ministrului de Interne Cristian David, care vizeaza comportamentul Politiei si Jandarmeriei locale, suspectate ca au tolerat posibile fraude electorale.

Un prim dosar penal s-a constituit chiar cu o zi inainte de alegeri, cand la Politia din stefanesti s-a inregistrat plangerea primarului in functie Anghel Rababoc (PNG). Tot atunci, Rababoc a predat politistilor mai multe copii dupa carti de identitate si a sesizat ca alegerile vor fi fraudate de PSD cu astfel de documente, numai ca politia locala nu a declansat atunci nici o ancheta, sustin surse judiciare. Al doilea dosar penal s-a constituit chiar in ziua alegerilor "prin sesizare din oficiu cu privire la fraudarea alegerilor si la posibile fapte de dare de mita", dupa cum ne-a declarat Dan Gheorghe Achim, seful interimar al Politiei judetului Ilfov. "Anchetele sunt in plina desfasurare in ambele dosare penale. De coordonarea anchetelor se ocupa Directia Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei, sub supravegherea Parchetului Buftea. La activitatile specifice participam si noi, politistii din Ilfov, inclusiv cei din stefanesti. Mai exact, ne ocupam de identificari de persoane, punem la dispozitie baza noastra de date, ne ocupam de citarea celor implicati in incidente si chiar de audierea unor martori, in functie de cum ne dau ordin coordonatorii anchetelor penale.

 

Avem o colaborare foarte buna cu televiziunile, care ne pun la dispozitie casetele filmate pentru a identifica mai repede persoanele implicate si pentru a le audia. Deja au fost audiate mai multe persoane", ne-a declarat comisarul-sef Achim. Aseara, fortele de ordine erau in alerta maxima deoarece se astepta decizia Biroului Electoral Central cu privire la solicitarea de anulare a alegerilor la stefanesti, sesizare inaintata de PNG si PNL. "Pot exista reactii imprevizibile si trebuie sa fim pregatiti de interventie", a spus seful interimar al Politiei Ilfov.

"Jandarmeria a favorizat PSD"
Pe langa actorii implicati direct in procesul de votare de la stefanesti – respectiv, alegatori, candidati si sefi locali ai partidelor –, vor fi audiati si toti membrii comisiilor de votare, observatorii, precum si politistii si jandarmii prezenti la locul incidentelor. Duminica in stefanesti au intrat in conflict filialele locale ale PNG si PSD, care s-au acuzat reciproc de cumparare de voturi cu sume cuprinse intre 300 si 800 de euro. De asemenea, din cauza conflictelor procesul de votare a fost intrerupt circa trei ore, iar multi localnici au acuzat faptul ca li s-a ingradit dreptul constitutional la vot. Eugen Paraschiv, seful PNG din stefanesti, ne-a declarat: "Am facut un protest semnat pana acum de 600 de persoane care au fost impiedicate de jandarmi sa voteze.

 

Jandarmii i-au lasat sa voteze cu prioritate pe membrii PSD. Acuzam Jandarmeria ca institutie. Jandarmii faceau selectia in functie de ce le spunea un pesedist care se afla in spatele lor, la intrarea in sectia de votare. Jandarmii, practic, s-au ocupat de selectionarea alegatorilor, favorizand PSD. Raportul a fost cam de patru membri PSD la un membru al altui partid. Cand l-am sesizat pe jandarmul din sectia de votare ca intr-o cabina se vad patru picioare, mi-a pus mana-n gat si m-a dat afara din sectie, in loc sa vada de ce au intrat doua persoane in cabina de vot. Vom cere interventia presedintelui Romaniei, care este garantul respectarii Constitutiei. El este obligat sa ia o atitudine pentru ca accesul la vot este garantat de Constitutie", ne-a declarat Paraschiv.
In replica, Aurel Parvu, lider local PSD, a dat vina pe cei de la PNG, care ar fi incercat sa-i influenteze pe alegatori in ziua votului.

Politistii si jandarmii implicati in incidentele de la stefanesti trebuie sa dea explicatii in scris in cadrul unei anchete administrative ordonate de catre ministrul de Interne, Cristian David. "Noi deja am intocmit rapoarte catre comisia de ancheta a ministerului. Facem rapoarte toti cei implicati, adica circa 200 de cadre care au asigurat ordinea publica la stefanesti. Trebuie sa spunem fiecare ce am facut, ce ordine am dat sau am executat, cum am intervenit. Ancheta este in plina desfasurare la diverse niveluri de comanda. si eu am facut un raport pentru superiori", ne-a declarat comisarul-sef Achim.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă