Cei 362.061 de candidati din toata tara (membri ai celor 44 de partide si aliante inscrise in cursa sau independenti) vor mai avea la dispozitie ziua de astazi si noaptea de vineri spre sambata pentru a-si cuceri electoratul. Duminica, ei vor sustine examenul final, in fata a circa 18,3 milioane de potentiali electori, inscrisi pe listele de vot. Dintre cei 362.061 de candidati aflati in scriptele Biroului Electoral Central, 19.157 de persoane se lupta pentru primarii, 18.878 vor posturi in consiliile judetene, iar 324.026 se bat pentru consiliile locale.
In campania care tocmai se incheie, circul, gogosile electorale impartite cu darnicie, bataile cu lanturi si impuscaturile au suplinit ofertele politice serioase. Legea alegerilor a fost violata de 150 de ori in plina strada, numai in prima saptamana de confruntari intre partide, iar pentru stoparea circului pomenilor a fost nevoie de interventia ferma a Biroului Electoral Central. Unii dintre candidati au dat dovada de o imaginatie bogata, atunci cand si-au inscriptionat ouale cu sloganuri electorale (Navodari) sau cand si-au lipit afisele in cimitire. Batalia de la Iepuresti (Giurgiu), in care un militant si-a pierdut un ochi, iar candidatului local al PD-L i-a fost tras un glonte de cauciuc in cap, va ramane consemnata in istoria alegerilor din Romania.
Actuala campanie electorala le-a oferit cetatenilor mai mult circ decat programe. Legea electorala a fost violata de 150 de ori in plina strada numai in prima saptamana de confruntari intre partide. Recidivele infractionale decurgand din incalcarea legii n-au mai fost ulterior centralizate de Politie, intr-atat de multe au fost. Amenzile pentru partide au curs si ele in ritm vioi, in principal pentru afisajul electoral in locuri neautorizate, pentru distrugerea sau deteriorarea mijloacelor de propaganda, disparitia sau furtul de bannere si de afise, distribuirea de cadouri electorilor, tulburarea ordinii si a linistii publice si afisarea unor materiale cu caracter calomnios. Pentru pomenile aruncate de politicieni, romanii saraci s-au calcat in picioare pana la lesin si le-au promis recunostinta vesnica celor care i-au salvat din foame sau din nevoile electrocasnice (in Ilfov s-au dat nu numai miei si cozonaci, ci si frigidere, aspiratoare si roboti de bucatarie; in Bucuresti a plouat cu telefoane celulare).
A fost nevoie de interventia ferma a Biroului Electoral Central pentru ca dezordinea sa se tempereze, iar partidele sa reia distributia normala de pixuri si brelocuri. Inovatii s-au inregistrat nu numai in domeniul pomenilor, ci si in cazul sloganurilor si clipurilor. Un candidat din Navodari si-a inscriptionat pe ouale provenind de la ferma sa de gaini "Votat Matei primar", iar un altul, din Bistrita, a decretat in afisul propriu: "Avem sansa sa le-o fa(k)cem". O candidata din Bacau si-a sfatuit alegatorii "Incearca si cu femeile", iar un politician din Pascani si-a aratat muschii lucrati la sala de forta in afise, cu mesajul "Toti pascanenii il adora. Toate pascanencele il vor". Multi dintre candidati s-au prezentat si in clipuri in ipostaze jenante, cantand in cabinele telefoanelor publice sau comportandu-se mai penibil decat in reclamele la pasta de dinti.
In campanie, milioane de afise si de bannere electorale au impanzit Romania si au provocat confruntari violente intre paznicii lor. Nu au scapat de aceste afise nici gardurile, cotetele, vidanjele, subteranele, WC-urile publice sau monumentele funerare din cimitire. Pana si statuia lui Mihai Eminescu din Iasi a fost nevoita sa accepte convietuirea cu bannerul "si eu votez Gheorghe Nichita", amplasat dispretuitor la picioarele sale. Pentru integritatea afiselor s-au batut in principal "galbenii" cu "portocaliii", "rosiii" cu "galbenii" si cu "portocaliii". Politia a intocmit nenumarate dosare penale, audiindu-i pe agresori si pe victime. Batalia de la Iepuresti (Giurgiu), in care un militant politic si-a pierdut un ochi, iar candidatului local al PD-L i-a fost tras un glonte de cauciuc in cap, va ramane consemnata in istoria alegerilor din Romania, alaturi de actul de terorism politic din Mures, unde unui candidat al PNL i-a fost incendiata masina.
Politologul Cristian Parvulescu a pus intensitatea deosebita a violentelor de campanie (sustinute cu pusti, pietroaie, tevi de fonta, lanturi si batausi profesionisti) pe seama mizei uriase a localelor, care pot influenta rezultatele generalelor din toamna si ale prezidentialelor din 2009. Nu in ultimul rand, agresivitatea militantilor politici a fost explicata prin dorinta lor arzatoare de a accede la resursele comunitatilor. Interesant a fost faptul ca, in timp ce candidatii au adoptat unii fata de altii o atitudine noncombativa, prezentand programe electorale parca trase la xerox, unii dintre sustinatorii lor au participat la lupte de strada cu adversarii.
Puzderia de candidati a oferit, in afara de batalii la propriu, spectacole jalnice de blasfemie – la Arad, candidatii PSD au aparut intr-un afis electoral in ipostaza de Isus si ucenicii sai, la Cina cea de Taina, pentru a arata poporului cine sunt Dumnezeii locali – si actiuni spectaculoase – aruncarea la gunoi de catre Sebastian Bodu a unei mumii reprezentandu-l pe contracandidatul sau etc. In Bacau, in ghearele inventivitatii unui candidat a cazut o haita de 12 maidanezi, care au fost imbracati in hainute inscriptionate cu mesaje electorale (printre care "Stop. M-am saturat de incompetenti!") si carora li s-a dat drumul pe strazile orasului. La Constanta, unde la parada electorala a fost pus sa marsaluiasca un elefant adevarat, o strada a fost botezata "Adormirea lui Nicusor Constantinescu", presedintele Consiliului Judetean, de catre adversarii respectivului.
Campania s-a remarcat si prin inflatia de gogosi electorale expediate de candidati catre publicul lor: garsoniere de 15.000 de euro (Constanta), bazine de scufundari subacvatice (Vrancea), astuparea raurilor naravase cu dale de beton pe care sa fie amenajate parcari si telegondole (Mures), apa ozonificata (Cluj), internet gratis (Bistrita), metrou intre satele Chintirici si Slobozia (Neamt), autostrada rapida prin poligonul NATO (Tulcea), autostrada suspendata si debarcadere pe Dambovita (Bucuresti).