UE a introdus primele interdicţii în 2009
Miriam Dalli, parlamentar european de origine malteză, autoare a rezoluției PE pe această temă, a arătat că industria cosmetică europeană a avansat în pofida interzicerii testelor pe animale. “Interdicția a avut chiar efecte pozitive în această industrie, prin stimularea inovației”, a remarcat Dalli. Ea a adăugat că alternativa testelor umane, în locul celor pe animale, poate include organisme simple precum bacterii, celule sau țesut uman, dar și teste computerizate sofisticate.“Pur și simplu nu are sens să se continue cu aceste teste care produc durere animalelor în mod nejustificat”, a subliniat parlamentarul european, citat de Euractiv.com.
Jacqueline Foster, parlamentar conservator din Marea Britanie, care este și vicepreședinte al Intergrupului pentru Bunăstarea Animalelor, a fost și mai tranșantă, afirmând că testele pe animale pentru industria cosmetică sunt „inacceptabile, nejustificate și barbare“.
Activiștii pentru drepturile animalelor au apreciat rezoluția PE, care a fost adoptată cu 620 de voturi pentru, 14 împotrivă și 18 abțineri. Însă, rezoluția nu are caracter obligatoriu, ceea ce înseamnă că UE nu va fi obligată, din punct de vedere legal, să treacă la acțiune. “Direcţia arătată de PE prin adoptarea acestei rezoluții are nevoie de multă înțelegere. Acum e momentul să colaborăm pentru a pune capăt testărilor pe animale și a elimina suferințele acestora în întreaga lume“, a spus Michelle Thew, CEO al Cruelty Free International, ONG pentru apărarea drepturilor animalelor.
Testarea pe animale este interzisă în UE din martie 2009, termen care a fost amânat până în 2013 pentru cele mai complexe teste, cum ar fi cele de toxicitate sistemică, senzitivitate a pielii, carcinogenitate, toxicitate reproductivă și toxicokinetică.
Testele, încă admise în câteva industrii din UE
Testele pe animale sunt încă admise în UE pentru produse de sănătate și farmaceutice, precum şi pentru unele chimicale, dar şi pentru produse alimentare, se spune în declarația adoptată de Parlamentul European. Documentul arată că „cele mai multe ingrediente din industria cosmetică au fost testate pe animale în umbra altor legi“.
Dacă în UE cercul se strânge tot mai mult în jurul celor care continuă aceste practici, în afara Europei lucrurile stau mult mai rău. În prezent, 80% din țările lumii permit testările pe animale pentru produse cosmetice, au arătat parlamentarii PE, chemând la o interzicere globală.
„Estimăm că peste o jumătate de milion de animale – iepuri, șoareci, cobai, purcei de Guineea sau hamsteri – sunt încă folosite anual în testări inutile și pline de cruzime în întreaga lume. La 5 ani de la interzicerea completă a testelor în UE, e momentul să facem încă un pas înainte”, a spus Michelle Thew.