4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialGigi Becali incheie sezonul la DNA

Gigi Becali incheie sezonul la DNA

Gigi Becali este protagonistul unei premiere postdecembriste in fotbalul romanesc. Patronul Stelei este primul manager din Liga I care este urmarit penal pentru mita deoarece ar fi intentionat sa dea 1,7 milioane de euro jucatorilor de la Universitatea Cluj pentru ca acestia sa-si apere corect sansele pe terenul de fotbal in meciul cu CFR. Principalele probe ale procurorilor sunt interceptarile telefonice ale unor convorbiri, banii confiscati si autodenunturile unora dintre jucatorii de la Universitatea Cluj. Procurorii anticoruptie au obtinut mandat de judecator pentru interceptarile convorbirilor dupa ce au aflat de intentiile lui Becali, din alte interceptari facute cu mandat intr-un alt dosar penal.

 

Pana acum, "recidivistul" Becali, inventatorul ofertelor de bani in sacosa, la purtator, a scapat de dosar penal deoarece de fiecare data s-a invocat faptul ca un jucator de fotbal nu este functionar public pentru a putea fi mituit. De aceasta data, Becali risca sa fie inculpat deoarece echipa Universitatea Cluj apartine municipalitatii, care este institutie publica, iar printre cei invinuiti se afla si presedintele consiliului de administratie, Anton Dobos, ajuns in functie prin votul municipalitatii. Nu este exclus ca si jucatorii sa fie considerati func-tionari daca au un contract de munca.

 

Desi i-au blocat masina in trafic pe strazile Bucurestilor, procurorii nu au reusit ieri sa-l citeze pe Gigi Becali pentru a-l audia la sediul central al DNA in noul dosar penal. Becali a invocat dreptul de a primi oficial, prin posta, citatia, precum si dreptul sau de a-si pregati apararea. El a fost deja pus sub invinuire pentru dare de mita, deoarece ar fi oferit 1,7 milioane de euro jucatorilor de la echipa de fotbal Universitatea Cluj pentru ca acestia sa invinga sau sa faca meci egal cu CFR Cluj, in partida de miercuri, 7 mai. Scopul lui Becali era ca echipa sa, Steaua Bucuresti, sa fie din nou campioana Romaniei, ceea ce ar fi insemnat incasarea a aproape 10 milioane de euro de la UEFA, suma destinata echipelor care se califica in Liga Campionilor. Acesta ar fi fost scopul final al darii de mita de care este suspectat Gigi Becali, patronul Stelei. In acest nou dosar au fost puse sub invinuire, in afara de Becali, alte trei persoane, si anume Teia Sponte (vicepresedintele clubului de fotbal Steaua), pentru complicitate la dare de mita, Anton Dobos, presedintele Consiliului de Administratie de la echipa de fotbal U Cluj, pentru luare de mita, precum si Traian Bendorsean, pentru complicitate la luare de mita. Interceptarile convorbirilor reprezinta principalele probe ale procurorilor anticoruptie, precum si unele autodenunturi facute de jucatorii de la U Cluj.

Potrivit unor surse judiciare, exista zeci de pagini de transcrieri de convorbiri in care George Becali ar fi promis banii, convorbiri din care ar rezulta negocierea sumelor, unde se stabilesc locul de intalnire, precum si conditiile in care se predau banii persoanei de contact desemnate special de echipa Universitatea Cluj.

Mandatele pentru primele interceptari au fost date intr-un alt dosar penal in care era implicat Becali, sustin aceleasi surse. Din primele interceptari, realizate in urma cu peste doua luni, ar fi rezultat indicii temeinice privitoare la intentiile de dare de mita ale lui Becali pentru a-i motiva pe jucatorii unor echipe de fotbal ce urmau sa dispute meciuri cu CFR Cluj. Procurorii anticoruptie au obtinut de la judecator mandate speciale pentru a urmari informativ actiunea "valiza cu bani", ce urma sa ajunga la jucatorii de la Universitatea Cluj, mai sustin sursele noastre.

O echipa complexa de anchetatori s-a pus in miscare si a urmarit pas cu pas operatiunea. Potrivit interceptarilor, banii urmau sa fie dusi la Cluj de Teia Sponte, vicepresedintele clubului de fotbal Steaua si partenerul lui Becali atat in afaceri, cat si in dosare penale aflate pe rolul DNA. Intalnirea cu persoana de contact desemnata de U Cluj, respectiv Gigel Coman (fost jucator la Steaua), urma sa aiba loc la restaurantul Aroma.

 

Patronul restaurantului, Traian Bendorsean, ar fi si el implicat ca suspect in dosar, dupa cum ar rezulta din interceptarile convorbirilor acestuia cu protagonistii scandalului. Rolul lui Bendorsean ar fi fost de garant al corectitudinii "afacerii". Imediat dupa finalizarea partidei dintre U Cluj si CFR Cluj, cand actorii afacerii au iesit din restaurant, au fost incercuiti de echipa de anchetatori ce erau insotiti de fortele speciale de interventie. Anchetatorii au luat valiza de bani si pe insotitorii acesteia, respectiv pe Teia Sponte cu cei doi bodyguarzi care il insoteau, precum si pe Gigel Coman si pe Traian Bendorsean si i-au dus la sediul DNA din Cluj pentru audieri preliminare. Banii gasiti au fost confiscati de catre procurori si reprezinta probe materiale.

Teia Sponte ar fi refuzat sa dea declaratie scrisa in absenta avocatului, sustin surse judiciare. La sediul DNA au fost adusi ulterior si alti jucatori de la U Cluj, intre care Dorin Goga, capitanul echipei. Goga ar fi recunoscut faptul ca Gigi Becali ar fi oferit banii pentru a se castiga meciul cu CFR Cluj inainte ca procurorii sa-i arate inregistrarile convorbirilor sale, motiv pentru care el poate scapa de invinuire. Intre interceptarile relevante – sustin surse judiciare – s-ar afla si dialogurile lui Becali cu Anton Dobos, presedintele Consiliului de Administratie de la Universitatea Cluj, precum si interceptari ale convorbirilor unor jucatori, intre care, pe langa Goga, s-ar afla si Claudiu Raducan, atacant la aceeasi echipa (fost jucator la Steaua).
In cursul zilei de ieri, procurorii anticoruptie au audiat mai multi jucatori ai echipei Universitatea Cluj, intre care s-au aflat Claudiu Raducan si Cristian Silvasan. De asemenea, a fost audiat antrenorul Arpad Meszaros si s-au facut perchezitii la sediul echipei Universitatea Cluj. Gigi Becali risca sa ramana fara cei 1,7 milioane de euro pe care i-a trimis ca mita la Cluj, deoarece legea penala prevede confiscarea sumei daca anchetatorii il vor trimite in judecata, iar instanta va accepta argumentele procurorilor prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Pana in prezent, procurorii i-au pus sub invinuire pe Gigi Becali, patronul Stelei, sub acuzatia de dare de mita, pe Teia Sponte, acuzat de complicitate la dare de mita, pe Anton Dobos, presedintele Consiliului de Administratie al echipei Universitatea Cluj, acuzat de luare de mita, precum si pe Traian Bendorsean, acuzat de complicitate la luare de mita. Ceilalti audiati pana in prezent au deocamdata statut juridic de martor. Dintre cei patru pusi sub invinuire, doar Becali nu s-a intalnit cu procurorii. In cursul zilei de ieri, un politist de la DNA s-a dus la domiciliul lui Becali din Bucuresti pentru a-i inmana o citatie pentru ora 15.00. Cum Becali tocmai plecase "de la palat", politistul l-a urmarit, l-a blocat la o intersectie semaforizata si i-a inmanat citatia peste geamul masinii.

Becali a mototolit citatia, a aruncat-o pe strada si l-a anuntat pe politist ca nu se va prezenta la audierea programata ieri, deoarece vrea sa-si pregateasca apararea. Becali a recunoscut ca a fost blocat de masinile DNA, desi era in trafic, si a declarat ca i-a invitat pe anchetatori sa-i trimita citatia prin posta. De asemenea, Becali a sustinut ca, dupa incidentul din trafic, la poarta domiciliului sau s-au prezentat reprezentantii DNA pentru a inmana oficial citatia, dar bodyguardul sau a refuzat sa semneze de primire. Becali a cerut sa i se trimita citatia prin posta pentru ca el va deschide cutia postala peste doua saptamani.

De ce premierea unor jucatori de fotbal este fapta penala
Potrivit avocatului Valeriu Matei, specialist in drept penal, "daca procurorii vor demonstra cu acte ca la echipa Universitatea Cluj actionarul majoritar este municipiul Cluj, iar presedintele Consiliului de Administratie (respectiv Anton Dobos – n. red.) a fost desemnat de catre institutia publica si are un contract semnat si de reprezentantul acestei institutii publice si primeste bani pentru acest serviciu, in acest caz presedintele (respectiv Dobos – n. red.) este considerat functionar, deci posibil actor al infractiunii de acceptare de mita. De asemenea, daca jucatorii au un contract de munca, sunt platiti pentru a juca la societatea unde municipalitatea este actionar majoritar, atunci jucatorii de fotbal sunt functionari.

 

Legiuitorul nu se refera la functionarul public, ci la orice alt functionar care are un contract de munca pentru a se achita de indatoririle sale de serviciu. Potrivit articolului 254 Codul Penal, functionarul care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu comite infractiunea de luare de mita, iar fapta se pedepseste cu inchisoare intre 3 si 12 ani si interzicerea unor drepturi. Cei care dau banii sau foloase necuvenite sau le promit, comit si ei infractiunea de dare de mita, indiferent de calitatea pe care o au. Darea de mita se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani". Potrivit informatiilor oficiale, municipiul Cluj detine 55,84% din actiunile Universitatii Cluj, evaluate la circa 2,5 milioane de euro.

RECIDIVA
» Oferta marca Becali: sacosele cu bani
Gigi Becali a mai fost implicat si in alte scandaluri in care a oferit bani unor cluburi de fotbal pentru a invinge alte echipe care puneau in pericol pozitia de lider in clasament a Stelei. De notorietate publica este scandalul din 2006, cand Becali a alergat cu sacosa cu bani dupa autocarul echipei Gloria Bistrita, cu intentia de a-i recompensa pe jucatori pentru a invinge echipa Rapid Bucuresti. Atunci a existat si un dosar penal la DNA, dar procurorii au inchis ancheta, deoarece nu aveau suficiente elemente pentru a proba darea de mita. Becali a mai fost suspectat ca a oferit bani si echipelor Universitatea Craiova si Ceahlaul Piatra Neamt pentru a invinge CFR Cluj. Dupa asemenea scandaluri repetate, conducerile Federatiei Romane de Fotbal si a Ligii Profesioniste au hotarat sanctionarea unor astfel de practici prin depunctarea echipelor implicate. Mircea Sandu, presedintele FRF, a anuntat ieri ca, daca se va dovedi faptul ca Becali a trimis banii la Cluj special pentru a-i stimula pe jucatorii de la Universitatea, atunci se va intruni Comisia Federala, iar Steaua risca sa fie pedepsita.

Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă