Dacă pentru alte funcţiuni ale casei soluţiile prezentate la târg au jucat cartea nostalgiei şi provocării, pentru bucătărie s-a optat în special pe serenitatea suprafeţelor perfect calibrate realizate din materiale speciale, în combinaţie cu tehnologiile înalte.
S-a putut observa predominanţa soluţiilor experte cu compoziţii geometrice sofisticate şi pentru încăperi care asigură soluţii încorporate pentru orice funcţiune.
Pardoselile tradiţionale, precum şi rafturile clasice pierd teren în favoarea suprafeţelor orizontale continue din piatră, oţel, corian sau Fenix, precum şi a celor verticale realizate din laminate, sticlă colorată şi lemn preţios.
Mix cu accente puternice şi preţioase
Arh. Cristiana Zgripcea, www.zgripcea.ro, cristiana.zgripcea@gmail.com
Principala tendinţă observată în cadrul Târgului de Mobilă de la Milano 2018 a fost aceea de a combina stilul minimalist cu accente puternice şi preţioase. Un astfel de exemplu se regăseşte şi la propunerile fronturilor de bucătărie care urmăresc linii fine, simpliste, dar realizate din materiale preţioase de tipul placărilor metalice (aluminiu, titan, alamă, cupru) sau cu blaturi tip terrazzo.
La nivelul dressingurilor şi spaţiilor pentru depozitare, fuziunea a fost realizata cu ajutorul sistemelor de închidere-deschidere tip “Gola” ce au înlocuit cu desăvârşire clasicele mânere şi materialele metalice şi preţioase din care ele însele au fost realizate, puse în evidenţă chiar şi de integrarea unui iluminat tip led în intradosul plăcilor ce le încastrează.
În ceea ce priveşte materialele textile folosite în combinaţie cu mobilierul, de exemplu la paturi şi canapele, asociaţiile cromatice predominante au fost acelea de kaki cu cărămiziu şi bleumarin cu roz pudrat, acestea regăsindu-se atât la nivelul accentelor pe fundale nude, taupe sau gri, cât şi aplicate pe totalitatea corpului.
Formele canapelelor au fost unele dintre cele mai mari surprize de la târg. Acestea urmăresc linii curbe, formele elaborate derivate din acestea devenind obiecte accent în ambientele simpliste în care au fost prezentate.
Accentele, decoraţiunile şi corpurile de iluminat sunt dominate de culoarea aurie, combinate atât cu nuanţe pastel de bej şi roz, dar şi cu culori puternice precum roşu pur.
O altă direcţie observată este reprezentată de îmbinarea şi combinarea diferitelor tipuri de materiale, chiar materiale puternic contrastante unul cu celălalt precum catifeaua din mătase cu lemnul brut, nefinisat sau onyxul şi alte pietre semipreţioase cu metalul negru, într-o prezentare industrială accentuată prin punerea în evidenţă a sistemelor de prindere şi racordare a acestora.
Oglinda, atât ca placaj de mobilier, cât şi ca obiect de sine stătător, a fost intens promovată în majoritatea ambientelor, oferind valoare adăugată corpurilor de mobilier propriu-zise.
Toate acestea au fost puse în evidenţă de corpuri de iluminat tehnic şi decorative, corpuri ce promovează din ce în ce mai mult implementarea sistemelor de smart housing, a căror parte integrată sunt.