2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialErou pe acoperisul lumii

Erou pe acoperisul lumii

Alpinistul roman Horia Colibasanu a stat cinci zile blocat la peste 7.000 de metri altitudine pentru a-si ajuta prietenul suferind.
Inaki Ochoa de Olza, unul dintre cei mai importanti alpinisti ai momentului, a murit pe 23 mai in timp ce incerca, impreuna cu romanul Horia Colibasanu, sa ajunga pe Varful Annapurna din Muntii Himalaya. La operatiunea de salvare a celor doi, ramasi blocati pentru mai multe zile la 7.400 de metri altitudine, au participat si doi alpinisti romani aflati la momentul respectiv intr-o alta expeditie in Himalaya. Guvernul spaniol i-a decorat cu medalia de aur pe sportivul mort, precum si pe Horia Colibasanu, cel care i-a fost aproape lui Inaki pana in momentul mortii. "Horia a facut tot ce era omeneste si neomeneste posibil pentru a-l salva pe Inaki", povesteste Alex Gavan, unul dintre alpinistii romani care au participat la operatiunile de salvare a lui Inaki.

Spaniolul Inaki Ochoa de Olza si romanul Horia Colibasanu incercau sa cucereasca varful Annapurna din Himalaya (altitudine de 8.091 metri), pe un traseu abordat in premiera. Amandoi erau alpinisti cu experinta si aveau la activ multe reusite.
Inaki era chiar unul dintre cei mai buni alpinisti ai lumii si reusise sa escaladeze pana atunci 15 dintre cele mai inalte varfuri de pe planeta, fara sa foloseasca rezerve de oxigen. La inceput, lucrurile au mers bine, apoi totul s-a rasturnat. El si Horia s-au intors la 7400 de metri. "Am ramas fara corzi fixe si inca mai este o portiune delicata in drumul spre varf", a transmis Inaki la telefon. "Nu am vrut sa ne luam nici un risc, avand mainile aproape degerate. Ne-am intors ", sunt relatarile lui Colibasanu consemnate de site-ul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE). Apoi s-a declansat cosmarul.

Spaniolul a racit, a inceput sa vomite si, la final, a devenit semiconstient. Putea sa manance si sa bea, dar nu se putea misca si vorbi. "Horia l-a imbracat, disperat, cu toate hainele pe care le aveau si a sunat dupa ajutor la echipa lui Inaki, apoi pe un doctor in Romania, pentru consiliere. I-a administrat medicamente pentru altitudine mare si a facut un apel de urgenta la singurul ramas in tabara de baza, cataratorul de top Ueli Steck."
Dupa cum reiese din toate relatarile despre aceasta tragedie, romanul Horia Colibasanu a preferat sa ramana cu prietenul sau spaniol si sa-l ingrijeasca, desi avea mari probleme de sanatate. Cei doi au petrecut nu mai putin de cinci nopti la altitudinea de 7400 de metri in asteptarea echipei care plecase sa-i recupereze.

Romani implicati in operatiunile de salvare
Incercarile de recuperare a celor doi au fost extrem de riscante. Alpinistii aflati in zona au inceput sa adune – cu mare greutate – mijloacele pentru a-l ajuta pe Inaki. Aveau nevoie mai ales de un elicopter. Toata lumea era in alerta: familia din Spania, alpinisti romani, rusi, nepalezi. S-au facut harti, s-a urmarit evolutia vremii, s-au cautat cataratori de elita. Pana la urma, vremea a fost cea care s-a impotrivit. "Elicopterul cu Denis si Serghei pleaca din Katmandu miercuri dimineata, pentru a aduce doua kituri medicale si oxigen. (…) Din pacate, norii s-au lasat si elicopterul a fost fortat sa aterizeze, la sapte ore distanta de tabara de baza", mai scrie pe site-ul FRAE.
Alex Gavan, unul dintre alpinistii romani care a participat la operatiunile de salvare, i-a povestit lui Marius Vintila, de la Radio Gherilla, cum au evoluat lucrurile:
"Eu si Mihnea (n.r. – Radulescu, alt alpinist roman) am coborat de pe Varful Makalu si, dupa cateva zile, am primit vestea ca Horia si Inaki au probleme pe Muntele Annapurna. Nu am stat prea mult pe ganduri, stiam ca e nevoie de oameni care sa ajute acolo, asa ca dimineata deja eram pe drum".
Alex Gavan povesteste ca in operatiunea de salvare a celor doi au fost implicati in jur de 12 alpinisti de mai multe nationalitati, care se aflau in zona. Cei mai apropiati in momentul acela de Horia si Inaki erau doi elvetieni, Ueli Steck si Simon Anthamatten, care vroiau sa deschida o ruta directa pe partea sudica a muntelui. Ueli Steck este detinatorul recordului de viteza pe fata nordica a vestitului Eiger – ruta care se face in doua-trei zile, pe care el a facut-o in 2 ore si 40 de minute. Era, practic, omul care putea ajunge cel mai repede acolo.

"Horia a facut tot ce era omeneste si neomeneste posibil pentru a-l salva pe Inaki"
"Ueli Steck a inceput urcusul cu Simon Anthamatten. Acesta din urma s-a simtit rau in tabara 2, a inceput sa vomite, iar Ueli l-a trimis jos. De notat ca Simon a fost de doua ori campion mondial la ice-climbing (n.r. – ascensiune pe gheata) si ghid montan. Ueli a continuat sa mearga catre Inaki cu niste injectii cu dexametazon, ca sa i le administreze pana cand urma sa soseasca altcineva cu un tub de oxigen. Dexametazonul este un medicament pentru boala de altitudine, se administreaza in caz de edem cerebral.
Singurul care a ajuns la Inaki si Horia Colibasanu a fost Ueli Steck si el a stat aici pana in ultimul moment, chiar l-a resuscitat pe spaniol de cateva ori. In momentul in care a murit Inaki, Denis Urubko – alpinistul care venea cu oxigenul – era la o distanta de cateva ore de mers", povesteste Alex Gavan. Probabil ca in final ar fi fost doua victime, daca Horia Colibasanu nu ar fi fost convins de Ueli Steck sa coboare, dupa cele cinci zile petrecute alaturi de partenerul sau spaniol. "Ueli i-a spus: «Du-te tu, fa-mi urme ca sa pot urca eu mai repede». Am inteles ca Horia nu vroia, pur si simplu, sa coboare; era de cateva zile in tabara 4 si situatia lui se deteriora. Ar fi putut sa fie doua victime. Horia a facut tot ce era omeneste si neomeneste posibil pentru a-l salva pe Inaki", mai spune Alex Gavan.

 

 

RECUNOSTINTA
Horia le multumeste salvatorilor pe propriul site
"As vrea sa multumesc catorva persoane ale caror eforturi au fost intense. (…) Este vorba despre pilotul de elicopter Valeri, care a riscat enorm sa aterizeze in Camp 2 si sa zboare pe ceata, despre Nima Nuru Sherpa, care a tras din greu sa gaseasca oameni pentru echipa de salvare, Mihaela Simu, Andrei si Dan, care au stat prin telefon aproape de mine in acele trei zile, cu sfaturi medicale si nu numai.

Celorlalti romani – Alex Gavan si Mihnea Radulescu –, care au venit in primul moment sa ajute, doctorului polonez Robert, caruia ii datorez faptul ca nu am ulcer si nu am ajuns la spital, lui Nancy, care a stat tot timpul, zi si noapte, cu radioul in mana pentru a realiza legatura intre echipele care nu se auzeau din diverse zone ale muntelui.

Migma si Pemba, bucatarii nostrii care au fugit, efectiv, doua ore cu medicamentele, in tabara elvetiana. (…) Alexey care, cu edem pulmonar, s-a oprit in Camp 2 si, dupa un pic de odihna, a inceput sa urce din nou (…) si terminand cu Ueli Steck care, prin eforturile incredibile de a ajunge sus, prin zapada imensa, pe un perete interminabil, mai mult ca probabil ca mi-a salvat viata. Fara el, nu as fi coborat in acea zi, iar in urmatoarea, sansele ar fi fost extrem de mici", scrie Horia Colibasanu in data de 28 mai pe site-ul sau personal.

 

REMEMBER
Alpinisti decedati in Himalaya
Cezar Vargulescu – 15 mai 1985 – in Gurja Himal, sub Vf. Konabon, de 6.570 m
Tania Dutescu-Coliban si Sanda Isaila – vazute ultima data pe 11 mai 1992 urcand spre Vf. Dhaulagiri
Razvan Petcu si Gabriel Stana – 20 iunie 1996, urcand spre Vf. Nanga Parbat
Mihai Cioroianu – 10 iulie 1999 – in urcarea spre K2.
(Cronologie preluata de pe site-ul www.dinumititeanu.vx.ro)

 

Ascensiuni romanesti reusite pe varfurile din Himalaya
1. Broad Peak: Ticu Lacatusu – 2 august 1992
2. Everest: Ticu Lacatusu – 17 mai 1995
3. Nanga Parbat: Mihai Cioroianu – 1997
4. Gasherbrum II (Hidden Peak): Mihai Cioroianu – 26 iulie 1998
5. Cho Oyu: Ticu Lacatusu – septembrie 1998
6. Dhaulagiri: Ticu Lacatusu – octombrie 1999
7. Everest: Fane Tulpan, Marius Gane, Lucian Bogdan – 2003
8. K2: Horia Colibasan – 2004
9. Shisha Pagma: Cristi Tecu – 2005
10. Manaslu: Horea Colibasan –2006
11. Cho Oyu: Cristi Tecu, Catalin Neacsu, Alex Gavan (pana la 8.150 m, dar nu pana pe varf: Zsolt Torok) – 2006
12. Dhaulagiri: Horia Colibasan – 1 mai 2007
13. Gasherbrum I: Alex Gavan – 30 iulie 2007
14. Makalu: Alex Gavan – 12 mai 2008

17 mai 1995 este ziua in care Everestul a fost cucerit de romanul Ticu Lacatusu. Cea mai recenta victorie a unui roman in Himalaya ii apartine lui Alex Gavan, care a ajuns chiar luna aceasta pe Varful Makalu, de 8.463 de metri.
7.400 de metri este altitudinea la care Horia Colibasanu a stat impreuna cu Inaki timp de cinci zile, asteptand echipa de salvare.
«Du-te tu, fa-mi urme ca sa pot urca eu mai repede.» Am inteles ca Horia nu vroia, pur si simplu, sa coboare; era de cateva zile in tabara 4 si situatia lui se deteriora. Ar fi putut sa fie doua victime. Horia a facut tot ce era omeneste si neomeneste posibil pentru a-l salva pe Inaki." Alex Gavan

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă