4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBraiconf și Electroargeș au reclamat ASF pentru practici dubioase

Braiconf și Electroargeș au reclamat ASF pentru practici dubioase

Astfel, în concret, într-o raportare de pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), Electroarges arată că s-a trezit ”bombardată” de foarte multe solicitări dar și de amenzi date de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un interval foarte scurt de timp.
”Electroargeș informeaza investitorii că exista o adevărată „avalanșă” de solicitări, amenzi și măsuri dispuse într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce este inexplicabil si de nepermis pentru o institutie precum ASF, care pot destabiliza activitatea conducerii Electroargeș, o asemenea conduita fiind contrara dispozitiilor art. 15 din Codul Civil „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.”, se arată în raportarea Electroargeș de pe siteul BVB.
Una din solicitările ASF vizează presupuse lămuriri care ar trebui oferite de către companie în legătură cu tranzacțiile DEAL cu acțiuni Braiconf, fiind vizată persoana președintelui CA Electroargeș SA – Ștefan Constantin, sub pretextul unei investigații declanșată de ASF în legătură cu aceste tranzacții.
Doar că pe acest subiect ASF s-a mai pronunțat o dată în 2019 când a stabilit că nu este nicio problemă cu aceste tranzacții, iar de atunci și până în prezent nu au intervenit elemente noi.

Mai mult, conducerea Electroargeș susține că reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară amenință cu acordarea unor amenzi dacă nu sunt rezolvate chestiuni care sunt deja lămurite.

În acest sens, exemplul este dat de ultima măsură, dispusă de ASF prin care a obliogat CA Electroargeș SA a convoca o nouă AGOA, cu ordinea de zi solicitată de acționarul Tudor Dumitru.

 

Citește și : Ilegalitățile de la Unirea Shopping Center sancționate cu blândețe de ASF

Astfel, jurnaliștii de la newsonline.ro, potrivit surselor, au arătat că dacă raționamentul ASF, care spune că AGOA trebuie convocată ori de câte ori vrea un acționar indiferent de ce cere, ar fi unul valid s-ar putea ajunge la blocarea activității unei companii prin cereri repetate de convocare a forurilor de conducere. În plus, în cazul de față s-ar ajunge la situația să se propună pe ordinea de zi, la cererea lui Tudor Dumitru, votarea unor puncte care deja au fost aprobate cu majoritate largă în celelalte ședințe convocate legal.

ASF pretinde că investighează ceva pentru care DIICOT s-a pronunțat că nu reprezintă manipularea pieței de capital

Într-un raport depus la Bursa de Valori București, compania Braiconf arată că ASF i-a solicitat, în aceleași conditii ca și în cazul Electroarges, în termen de 24 de ore, să comunice ASF informații privind programul de răscumpărare anterior aprobat, invocându-se că acestea ar fi în necesare deoarece ar avea legătură cu tranzacțiile DEAL cu acțiuni Braiconf din data de 03.07.2019, care privesc Electroargeș SA, pentru a se verifica un posibil abuz de piață în legătură cu această tranzacție DEAL.

”Având în vedere adresele, măsurile și amenzile aplicate Electroargeș în această perioadă scurtă de timp, Braiconf informează investitorii și acționarii că apare că există o concertare a ASF, sau a persoanelor din interiorul ASF, pentru a se face, în mod nelegal, diverse presiuni asupra emitentilor în care dl. Constantin Ștefan are funcții de conducere, deci inclusiv și față de emitentul Braiconf SA, dat fiind că în acest emitent dl. Ștefan Constantin deține funcția de administrator, urmărindu-se în mod expres afectarea activității acestui emitent”, se arată în comunicarea Braiconf.

Citește textul integral pe newsonline.ro.

 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Drone ucrainene ar fi distrus un depozit de muniție rusesc din regiunea Rostov

Drone ucrainene cu rază lungă de acţiune ar fi atacat recent un depozit de muniţie situat pe terenul de antrenament militar Kadamovsky din regiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă