25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial"Portita" spre inselaciune, inchisa de ANS

„Portita” spre inselaciune, inchisa de ANS

La mai multe conduceri de federatii sportive nationale, printre care si cea de tenis, dezinteresul, haosul si nestiinta sau, pur si simplu, dorinta de a-si pastra o portita deschisa spre inselaciune sunt caracteristici dominante. La forul de tenis, de pilda, cea mai plauzibila varianta pare cea din urma din cauza incalcarii unor reguli elementare, cum ar fi intocmirea actelor de constituire a structurilor sportive si afilierea acestora la forul de specialitate, cu numai cateva luni inainte de Adunarea Generala in cadrul careia vor avea loc alegeri prezidentiale.

Mai exact, actualii sefi ai fr de tenis au ignorat complet legalitatea alcatuirii dosarelor de afiliere a cluburilor la federatie si, in conditiile in care reprezentantul fiecarei structuri are drept de vot, nu au comunicat in teritoriu noile reguli.  Printre cele mai importante cerinte, stipulate de altfel din 2005 in statutul FRT, se numara legalizarea actelor, nu atasarea unor simple copii ca pana acum, care sa ateste constituirea cluburilor, existenta sediilor si patrimoniului acestora. Noile formalitati nu au fost introduse ca simplu moft, ci ca o masura in plus de protectie impotriva aparitiei, peste noapte, a unor cluburi sportive fantoma cu principalul scop de a ajuta anumiti candidati sa obtina ilicit voturi favorabile in campaniile electorale pentru presedintia forurilor de specialitate. Unul dintre cazurile de notorietate in aceasta directie a fost inregistrat la FR de sah, la alegerile prezidentiale din  2001 (castigate de Alexandru Crisan), unde au fost infiintate peste 46 de cluburi-fantoma (fara jucatori, fara forma juridica definitivata si fara activitate in domeniul sahului).

ANS a anulat alegerile
Neregulile de la tenis din acest an au fost insa descoperite de reprezentantii Agentiei Nationale pentru Sport, iar Octavian Belu, presedintele ANS, a semnat un ordin prin care a cerut ca Adunarea Generala a FRT pentru alegerea noului presedinte (programata initial pe 22 mai) sa se amane. Potrivit aceluiasi ordin, Comitetul Director al FRT a fost somat ca pana la data de 2 iunie 2008 sa dispuna masurile legale si statutare referitoare la afiliere, in situatia nerespectarii acestor cerinte, ANS urmand a sista finantarea federatiei.

"Nimeni nu s-a gandit sa reactualizeze noile cerinte de afiliere a cluburilor. Dar nu numai la noi s-a intamplat asa ceva. si alte federatii au patit acelasi lucru", si altii au fost prinsi in "off-side", ne-a explicat senin, cu o nota de multumire in glas, Alexe Bardan, unul dintre cei patru vicepresedinti din Consiliul Director care conduce FR de Tenis. "Speram ca pana pe 1 iunie toata lumea sa ne trimita actele solicitate, ca din 6-7 iunie candidatii la functia de presedinte sa aiba timp sa-si promoveze programele, peste aproximativ 30 de zile urmand a avea loc Adunarea Generala. Personal cred insa ca aceasta va avea loc abia in a doua jumatate a lunii august pentru ca pana acum niciodata nu au fost indeplinite, de prima data, cerintele care prevad prezenta a doua treimi din membri pentru ca Adunarea sa fie statutara", a mai spus Alexe Bardan. Pana inainte de acest ultim "recensamant", la federatie erau afiliate 222 de cluburi, dar, potrivit oficialului FRT, deja mai bine de zece adrese s-au intors la sediul federatiei cu stamplia "adresant necunoscut".

Dragomir, bulversata de "aiureala" de la FRT
Ruxandra Dragomir, unul dintre posibilii candidati la presedintia FRT, alaturi de Mihai Rusu, Dumitru Haradau si Sever Dron, s-a declarat ingrijorata atat de eventualitatea aparitiei unor cluburi-fantoma, cat si de modul de lucru al actualului Consiliu Director al FRT. "Aparitia peste noapte a unor asociatii sportive fantoma este foarte probabila, dar, din pacate, greu de controlat. Consider corecta interventia Agentiei Nationale pentru Sport in ceea ce priveste afilierea cluburilor la Federatie si pot spune ca voi fi extrem de atenta in acest sens, mai ales ca deocamdata nu exista nici o data concreta a adunarii generale, iar candidatii la presedintie nu-si pot face nici un plan vizavi de viitoarea campanie electorala. Pe langa asta nu pot sa nu remarc faptul ca Comitetul Director functioneaza intr-o directie in care sunt favorizati cei din actuala conducere, nu dau nume. De asemenea, nimeni nu stie nimic vizavi de tipul mandatului viitorului presedinte: va fi unul interimar, va fi unul intreg? Este o aiureala intreaga in care toata lumea asteapta sa treaca timpul sa se decida ceva", a spus Ruxandra Dragomir.

Cluburi fara sportivi
Una dintre cele mai mari scapari din statutul FR de Tenis este legata de numarul minim de sportivi legitimati pe care trebuie sa-i aiba un club pentru a se putea afilia la FRT. Daca pana in 2005, pe langa alte multe cerinte, un club trebuia sa aiba cel putin 15 sportivi legitimati pentru a adera la forul national de specialitate, potrivit ultimelor reglementari, aprobate insa de Adunarea Generala a FRT, acest mic amanunt nu mai exista. Prin urmare, cluburile de tenis pot fi agreate de FRT chiar daca nu au nici un practicant oficial al acestei discipline!

REFUZ
» Pavel, alaturi de Dragomir
Tenismanul Andrei Pavel a declarat ca nu il tenteaza absolut deloc o functie in cadrul Federatiei Romane de Tenis si considera ca fosta jucatoare Ruxandra Dragomir ar fi persoana potrivita pentru a-i urma lui Ilie Nastase la conducerea forului roman. "Eu ma gandesc mai degraba la o pauza dupa ce imi voi incheia cariera. Sa fii in conducerea federatiei mi se pare un lucru extrem de complicat, mult mai greu decat sa fii jucator de tenis", a declarat Pavel. "Sunt niste lucruri foarte complicate la federatie. Eu cred ca Ruxandra Dragomir este cea care urmeaza si cred ca poate face treaba foarte buna. Eu o cunosc pe Ruxandra de cand eram mic, ca si pe domnul Haradau ,si pe domnul Mihai Rusu, si nu mai stiu cine candideaza. Insa pentru mine Ruxandra Dragomir este o jucatoare care a trait in tur si care cred ca poate sa faca treaba foarte buna la federatie, sunt sigur. Sunt o gramada de lucruri pe care nu le inteleg, politica e politica si vom vedea ce va urma. Ruxandra Dragomir a fost de ani de zile capitan la FedCup, este implicata de foarte multa vreme in tenisul feminin, iar acum se pare ca vrea sa se implice si in tot tenisul, asa cum cred ca ar trebui sa facem toti dupa ce ne retragem, unii mai mult, altii mai putin", a afirmat jucatorul.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă