Tot mai multi romani sunt refuzati – unii direct, altii sub diferite pretexte – de companiile de inchiriat masini din strainatate. Motivul? Unii concetateni de-ai nostri nu le-au mai returnat autoturismele imprumutate.
"Romania libera" a testat mai multe companii de profil din mari capitale europene. Directorul unei mari firme din Austria ne-a spus, verde-n fata, ca nu poate sa ne dea un automobil deoarece suntem cetateni romani.
Politistii romani afirma ca furturile de la companiile occidentale de rent-a-car au crescut din a doua jumatate a anului trecut, ei confiscand deja 15 masini aduse ilegal in tara de retele de hoti.
Vasile G. a mers luna trecuta la Viena si, deoarece trebuia sa ajunga si in Italia, a decis sa inchirieze o masina din capitala Austriei. Prevazator, si-a facut rezervare online la compania de rent-a-car Avis, care a acceptat-o fara nici o problema. Apoi, pe aeroportul din Viena a mers linistit la ghiseul societatii, sa-si preia autoturismul. "Pe internet gasisem o masina care era prea mica pentru ce imi doream. Asa ca, odata ajuns la ghiseu, i-am intrebat daca nu a aparut cumva una mai mare. Mi-au spus ca au nevoie de cartea mea de credit ca sa-mi poata da acest raspuns. Le-am cerut sa imi spuna inainte. Daca nu gaseau un autoturism mai mare, nu mai inchiriam de la ei. Nu au acceptat", ne-a declarat Vasile.
Romanul le-a dat pana la urma nu una, ci doua carti de credit si pasaportul, cu care lucratorul de la ghiseu a mers in spatele unui paravan. Functionarul a revenit dupa cateva minute si i-a transmis ca Avis Viena nu mai dispune momentan de nici un vehicul de inchiriat. "Enervat, am mers la alta companie. Acolo, surpriza, mi-au spus in fata ca ma refuza pentru ca sunt roman. Cu greu i-am convins ca sunt cat se poate de onorabil, dar cand mi-au verificat cartea de credit mi-au spus ca am fonduri insuficiente. Asta era imposibil, stiam foarte bine ce bani am in cont. Dupa un telefon la banca mea, am aflat ca, anterior, Avis, fara sa imi spuna si fara sa imi ceara voie, mi-a blocat 4.000 de euro din cont, probabil drept garantie pentru ca sunt roman", afirma Vasile G. Barbatul a sunat la centrala Avis si, dupa indelungi negocieri, i-a convins pe acestia sa deblocheze suma respectiva. Tot conflictul a durat mai bine de doua zile.
Nu mai primim nici scutere
Dificultatile pe care le-a intampinat Vasile G., altfel un om de afaceri serios, au o singura explicatie: companiile de rent-a-car occidentale se feresc sa mai lucreze cu romani, deoarece tot mai multi dintre ei inchiriaza autovehicule si nu le mai returneaza.
De altfel, cazul de mai sus nu e singurul, ba chiar refuzurile se intetesc. "Romania libera" a incercat sa vada cat de greu este pentru un bucurestean sa inchirieze un autoturism in capitalele europene, asa ca am sunat la mai multe companii importante de rent-a-car din Vest. Nu a durat mult pana cand ni s-a raspuns in fata ca nu putem fi serviti. "Nu imprumutam masini romanilor, deoarece multe pe care le-am dat nu s-au mai intors, le-au furat. Imi pare rau", ni s-a transmis de la ghiseul UnionCar Viena. Alte firme ne-au refuzat mai discret. "Nu puteti parasi Germania daca luati masina de la noi", ni s-a transmis de la Avis Berlin. In fine, reprezentantii altor societati de rent-a-car au spus ca avem nevoie de carti de credit de la banci cunoscute si o garantie consistenta, care depasea in unele cazuri 1.000 de euro.
Un ziarist bucurestean ne-a povestit ca el a patit-o mult mai rusinos de la o firma de inchirieri din Grecia. Omul a fost, anul trecut, intr-o vacanta in insula Paralia si nu a putut inchiria nici macar un scuter din cauza cetateniei romanesti. "Grecii mi-au spus ca romanii le-au furat sapte scutere si nu vor sa aiba de-a face cu noi", ne-a spus bucuresteanul.
Efectul Mailat
Administratorul Avis Romania, Gabriel Galeteanu, recunoaste ca, mai ales dupa scandalul Mailat, de anul trecut din Italia, toate companiile occidentale de inchirieri auto din Europa sunt mai reticente cu cetatenii romani, iar verificarile sunt mai drastice. "Cand ai scos pasaportul si vad ca esti din Romania, afiseaza un gen de crispare, asta e adevarat", admite administratorul. Cele mai multe refuzuri de care stie Gabriel Galeteanu au avut loc la filiala Avis din Nisa, in Franta. "Acolo au fost cele mai multe situatii de acest gen, ei sunt cei mai conservatori. Acum vreo trei ani, au refuzat chiar un patron important din media, desi avea carti de credit emise de banci foarte cunoscute. Romanul a dat peste un agent care nu a vrut sa-i inchirieze un automobil, desi avea rezervare. I s-a spus in fata: Daca nu aveati pasaport romanesc, nu era o problema", povesteste Gabriel Galeteanu. Acesta isi aminteste de inca un refuz inregistrat la filiala din Amsterdam, dar si in alte locatii din Europa.
Potrivit administratorului Avis Romania, din experientele clientilor sai rezulta ca acestora nu li se spune in fata ca sunt refuzati pentru ca sunt romani decat daca agentul este mai putin experimentat. De cele mai multe ori, functionarii aleg cai mai elegante, care sa-i fereasca de un eventual scandal de discriminare. De exemplu, inventeaza scuza ca nu mai au nici o masina la dispozitie. Iar daca este returnata una chiar in acel moment, clientului i se spune ca e rezervata pentru altcineva. "Pana la urma, e proprietate privata si fiecare si-o pazeste cum poate. Avem cateva nume cu persoane suspecte in baza noastra de date, dar lucrurile sunt delicate", afirma Gabriel Galeteanu.
Acesta crede ca si angajatii respectivelor firme sunt deseori prea scrupulosi. "Daca un agent are la activ mai multi clienti care au disparut cu masinile, nu i se imputa lui paguba, dar devine suspect si i se sugereaza sa plece din companie, pentru ca nu a fost suficient de atent".
Interviu
"Nu avem incredere in cardurile de credit romanesti"
Unul dintre directorii companiei austriece Union Car, Jurgen Laub, a recunoscut pentru "Romania libera" ca nu mai inchiriaza cu nici un chip masini romanilor, indiferent daca acestia prezinta toate documentele care se cer in asemenea cazuri.
"Romania libera": De ce nu mai inchiriati autoturisme celor care vin din Romania?
Jurgen Laub: Nu imprumutam, e adevarat, pentru ca am avut mari probleme cu romanii, le-am inchiriat masini si nu s-au mai intors cu ele. Am avut patru cazuri in ultimul timp.
"R.l.": Dar in felul acesta ii discriminati si pe cei care nu au nici o vina, care sunt in regula.
J.L: Toti romanii spun asta, ca sunt OK. Dar eu nu pot pune baza pe asta. si mai este o chestie. Am dubii chiar si asupra cartilor de credit din Romania. De ce?
Pentru ca in Occident, cand primesti o carte de credit, banca te verifica si garanteaza pentru tine. In Romania, oricine se duce cu niste bani la banca, primeste o carte de credit. Nu e normal.
Apoi, vine in Viena, noi vedem cartea de credit si mergem pe incredere. Dar ne pacalim.
"R.l.": Ati incercat sa colaborati cu Politia romana, sa va recuperati masinile sau macar sa-i gasiti pe hoti?
J.L.: Da, am trimis un om sa discute cu politistii din Romania, dar nu ne-au ajutat. Nu au vrut sa lucreze cu noi. Nu stiu de ce nu ne-au ajutat.
Anchete
Politistii romani cauta 15 masini furate de la firme din Europa
Politistii romani au confiscat deja nu mai putin de 15 masini descoperite ca fiind inchiriate in strainatate, apoi furate si aduse in tara, si au in urmarire inca cel putin pe atatea, potrivit ofiterilor Serviciului Furturi si Trafic Auto din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Acestia ne-au declarat ca fenomenul a luat amploare din a doua jumatate a anului trecut, hotii fiind incurajati de faptul ca, o data cu intrarea Romaniei in UE, nu se mai fac controale serioase la granita cu Ungaria. "Avem acum in lucru un dosar penal in care am descoperit o astfel de retea. Metoda de operare era urmatoarea: pleaca doi-trei romani spre capitalele europene si fura fiecare cate o masina in aceeasi zi. Folosesc fie acte romanesti falsificate, fie chiar actele reale", ne-a precizat un ofiter care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Acesta a explicat ca reteaua are "inaintasi", oameni care inchiriaza masini – in general, noi si scumpe – pe numele lor, apoi le transmit unor intermediari care le aduc in tara. "Inaintasii" nu risca prea mult, deoarece, potrivit legislatiei europene, nu pot fi acuzati de furt, ci doar de abuz de incredere, infractiune care, potrivit comisarului, se pedepseste in Occident doar cu amenda penala. "Practic, au furat de la toate firmele de inchiriere importante din Occident.
Nu a scapat nici una. Cele mai mari probleme le avem cu Belgia, Franta, Germania, Spania, Austria si Italia. Avantajul acestei metode este ca hotii inchiriaza masina chiar si pentru o luna, timp suficient ca autoturismul sa fie inmatriculat si vandut in tara, pentru ca in perioada respectiva compania pagubita asteapta sa revina clientul si nu reclama furtul", au mentionat ofiterii Serviciului Furturi. Masinile sunt inmatriculate in Romania cu acte false, apoi vandute la mica publicitate, pe sume mult mai mici decat cele de pe piata. "Cumparatorul unei masini furate, chiar daca e de buna-credinta, ramane pagubit, pentru ca autoturismul se confisca si se returneaza proprietarului de drept."
SCANDAL
Hertz nu i-a inchiriat o masina unui europarlamentar roman
Cea mai importanta companie din Europa in domeniul rent-a-car, Hertz, a fost implicata intr-un scandal care a ajuns pana in Parlamentul European, deoarece a refuzat sa inchirieze autovehicule unui timisorean si unui europarlamentar, pe motiv ca sunt romani. Mihai Popitiu a ajuns in ianuarie la Bruxelles si a vrut sa imprumute un autoturism de la Hertz, dupa ce facuse din tara rezervare si plata pe Internet. Numai ca la ghiseu i s-a spus de-a dreptul: nu ii inchiriaza pentru ca vine din Romania, dupa cum a scris acesta pe forumul Roportal. Intors in tara, Mihai Popitiu a facut public ceea ce i s-a intamplat. Europarlamentarul roman Magor Csibi a dorit sa verifice veridicitatea celor intamplate timisoreanului si a incercat sa inchirieze, la randul sau, o masina de la Hertz, dar a fost refuzat din acelasi motiv. Ulterior, toti cei 35 de europarlamentari romani au semnat o scrisoare de protest catre compania Hertz.
Desi am solicitat de trei ori un punct de vedere asupra modului cum s-a remediat aceasta situatie, reprezentantii Hertz Romania nu ne-au oferit nici un raspuns.
STRAINI
Nici firmele din Romania nu au scapat de hotii de masini
Nu se fura doar masinile inchiriate in Occident. Sunt si straini care vin in Romania si nu mai inapoiaza masinile luate in chirie. Administratorul Avis Romania, Gabriel Galeteanu, ne-a povestit ca in 2007 un italian a declarat furata o masina Mercedes inchiriata de la aceasta firma. Mai mult, societatea se chinuie de doua luni sa recupereze un autoturism pe care i l-au inchiriat unui englez. "Italianul mai inchiriase de la noi o masina, fara sa ne creeze dificultati. Mai mult, avea toate actele in regula. Numai ca ultima data a venit cu doi romani, ceea ce colegei mele de la ghiseu ar fi trebuit sa i se para ciudat, mai ales ca omul nu era intr-o stare de spirit buna. Politia ne-a spus ulterior ca tipul ar fi avut niste combinatii nu tocmai legale cu romani, probabil ca a ramas dator si atunci s-a gandit sa stinga datoria cu masina noastra", a explicat Gabriel Galeteanu.
Englezul, in schimb, a disparut cu masina cu tot. "Dupa ce cu greu am reusit sa dam de el prin ambasada, am vorbit la telefon si ne-a spus ca i-a dat masina unui roman, care trebuia sa ne-o aduca, pentru ca el se grabea sa plece din Romania. Numai ca acel roman nu ne-a adus nici pana acum masina", a precizat administratorul Avis. Acum, compania face demersuri sa-si recupereze autoturismul.