Vești proaste de la Bruxelles pentru întreprinzătorii care au jonglat până acum cu plata taxelor în UE.
CE a propus, la sfârșitul săptămânii trecute, noi reguli pentru a împiedica acest tip de înșelătorie. Mici state din comunitatea vamală a celor 28 de țări, cum sunt Luxemburg, Irlanda, Malta și Olanda, au atras în mod tradițional companii din alte state membre, cu ajutorul unor taxe corporatiste scăzute și a unor facilități pentru lucrători și acționari.
Prin regulile propuse, care au nevoie de aprobarea statelor membre și a parlamentarilor europeni, țările în care companiile și-au avut sediul inițial ar putea bloca relocarea lor în alt stat dacă “operațiunea constituie un aranjament artificial” menit să evite taxe sau drepturi ale lucrătorilor.
“Într-o Comunitate Europeană prosperă, companiile au libertatea de mișcare și creștere. Dar acestea trebuie să se desfășoare într-un mod onest”, a spus vicepreședintele CE, Frans Timmermans. El a adăugat că propusa reformă a legii companiilor “va preveni pentru prima dată aranjamentele artificiale care țintesc evitarea taxelor și alte abuzuri”, informează Euractiv.com.
Cum procedează companiile șmechere
De regulă, relocarea unei companii însemna doar înființarea unei firme tip “căsuță poștală”, lipsită de orice activitate economică, dar care se eschiva de la plata obligațiilor fiscale. “Companiile ar trebui să se relocheze numai dacă există o motivație reală, nu doar urmărind cele mai scăzute taxe sau ca modalitate de ocolire a drepturilor lucrătorilor”, a spus Sylvia-Yvonne Kaufmann, parlamentar socialist. Ea privește propunerea Comisiei ca fiind “un pas în direcția potrivită”.
Jurova: Drepturi suplimentare pentru angajați
Věra Jourová, comisarul European pentru Justiție, a precizat că angajații vor avea în viitor un cuvânt de spus în operațiunile trans-frontaliere ale firmelor în care lucrează, iar propunerea CE țintește și spre contracararea dumpingului social – prin care producția este mutată către țări cu salarii sau drepturi reduse pentru angajați.
Pe lângă abordarea abuzurilor, Comisia încearcă simultan să faciliteze relocarea legitimă a firmelor sau filialelor lor prin introducerea unei proceduri comunitare care ar înlocui “țesătura” existentă a legilor naționale. „Firmele europene ar putea economisi milioane în costuri de start-up și fuziune dacă ar urma legislația UE cu privire la transferul peste graniță a sediului înregistrat”, a spus Věra Jourová, adăugând că sumele economisite astfel ar putea fi investite în locuri de muncă, inovații și dezvoltare.
Totodată, comisarul European pentru Justiție a mai spus că statele membre UE vor trebui să ofere proceduri online pentru înregistrarea în cele 17 state în care aceste reguli sunt deja operaționale și au dovedit scăderi semnificative ale costurilor pentru firme.
BusinessEurope, asociația pentru comerț a companiilor europene, a salutat planul de simplificare a operațiunilor trans-frontaliere, dar a avertizat asupra “creșterii poverii verificărilor” pentru firme.
Sven Giegold, parlamentar UE al Verzilor, spune că propunerea CE este „un -program promoțional pentru taxe și dumping social în Europa”. “Câtă vreme avem diferite sisteme sociale și de taxe în UE, este dăunător să facilitezi relocările firmelor în piața internă”, a spus el.
Legile privind relocarea corporațiilor, reorganizate
UE pregătește o nouă directivă privind relocarea transfrontalieră a sediilor de firmă, o mișcare care ar putea să fie cu bătaie lungă prin implicațiile cu alte domenii ale administrării corporative, inclusiv planificarea taxelor și fuziuni internaționale.