Daca ar trebui sa acceptam spusele lui Warren Buffet privind situatia economiei SUA, atunci ne-am gandi, in primul rand, la existenta unei recesiuni reale, marcata de evolutia pretului petrolului si de influenta acestuia asupra functionarii economiei mondiale in general.
Sa ne imaginam ce s-ar intampla daca pretul acestui produs ar ajunge in timp la 200$/baril, iar pretul benzinei la 10$/galon. De fapt, nici nu este greu de conceput o asemenea predictie; unii specialisti, cum este economistul-sef al CIBC World Market, au prognozat acest pret pentru urmatorii 5 ani. Toate aceste evolutii se bazeaza pe cresterea cererii in detrimentul ofertei/productiei. Aceeasi parere este impartasita si de presedintele OPEC, Chakib Khelil, care aduce un argument in plus: piata petrolului este condusa de dolar, moneda care trece prin momente de slabiciune.
Pe acest fond consider ca o investitie profitabila pe termen lung la BVB este in sectorul energetic, in special al prelucrarii titeiului si producerii gazului natural. Pentru o analiza fundamentala in domeniu am ales nu intamplator compania Rompetrol Well Service (PTR), a carei activitate s-a evidentiat in ultimii 3 ani – clientii sai importanti sunt Petrom (65%) si Romgaz (14%). Raportarile finale ale anului 2007 ne prezinta urmatoarele date ale indicatorilor financiari si de performanta: free float 49%; profit 17,3 mil. lei (± 73%); EBITDA 7,1; PER 10,48; EPS 0,1241; ROE 27,1%. La acestea, pentru 2008, adaugam investitiile cele mai mari (14 mil. lei) din surse proprii pentru dezvoltarea capacitatii de productie. In conditiile EBITDA si PER putem aprecia in acest an un pret minim real cuprins intre 1,4 -1,8 lei, adica avem un discount de 8-38% fata de pretul actual de 1,3 lei.
Graficul actiunii PTR prezinta evolutia zilnica a pretului din ultimele 6 luni de zile. Se poate observa ca in perioada analizata trendul secundar creat (3-6 luni de zile) este unul descendent.
Caracteristicile acestui trend: minimele inregistrate au fost tot mai mici (lower low), iar un minim local, de fapt un dublu bottom (minim dublu), a fost inregistrat in doua zile consecutiv, 15 si 16 aprilie 2008, la nivelul de 1,1900 lei. Acesta devine si un prag de suport destul de puternic pentru evolutiile viitoare.
Constatam ca in ultimele 4 luni avem o mica ciclicitate lunara privind realizarea unor swinguri pozitive (mici corectii pozitive) de 5-6 zile cu variatii crescatoare totale de 7-10% pe fondul unor mici rally-uri locale realizate pe o crestere generala a bursei. Speculatorii pot profita de aceste oscilatii. Fireste ca, fiind un trend descrescator, vom observa dupa aceste cresteri temporare si scaderi mai accentuate de pret mult mai volatile si agresive, care accentueaza incertitudinea investitorilor pe termen scurt si care au condus catre minimele recente.
Din 16 aprilie, suntem pe un trend minor de crestere, care a realizat o desprindere de peste 8% (de la 1,2 la 1,3 lei), de aceasta data volatilitatea fiind comparabila cu cea a swingurilor negative anterioare. Putem aprecia astfel ca avem o revenire mai in forta a cumparatorilor cu sperante pentru realizarea efectiva a unei intoarceri reale (rebound). Conditia de baza pentru schimbarea directiei este indeplinirea a doua etape obligatorii: 1) pretul sa depaseasca consistent topul anterior de la 1,32 lei si sa testeze primul prag de rezistenta de la 1,3400 lei; 2) chiar daca ulterior se va produce un pull back (o mica intoarcere), acesta sa nu intre in zona pragului de suport creat de dublul bottom din 15-16 aprilie si, mai ales, sa nu-l strapunga (altfel e posibil sa vedem noi minime).
Pentru a vedea daca acest lucru este realizabil vom analiza semnalele celor doi indicatori tehnici de baza, si anume RSI si MACD, si vom observa doua lucruri interesante: o divergenta a acestora fata de evolutia pretului, care confirma tendinta actuala de crestere, si o intoarcere aproape sigura cu consolidarea directiei actuale pe termen scurt.
Sperante mai mari vor fi o data cu intrarea liniei MACD (-0,017) in zona pozitiva, situatie care se poate realiza in 1-2 zile, timp in care RSI va depasi valorile unui prag critic de 60 puncte. In aceste conditii si fiind avantajati si de un trend crescator general bursier, vom putea urmari depasirea pragului de 1,34 lei si testarea urmatorului prag de rezistenta de la 1,4120 lei. De aici incolo, totul depinde de evolutia generala a bursei.