16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondul Proprietatea vrea concesii de la stat

Fondul Proprietatea vrea concesii de la stat

» Listarea Fondului Proprietatea (FP), care ar rezolva in mare parte problemele actionarilor si ar scapa statul de acordarea despagubirilor in bani catre fostii proprietari, este periclitata de cateva greseli ale statului la companiile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, sustine presedintele executiv al FP, Daniela Lulache.

Fondul Proprietatea estimeaza pentru 2007 un profit brut de aproape 250 milioane lei (68,4 milioane euro), din care 200 milioane lei doar din participatia la Petrom. Acest rezultat ar putea fi afectat, ducand chiar la pierderi, din cauza faptului ca Fondul ar putea scoate din buzunar sute de milioane de lei pentru a-si mentine detinerile la Nuclearelectrica si Hidroelectrica la acelasi nivel si la aceeasi valoare.
In statutul propriu Fondul Proprietatea figureaza cu o participatie de 20% la Nuclearelectrica, cu data de referinta de 28 decembrie 2005. Totusi, statul roman, actionar majoritar al Nuclearelectrica, hotarase anterior, in 13 decembrie 2005, o majorare a capitalului social, ignorand FP.  A urmat o alta majorare a capitalului companiei de energie nucleara, in contul subventiilor primite de la stat, cand, de asemenea, Fondul si-a diluat detinerea. Dupa cele doua majorari, Fondul a ajuns la o detinere de 9,7%. Pentru ca i-a disparut astfel o detinere de 10,3% din Nuclearelectrica, managementul FP spune ca a constituit un provizion de 380 milioane lei. Fondul a reglat problema primei majorari de la Nuclearelectrica, primind actiunile de la stat si ajungand sa controleze 17%. Ramane de reglat problema celei de-a doua majorari, pentru recuperarea a inca 3% din Nuclearelectrica, provizionul fiind de circa 110 milioane lei.

O alta problema invocata de  Fond este cea de la Hidroelectrica, la care detine 20% din capitalul social. Potrivit Danielei Lulache, valoarea Hidroelectrica a scazut considerabil, cu 2 miliarde lei, dupa un proces de reevaluare a activelor companiei. Cel mai probabil, diferenta de valoare a activelor provine din mai multe microhidrocentrale scoase la vanzare, care figurau ca functionale, dar unele erau in paragina. Managementul Fondului a inaintat un proiect de ordonanta de urgenta catre Guvern pentru recuperarea diferentei de valoare a detinerii la Hidroelectrica. Valoarea provizionului constituit in cazul Hidroelectrica se ridica la sute de milioane de lei.
Se remarca faptul ca reprezentantii Fondului constituie provizioane pentru doua probleme diferite: pe de o parte, pentru diferenta de detinere (Nuclearelectrica), iar, pe de alta parte, pentru diferenta valorii participatiei (Hidroelectrica). "Cei de la Fond incearca, depinde daca reusesc. E anormal daca statul ar accepta solutii trunchiate, facand concesii in favoarea Fondului. Deja s-a creat un precedent, la majorarea de la Electrica Muntenia Sud, unde s-a subscris la doua preturi diferite. Personal nu am mai intalnit o astfel de majorare, decat in doua etape sau in contul unor actiuni preferentiale", a declarat Adrian Simionescu, director general al Vienna Investment Trust.

Conducerea Fondului a ales sa plateasca o amenda, spun sefii actuali al FP, din cauza intarzierii rezultatelor financiare anuale, sacrificand astfel incheierea la timp a exercitiului financiar care ar fi aratat pierderi. Astfel, se pericliteaza listarea Fondului, distribuirea de dividende si, implicit, despagubirea in bani a fostilor proprietari. Directoratul Fondului spera sa incheie situatia financiara pe 2007 pana la sfarsitul lunii iulie. Fostii proprietari care au optat partial sau integral pentru bani in schimbul actiunilor la Fondul Proprietatea sunt despagubiti din dividendele pe care le incaseaza Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) de la Fondul Proprietatea, in calitate de actionar majoritar (83%), sumele fiind distribuite prin ANRP. De cateva luni bune nu sunt bani pentru cei care au optat pentru cash. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a primit doar 3 milioane lei si are aprobare pentru inca 10 milioane lei, spune Mihnea Iuoras, vicepresedinte al institutiei. Saptamana trecuta Varujan Vosganian, seful MEF, declara ca pentru despagubirea in bani a persoanelor deportate si a fostilor proprietari se vor aloca bani si de la buget: 25 milioane lei in mai si cel putin 25 milioane lei in iunie (incluzand si dividendele de la FP).

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă