Pe o crestere foarte sustinuta a BVB din ultimele doua zile, marcata si de o majorare semnificativa a lichiditatii la tranzactionare, corespunzatoare nivelului mediu din primele luni ale acestui an, dupa ce pretul petrolului de astazi (n.r. – 29 mai 2008) a fluctuat foarte viguros intre 126,5 si 132,9$/baril, va fi relativ greu sa alegem, din multitudinea oportunitatilor existente, o actiune pentru a o introduce in portofoliul de investitii.
Pentru a fi mai rigurosi, la factorii stimulatori de mai sus va trebui sa adaugam si faptul ca pretul aurului a scazut la 877,4$/uncie, ca avem revizuirea, in sens pozitiv, a PIB-ului mediu din SUA de la 0,6 la 0,9% bazata in primul rand pe cresterea exporturilor si, nu in cele din urma, ca dolarul are o evolutie usor ascendenta in aceasta perioada, apreciindu-se comparativ cu celelalte valute.
Sunt sau nu aceste evenimente durabile si sustenabile pentru a decide, pe termen scurt-mediu, acumularea unei actiuni, listata la BVB? Se pare ca da, dupa cum a crescut lichiditatea in piata, insa cu anumite rezerve determinate de cresterea, in continuare destul de mare, a inflatiei. Pe luna mai, ar fi vorba de un avans, de circa 0,3-0,5%, fata de unul estimat de 0,1%; in loc de 3,9% inflatia ar putea ajunge la circa 4-4,2% tinzand spre nivelurile maxime (4,6%) din luna decembrie 2007, care va pune in continuare presiune asupra revenirii economiei SUA.
Agentia Coface, care a evaluat, la inceputul anului, riscul sectorial al investitiilor pe o scara cu noua trepte, de la A± la D, plasa siderurgia pe locul I, drept domeniul cu cel mai mic risc, in 2008, in Europa. Tot pe aceeasi scara, pe locul II se plasau industria farmaceutica, echipamentele industriale, distributia si industria chimica. Deoarece despre industria chimica deja se vorbeste foarte mult, ma voi opri asupra industriei farmaceutice.
Dupa marja medie de profit net pentru cele trei companii reprezentative, Antibiotice Iasi, Biofarm si Zentiva (Sicomed), sectorul s-a plasat pe locul 2, in topul pe 2007, la BVB, cu 12,42%. Pentru acest an, estimarile sunt in crestere cu 17%.
Avand in vedere ultimele rezultate pozitive ale societatii Biofarm (BIO), dar mai ales traseul foarte interesant din acest an, incercam sa estimam viitoarele evolutii ale acestei actiuni, a carei rentabilitate economica este de 26,5%, EPS de 0,0141; P/Bv de 2,27 si PER de 24,8. Din punct de vedere fundamental, actiunea este profitabila de cel putin trei ani, cu rate ale profitabilitatii putin peste media sectorului din BVB.
Graficul ales este unul saptamanal pentru evolutia din ultimii trei ani. Se poate constata ca trendul primar al actiunii BIO este unul ascendent, marcat de cicluri cu valuri crescatoare gen "Elliott Waves", cu o periodicitate anuala. Apoi, in acest an, avem un trend secundar descendent (o corectie a pretului actiunii). Deprecierea totala fata de maximul perioadei este de 60% (de la 0,5938 la 0,2384 lei).
Daca vom considera debutul unui ciclu ascendent gen Elliott Waves la inceputul perioadei analizate (septembrie 2005) si topul din octombrie 2007, atunci putem trasa intre cele doua puncte un prim val al unui superciclu, conform teoriei lui Elliott. In acest caz, valul 2 va fi intre topul maxim al perioadei si minimul din aprilie 2008, a carui depreciere se incadreaza exact in modelul clasic (60%). In acest caz, putem considera si chiar trasa valul 3, care nu poate fi decat unul ascendent si, conform regulii de baza, acesta poate fi dublul primului val ascendent, nu neaparat ca durata, dar in mod sigur ca intensitate. Desigur, in conditiile acestui an, putem observa pe acest al treilea val mai multe cresteri (un prim prag de rezistenta poate fi la pragul de 0,4000 lei), dar si scaderi temporare care nu vor influenta, major, actuala directie a trendului. Praguri de suport intermediare pot fi la 0,3200 lei, dar si mai jos de zona lui 0,2800, considerata un nivel solid, care va fi strapuns mai greu.
Pentru perioada imediat urmatoare, deoarece avem strapungerea limitei superioare a Benzii Bollinger, consider ca forta rally-ului actual inca nu s-a epuizat si s-ar putea sa vedem preturi tot mai apropiate de pragul de rezistenta prezentat. Confirmarea acestei tendinte este oferita de semnalele celor doi indicatori tehnici foarte populari, MACD si RSI, precum si de parabolic SAR. O data ce RSI va depasi nivelul de 50, trendul actual se va consolida si acest fapt va semnala CLAR si un rebound REAL pentru schimbarea directiei trendului corectiv din acest an. Nu ne ramane decat sa asteptam evolutia acestui val 3 crescator, ceea ce inseamna sa ramanem investitori in aceasta actiune inca cel putin doi ani.