» Curtea de Apel Bucuresti a respins, ieri, contestatia depusa in prima zi de Paste la adresa candidaturii lui Sorin Oprescu pentru Primaria Capitalei
de catre pensionara Doina Mocanu, mentinand decizia Tribunalului Bucuresti. Fostul senator PSD ramane in cursa pentru postul
de primar general, mandru de faptul ca Justitia si-a spus cuvantul.
Acuzat ca spune vorbe sub dictarea lui Ion Iliescu si Costel Bobic, ca a folosit la intocmirea listelor cu sustinatori informatii din diverse baze de date, ca unii dintre semnatari nu-si recunosc semnaturile, Sorin Oprescu a avut si ieri parte de o noua runda de dezbateri la Curtea de Apel Bucuresti, prima castigand-o vineri cu unanimitatea voturilor judecatorilor. De altfel, Oprescu a avut castig de cauza si ieri, el invingand o pensionara care ar fi facut, spune ea, in calitate de simplu cetatean, anchete prin spitale dupa semnaturile candidatului independent. Cat despre continuarea actiunii, pensionara fiind cardiaca, avocata acesteia, Ileana Clepcea Radescu, nu a putut preciza la aflarea verdictului ce decizie va lua clienta ei care nu a fost prezenta la tribunal. Intrebata daca Mocanu este membru de partid, avocata Doinei Mocanu a spus ca nu s-a putut dovedi acest lucru. Oprescu afirmase cu o zi inainte ca, din cate a aflat, pensionara Mocanu ar fi membra a unui partid la filiala sectorului 3. Mai multe amanunte nu a furnizat.
Anterior deciziei de ieri a Curtii de Apel, Tribunalul Bucuresti respinsese, luni, contestatia formulata de bucuresteanca Doina Mocanu impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de vineri seara, care a stabilit ca Sorin Oprescu poate participa la alegerile pentru Primaria Capitalei, desi Biroul Electoral Municipal i-a respins candidatura. Doina Mocanu a sustinut ca ar exista indicii potrivit carora listele de sustinatori ai lui Sorin Oprescu ar contine date ale unor pacienti din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde Oprescu a fost director. Avocata Doinei Mocanu a completat, sustinand ca ar exista indicii potrivit carora listele sustinatorilor pentru candidatura lui Sorin Oprescu nu au fost semnate de persoanele cu acele date de identificare, nu sunt complete, lipsind semnatura sau datele din buletin. Drept urmare, aceasta a cerut o expertiza grafologica, proba respinsa de magistratii Tribunalului Bucuresti. De asemenea, avocata Doinei Mocanu a sustinut ca Sorin Oprescu s-ar fi folosit de datele persoanelor din spital pentru a completa lista sustinatorilor. Intrebata insa daca detine probe in sprijinul acuzatiilor conform carora Sorin Oprescu ar fi folosit baza de date a Spitalului Universitar pentru a strange semnaturi de sustinere a candidaturii, avocata Radescu a raspuns ca mai degraba este vorba despre "o temere" a Doinei Mocanu, bazata pe informatiile ce s-au vehiculat in presa.
Pensionara nu a fost singura in demersul ei, fiind acompaniata de pe margine de liderul PIN, Cozmin Gusa (fost secretar general al PSD inaintea migrarii sale la PD si ulterior la PIN, acum candidat la PMB). El a declarat, luni, ca nu-l poate considera pe Sorin Oprescu independent in cursa pentru Primaria Capitalei, ci "candidatul lui Ion Iliescu, pe care acesta il va folosi in lupta interna din PSD". Gusa a sustinut ca declaratiile lui Sorin Oprescu ar fi doar niste scenarii specifice "pentru un om care provine dintr-o familie de securisti" si ca declaratiile acestuia i-ar fi dictate de catre Ion Iliescu si de omul de afaceri Costel Bobic.
Oprescu l-a acuzat si el pe Gusa ca ar sta in spatele contestarii sale. "Eu am respectat toate caile legale, dar toate au o limita.
L-am sfatuit pe Cozmin Gusa sa nu mai faca declaratii prin gura altora, sa nu mai gaseasca o serie intreaga de cetateni care sa actioneze pentru el. Gusa nu face decat sa lanseze ditirambe de genul acesta. Cei care ma acuza imi fac de fapt campanie electorala", a declarat Sorin Oprescu. El a recunoscut totusi, intr-o interventie telefonica, faptul ca a strans liste cu semnaturi inclusiv in spital, unde ar fi fost ajutat de medici.
"In spital s-au strans liste de la doctori, prin sustinerea lor, facute foarte clar pentru ca poarta particula in fata «doctor Ionescu Vasile» si asa mai departe, iar chestiunea cu spitalul si cu aceasta suspiciune vine de la ideea CNP-urilor", a spus Oprescu.
Suspiciunile la adresa semnaturilor depuse de Oprescu au fost intarite de un cotidian central care a relatat ca a verificat o pagina, fotografiata la conferinta de presa a candidatului independent, din listele sale cu semnaturi, constatand ca unii dintre cei contactati sustin ca acestea le-au fost falsificate.
REACTIE
» Diaconescu cere
convocarea BPN
Dupa aflarea verdictului Curtii de Apel de vineri seara ce i-a fost favorabil lui Sorin Oprescu (candidat generat de PSD sub forma de independent), candidatul oficial, Cristian Diaconescu, a anuntat ca va cere convocarea forului de conducere al partidului, dand de inteles ca ar fi posibil sa se retraga din cursa pentru Primarie. Imediat, declaratiile sale au fost nuantate de Miron Mitrea, care a afirmat ca PSD ramane cu acelasi candidat. Cristian Diaconescu a avut o reactie vizibil nervoasa: "Sa inteleg ca prin aceasta decizie domnul Oprescu devine candidat, ceea ce este foarte bine pentru domnia sa si pentru un demers personal. Sa inteleg totodata ca, prin aceasta decizie, sistemul ticalosit in Romania a murit, deci totul este in regula. Eu voi cere convocarea Biroului Permanent National al PSD pentru a vedea daca mai are rost sau nu sa participam la aceste alegeri". Mai mult, Diaconescu a insistat: "E posibil sa inceapa campania si sa se discute daca mai candideaza sau nu Diaconescu. (…) Incep sa cred ca intr-adevar domnul Oprescu are dreptate: sistemul ticalosit hotaraste unde si pana unde se intinde democratia in Romania. Iar eu, Cristian Diaconescu, la astfel de jocuri nu ma fac partas". Cristian Diaconescu a criticat ieri si faptul ca pana in acest moment nu se cunoaste numarul exact al votantilor, ceea ce
i-a permis lui Oprescu sa castige in prima instanta.